Lucruri ciudate (dar normale) despre nou-nascuti pe care nu ti le spune nimeni

/ / Modificat: 2024-05-25
Lucruri ciudate (dar normale) despre nou-nascuti pe care nu ti le spune nimeni

Toate acele carti si cursuri te-au pregatit pentru lucrurile importante: travaliul si nasterea, inevitabilele nopti nedormite si, desigur, hranirea non-stop. Inainte de a alerga la telefon sa suni la pediatru pentru vreo problema, am facut un rezumat al tuturor lucrurilor ciudate, dar absolut normale, pe care le vei descoperi in curand despre nou-nascuti.

"Caca exploziv"

Bine, poate ca folosirea cuvantului „exploziv” este un pic cam exagerata. Dar adevarul este ca nu ai fost initiata oficial in viata de parinte pana cand nu ai avut de-a face cu o explozie de scutec sau doua. Cu alte cuvinte, nu esti prima mama care curata scaunul bebelusului de pe peretii proaspat vopsiti ai camerei copilului. Pentru a invata putin despre fizica lucrurilor, Levine o explica: „Scaunul nou-nascutului este in mare parte lichid cu ceva textura de boabe de mustar amestecate”, spune ea. „Ca urmare, nu este nevoie de multa putere pentru a-l propulsa prin camera”. 

Sunete ciudate

Daca te asteptai doar la putina racnete si plans ocazional din partea bebelusului, mai gandeste-te o data. Bebelusii fac galagie. Exista maraituri, gemete, sforaituri si tot felul de alte sunete ciudate pe care le vei auzi de la ei. Dar, potrivit specialistilor, toate aceste zgomote ciudate sunt cauzate de faptul ca pasajele nazale ale bebelusului sunt destul de inguste in stadiul de nou-nascut, ceea ce face ca mucusul care ramane blocat acolo sa creeze niste efecte sonore suplimentare. Asa ca, daca ai auzit o simfonie de sunete in ultima vreme, s-ar putea sa fie nevoie sa petreci mai mult timp curatand nasul bebelusului cu un aspirator nazal.

Stranut constant

Nu uita ca bebelusul este nou in aceasta lume si in tot ceea ce este in ea si, ca urmare, este foarte sensibil la multe lucruri la care esti deja imun. Asa ca, daca bebelusul stranuta cu furie, dar nu este bolnav de fapt, probabil ca incearca sa alunge orice particule straine care si-au facut loc in pasajele nazale. Privitul la lumina va fi, de asemenea, o ajustare, asa ca, daca il scoti pe bebelus intr-o zi insorita si incepe sa stranute, s-ar putea ca de fapt soarele - si nu alergiile - sa fie de vina. Alte cauze comune pentru stranut ar putea fi eliminarea mucusului suplimentar sau chiar a lichidului amniotic din caile respiratorii.

Miscari bruste

La inceput, miscarile aleatorii/bruste ale bebelusului si miscarile spastice ale membrelor pot fi un pic ciudate, dar nu uita ca este ceva normal. In aceste prime luni, bebelusul se va confrunta cu o multime de schimbari de dezvoltare, dintre care una include perfectionarea reflexului de sperietura (sau reflexul Moro). Poate ca vei vedea ca se intampla la intamplare sau poate ca apare dupa ce bebelusul aude un zgomot puternic, dar, in orice caz, acest reflex va incepe sa se stabilizeze in jurul varstei de 3 sau 4 luni. 

Forma ciudata a capului

A da nastere este o treaba grea, pur si simplu. Dar nu uita ca nu doar tu faci toata munca. Bebelusul lucreaza peste program pentru a ajunge pe canalul de nastere. Si dupa aceasta calatorie, nu e de mirare ca a iesit toti mov si cu aspect umflat. Din moment ce capsorul bebelusului este moale si maleabil la inceput, scartaitul pe langa osul pelvian poate provoca cu siguranta aparitia unor aplatizari. Daca nu se intampla in timpul nasterii, bebelusul ar putea, de asemenea, sa aiba niste pete plate mai tarziu din cauza faptului ca sta prea mult intins pe spate. Daca observi acest lucru, incearca sa tii bebelusul mai mult in brate sau, asa cum sugereaza Levine, creste timpul petrecut pe burtica atunci cand bebelusul este treaz si alterneaza locul in care pui jucariile, astfel incat sa nu favorizeze o singura parte.

Sange in scutec

Descoperirea chiar si a celei mai mici urme de sange in scutecul bebelusului este suficienta pentru a speria orice nou parinte. Dar adevarul este ca nu este intotdeauna un motiv de alarma. Exista mai multe motive pentru care se poate intampla acest lucru, toate fiind temporare. Daca tocmai ai nascut o fetita, este posibil ca aceasta sa se confrunte cu unele efecte secundare suplimentare din cauza faptului ca a fost expusa la hormonii tai in uter. Nu-ti face griji, o „mini-perioada” este de fapt destul de comuna in randul fetitelor care trec printr-o mica retragere de estrogen in zilele care urmeaza nasterii. Hormonii se vor echilibra destul de curand. Alte cauze potentiale: o miscare intestinala deosebit de dura poate sa fi provocat o mica zgarietura sau o taietura la iesire, dar sangerarea ar trebui sa dispara rapid. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nou nascuti

Articole recomandate

Citeste si despre