“Lasa bebelusul sa planga pana adoarme”. Ce spune stiinta despre acest lucru si ce consecinte are asupra copilului

/ / Modificat: 2022-11-13
“Lasa bebelusul sa planga pana adoarme”. Ce spune stiinta despre acest lucru si ce consecinte are asupra copilului

S-au spus si s-au facut multe cercetari despre somnul bebelusilor. Acest lucru nu este surprinzator, deoarece este unul dintre cele mai frecvente motive de ingrijorare pentru parinti - mai ales in primul an de viata - si faptul ca ne ajuta sa invatam despre el ne ajuta sa intelegem mai bine nevoile bebelusilor.

Cu toate acestea, in ciuda faptului ca dovezile indica faptul ca trebuie sa se acorde intotdeauna atentie plansetelor bebelusilor, exista unele familii care continua sa creada sau sa foloseasca anumite "metode" (destul de discutabile) prin care sugereaza sa lasam bebelusii sa planga singuri pana adorm.

Sa-l lasi sa planga nu e normal

Inainte de a vorbi despre efectele lasarii bebelusilor sa planga singuri pana adorm, vreau sa abordez aceasta problema din perspectiva unui parinte. Sa lasi un copil sa planga nu este natural - si nu spun eu asta, ci stiinta. Potrivit cercetarilor de la Universitatea Oxford, plansul unui bebelus genereaza un raspuns puternic in creierul oamenilor, ceea ce il face imposibil de ignorat pentru toata lumea, inclusiv pentru cei care nu au copii.

Suntem programati din punct de vedere neurologic sa raspundem la plansul unui copil, chiar daca nu este al nostru.

Atunci cand un barbat sau o femeie adulta aude un bebelus plangand, instantaneu, mult mai devreme decat cand aude un adult sau un animal plangand, doua regiuni ale creierului implicate in raspunsul emotional sunt activate, alertandu-i si declansand un raspuns la instinctul de supravietuire pe care bebelusul il emite prin plansul sau.

Pe de alta parte, un studiu realizat de Institutul National pentru Sanatatea Copilului si Dezvoltarea Umana (NICHD) a constatat ca, creierul mamei este programat biologic sa fie atent la plansul bebelusului si ca reactia mamei, indiferent de tara sau cultura, este de a-si tine copilul in brate si de a vorbi pentru a-l linisti.

De ce este important sa te ocupi de un copil care plange

Plansul unui bebelus este singurul sau mod de a comunica si de a cere ajutor. Pur si simplu, atunci cand un bebelus plange, este pentru ca are nevoie de ingrijire. Bebelusii nu plang doar atunci cand le este foame sau cand nu se simt bine (pentru ca scutecul este murdar sau pentru ca ii deranjeaza ceva din hainele lor). Bebelusii plang si atunci cand au nevoi emotionale: caldura, atingere, siguranta. Asa cum am mai mentionat si cu alte ocazii, bratele sunt, de asemenea, o nevoie de baza pentru bebelusi, ca si mancatul sau somnul.

Ce se intampla daca il lasam sa planga singur pana adoarme?

Dupa ce am explicat cum ne afecteaza plansul unui bebelus si de ce este atat de important sa ne ocupam de el, sa ne uitam acum la ceea ce vorbeam la inceput: ce spune stiinta despre a lasa bebelusii sa planga singuri pana adorm.

Multi oameni cred ca bebelusii cresc si nu-si mai amintesc daca li se permite sa planga pana adorm. Dar in primii ani de viata creierul creste exponential, creand o mie de conexiuni noi pe secunda, pe baza experientelor de moment. Cu alte cuvinte, creierul care se creeaza atunci cand un bebelus creste va fi conditionat intr-o anumita masura de experientele pe care le traieste.

Situatiile stresante, strigatele fara raspuns si lipsa de contact ii fac pe bebelusi sa simta ca viata le este pusa in pericol, iar ca raspuns creierul lor secreta cortizol, hormonul stresului.

Potrivit unui studiu, raspunsul la bebelusi noaptea este asociat cu niveluri mai scazute de cortizol, adica mai putin stres. Un alt studiu a constatat ca, copiii cu mame care sunt disponibile emotional noaptea si care raspund rapid la plansetele bebelusilor lor au niveluri mai scazute de cortizol decat copiii cu mame care raspund mai putin la plans si care au prezentat modele circadiene mai timpurii.

Trebuie sa intelegem ca, creierul bebelusilor este deosebit de sensibil la stres si, in calitate de parinti, trebuie sa avem grija sa evitam stresul.

Rezultatele acestor studii par simple, dar trebuie sa intelegem, creierul bebelusilor este deosebit de sensibil la stres si ca, in calitate de parinti, trebuie sa avem grija sa evitam stresul. Bebelusii nu stiu ce sa faca cu el, iar orice cantitate de cortizol mai mare decat ar trebui sa aiba este prea mult stres pentru a fi gestionat.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus 10 luni Plans bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre