Copiii hraniti cu formula de lapte dorm mai mult? Ce spune stiinta

/ / Modificat: 2023-07-31
Copiii hraniti cu formula de lapte dorm mai mult? Ce spune stiinta

Probabil ai mai auzit ca se spune ca bebelusii care sunt hraniti cu formul de lapte dorm mai mult. Este acesta un mit sau exista un adevar in spatele lui? Dorm mai prost bebelusii alaptati doar la san si dorm mai mult cei hraniti cu lapte praf? Ei bine, nu este nici adevarat, nici fals.

Cum arata somnul unui bebelus?

Primul lucru care trebuie stiut este ca bebelusii dorm foarte diferit de adulti si de copiii mai mari. Nou-nascutii alterneaza doar doua faze de somn (adultii 4): somnul activ si somnul linistit (sau profund). Somnul se maturizeaza progresiv si dobandeste noi faze, ceea ce poate creste numarul de treziri. Nu este neobisnuit sa vedem bebelusi care obisnuiau sa doarma cateva ore la rand si care, in jurul varstei de 4-6 luni, incep sa se trezeasca mai frecvent.

Pe de alta parte, bebelusii nu "disting" ziua de noapte in primele luni, adica nu au un ritm circadian stabilit (prin care dormim cand este intuneric si suntem treji cand este lumina). In jurul varstei de 9-12 saptamani, ei incep sa dobandeasca acest ritm circadian, dar abia in a cincea sau a sasea luna acesta este pe deplin stabilit. Astfel, pana la aceasta varsta, este obisnuit ca bebelusii sa alterneze perioade de somn cu perioade de veghe pe parcursul celor 24 de ore ale zilei, indiferent daca este zi sau noapte.

Si, in sfarsit, mai ales in primele luni, bebelusii au nevoie sa manance foarte frecvent (un nou-nascut se hraneste de obicei intre 8 si 12 ori pe zi).

Prin urmare, este esential ca, in calitate de parinti, sa ne reducem asteptarile si sa acceptam faptul ca bebelusii nu dorm toata noaptea. Vestea buna: somnul tuturor bebelusilor se imbunatateste odata cu varsta.

Dorm mai bine copiii care sunt hraniti la san sau cei care primesc formula de lapte?

Aceasta problema a fost studiata pe larg, dar rezultatele nu sunt concludente. Mai multe studii au ajuns la concluzia ca bebelusii alaptati exclusiv la san cu varsta mai mica de sase luni au mai multe treziri nocturne decat cei hraniti cu lapte praf.

Acest lucru se poate datora, pe de o parte, faptului ca bebelusii alaptati la san trebuie sa manance si mai des, deoarece laptele matern este digerat mai bine si mai repede decat cel preparat. Pe de alta parte, pentru a asigura o productie adecvata de lapte matern, bebelusii trebuie sa suga frecvent (cu cat sug mai mult, cu atat produc mai mult lapte).

Cu toate acestea, cercetatorii nu au constatat nicio diferenta in ceea ce priveste durata totala a somnului sau o mai mare dificultate in a adormi. De fapt, bebelusii alaptati la san par sa doarma mai bine, iar acest lucru se poate datora prezentei melatoninei in laptele matern pe care il producem noaptea. S-a constatat ca nivelurile de melatonina din laptele matern sunt nedetectabile in timpul zilei, cresc noaptea, ajungand la intensitate maxima la ora 3 dimineata, apoi scad din nou.

Un alt avantaj al alaptarii in ceea ce priveste somnul este ca previne moartea subita a sugarului. In plus, s-a demonstrat ca bebelusii alaptati la san au mai putine probleme respiratorii legate de somn.

Pe de alta parte, bebelusii alaptati la san sunt mai putin predispusi sa sufere de colici. Acest plans predominant nocturn este una dintre cele mai frecvente probleme pe care le au bebelusii in primele 3-4 luni de viata si este un alt motiv pentru care parintii (si bebelusii care sufera de el) dorm mai putin noaptea.

Dincolo de varsta de sase luni, se pare ca metoda de hranire nu pare sa influenteze la fel de mult somnul. In Australia, Hysing a intervievat mai mult de 55.000 de mame si nu a gasit nicio asociere intre alaptarea exclusiva la san in primele sase luni de viata si o durata mai scurta a somnului sau mai multe treziri intre 18 si 24 de luni.

Alaptarea mixta imbunatateste somnul?

Unele familii aleg sa le dea bebelusilor lor un biberon cu formula de lapte pe timp de noapte pentru a se odihni mai bine. Tocmai am vazut in studiul anterior ca oferirea unei anumite formule de lapte praf noaptea nu face ca bebelusul sau mama sa doarma mai bine.

In plus, prolactina, hormonul alaptarii prin excelenta, este eliberata mai ales noaptea. Inlocuirea hranirii cu biberonul pentru hranirea de noapte in primele saptamani sau luni postpartum poate interfera cu sistemul cerere-oferta care regleaza sanul si poate scadea productia de lapte matern.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Formula lapte bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre