Sindromul bebelusului scuturat: Consecintele pot dura o viata intreaga

/ / Modificat: 2023-10-05
Sindromul bebelusului scuturat: Consecintele pot dura o viata intreaga

Cand vine vorba de ingrijirea bebelusilor, exista intotdeauna numeroase recomandari care trebuie respectate pentru a avea grija de integritatea copilului. De aceea, este important sa stii ce este sindromul bebelusului scuturat si ce efecte are asupra sanatatii micutului.

Sindromul bebelusului scuturat sau sindromul copilului zgaltait (cum mai este cunoscut), este o afectiune care apare atunci cand bebelusii (si copiii mici) sunt supusi unor miscari bruste care nu numai ca pun in pericol unele functii de baza, dar le compromite integritatea si pot duce chiar la deces.

Cu aceasta ocazie va vom povesti despre cazul unui baietel care nu numai ca si-a pierdut vederea, dar a fost afectat si de unele afectiuni motorii dupa ce tatal sau l-a "scuturat".

Potrivit informatiilor BBMundo, incidentul a avut loc in Zaragoza, Spania, in anul 2022. Un tata singur i-a provocat orbire, encefalopatie, crize epileptice si retronasalitate unui bebelus de doar 5 luni. Dar cum s-a intamplat acest lucru? S-a raportat ca barbatul si-a scuturat copilul dupa ce acesta nu se oprea din plans noaptea. Acest lucru a facut ca bebelusul sa prezinte semnele "Sindromului copilului scuturat".

Ce este Sindromul bebelusului scuturat?

Unitatea de Terapie Intensiva (ICU) din Spania a raportat ca bebelusul care a fost scuturat de tatal sau a raportat dependenta de gradul II din cauza dizabilitatii sistemului neuromuscular si a scaderii eficientei vizuale.

Motivul pentru aceste afectiuni este direct legat de Sindromul bebelusului scuturat (SBS). Acest termen descrie o serie de semne si simptome care apar dupa ce un bebelus este scuturat, iar creierul sau sare de colo-colo, provocand leziuni grave. "Aceasta miscare provoaca ruperea vaselor de sange din interiorul craniului si acumularea de sange in interiorul craniului, ceea ce duce la deteriorarea iremediabila a creierului bebelusului", explica Departamentul de Sanatate din New York. Printre consecinte se numara:

  • leziuni cerebrale
  • paralizie cerebrala
  • orbire
  • pierderea auzului
  • tulburari de comportament si de invatare
  • convulsii
  • paralizie
  • deces

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre