Bebelusul sau copilul tau se misca mult in somn? De ce se intampla acest lucru si ce poti face

/ / Modificat: 2022-02-04
Bebelusul sau copilul tau se misca mult in somn? De ce se intampla acest lucru si ce poti face

Unii sugari se trezesc in acelasi loc si in aceeasi pozitie in care s-au culcat. In schimb, altii, se zvarcolesc toata noaptea.

Copiii care se misca foarte mult in timpul somnului sunt adesea, un motiv de ingrijorare pentru parinti. De cele mai multe ori acestia sunt gasiti cu picioarele pe perna, cad din pat, daca acesta nu este asigurat, iar daca dorm impreuna cu parintii, acestia primesc adesea lovituri in somn. Cu toate acestea, un somn agitat nu este neaparat un semn negativ. 

Fiecare copil este diferit si, la fel ca si nivelul de activitate din timpul zilei, si miscarea nocturna difera de la caz la caz. Acest lucru poate fi legat de varsta lor frageda si de imaturitatea creierului. Cu toate acestea, in unele cazuri este necesar sa consultati un medic pediatru. 

De ce se misca mult bebelusii si copiii in timpul somnului?

In primul rand este important sa stii ca este complet normal ca micutul tau sa se miste in timpul somnului, sa-si schimbe pozitia si sa para  agitat. Acest lucru se intampla deoarece somnul acestora este diferit de cel al adultilor.

In fiecare noapte, oamenii maturi trec prin mai multe cicluri de somn de aproximativ 100 de minute. Intr-un ciclu de somn se trece prin toate cele 4 faze de somn non-REM si o faza REM. Astfel, avem tendinta de a dormi profund si pentru perioade lungi de timp.

In schimb, bebelusii mici au cicluri de somn cu o durata de aproximativ 50 de minute si sunt compuse din doar doua faze: o faza de somn REM si o faza de somn lent. Astfel, perioadele lor de odihna sunt mai scurte si mai usoare, petrec mai mult timp intr-un somn superficial, care raspunde la stimuli, si sunt mai predispusi la miscari ale corpului.

In plus, la sfarsitul fiecarui ciclu de somn, adultii au micro-desteptari pe care abia le observam. Pur si simplu ne intoarcem la somn si nu ne amintim de ele a doua zi. Dar sugarii sunt mai constienti de acestea si se pot trezi cautandu-si mama sau parintele pentru a putea adormi la loc.

In jurul varstei de sase luni, bebelusii incep sa dobandeasca restul fazelor de somn, dar adaptarea la acest nou model necesita timp. Prin urmare, trezirile nocturne vor continua si vor incepe sa apara cosmarurile. Toate acestea fac din somn o stare si mai agitata, ceea ce justifica faptul ca in primii doi ani de viata copiii se misca mult in timpul somnului.

Sindromul picioarelor nelinistite

Sindromul picioarelor nelinistite poate afecta si copii, nu doar adultii. Aceasta tulburare neurologica denumita sindromul picioarelor nelinistite sau boala Willis-Ekbom, afecteaza persoanele de toate varstele si duce la o agitatie in timpul somnului, in special la datul din picioare. Aceasta afectiune este mult mai comuna in cazul copiilor ai caror parinti sufera de ea.

Principalele simptome ale sindromului picioarelor nelinistite includ o senzatie de arsura, furnicaturi sau dureri la nivelul membrelor atunci cand se odihnesc pentru o perioada prelungita de timp. Acest disconfort se imbunatateste odata cu miscarea, prin urmare un copil care sufera de sindromul picioarelor nelinistite se va misca foarte mult in timpul somnului, dar isi va misca, in special, piciorele. 

Acest sindrom este greu de depistat in primii doi-trei ani de viata ai copilului, deoarece acesta nu poate spune ce il deranjeaza. Cu toate acestea, in baza simptomeleor descrise de parinti, medicul pediatru poate ajunge la acest diagnostic si poate decomanda o serie de indicatii pentru ameliorare simptomelor.

Ce trebuie sa faci daca micutul tau se misca mult in timpul somnului

Dupa cum am observat deja, atat bebelusii cat si copiii, se pot misca foarte mult in timpul somnului. Fie pentru ca au un somn imatur, fie pentru ca sufera de simndromul picioarelor nelinistite sau au cosmaruri, copiii se vor trezi adesea in timpul noptii. Iata cateva trucuri care te vor ajuta sa-l faci pe copil sa doarma mai linistit:

  • Asigura-te ca micutul merge la somn la ora potrivita. Daca acesta este prea obosit in momentul culcarii, va avea, inevitabil, un somn agitat. Daca ai un bebelus, asigura-te ca il culci la primele semne de oboseala.
  • Stabileste rutine pe care sa le respecti seara de seara si care sa-I ajute pe copil sa se relaxeze inainte de a adormi. 
  • In cazul bebelusilor si copiilor mici, ia in considerare co-sleepingul. In acest fel, copilul se va trezi mai rar in timpul nopii.
  • In cazul sindromului picioarelor nelinistite, medicul poate recomanda fizioterapie si suplimentarea alimentatiei cu fier, in functie de caz si simptome. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus Somn bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre