22 aspecte in care alaptarea si hranirea cu biberonul sunt identice

/ / Modificat: 2014-10-24
22 aspecte in care alaptarea si hranirea cu biberonul sunt identice

Alaptarea si hranirea cu biberonul nasc o serie intreaga de controverse in randul mamicilor si al specialistilor, privind masura in care o varianta este mai buna decat cealalta. In timp ce exista avantaje unice de ambele parti, cele doua modalitati de hranire a bebelusului sunt identice in foarte multe aspecte.

Nu putine sunt proaspetele mamici care se simt foarte vinovate pentru ca nu isi pot alapta bebelusul, desi si-ar fi dorit sa ofere sugarului laptele de san bogat in nutrienti importanti pentru imunitate si dezvoltare optima. Alte mame aleg pur si simplu varianta biberonului datorita avantajelor multiple: copilul poate fi hranit oriunde si de oricine, programarea meselor este mai usoara si nu este nevoie ca mama sa isi controleze atent alimentatia.

Fie ca alegi alaptarea, hranirea cu biberonul sau o combinatie intre cele doua, cel mai important lucru este ca bebelusul sa isi primeasca nutrientii de care are nevoie, sa fie iubit si ocrotit. Iata cateva asemanari importante intre hranirea sugarului la san si cu biberonul!

1. Este la fel de dificil sa te trezesti noaptea pentru a-ti hrani bebelusul. Fie ca il alaptezi, fie ca ii prepari formula, esti intotdeauna pe jumatate adormita si visezi la perioada in care vei putea dormi din nou fara intrerupere pana in zorii zilei.

2. Ai mari emotii in cabinetul medicului pediatru, cand doctorul iti cantareste bebelusul si speri ca a mai luat in greutate. Acest suspans este valabil pentru toate mamicile, indiferent ca alapteaza sau nu.

3. Te doare sa vezi laptele irosit. Stii cat de valoros este si nu suporti sa se verse sau sa nu fie folosit.

4. Te preocupa in permanenta digestia copilului tau si ii analizezi cu mare atentie continutul scutecului. Imediat ce observi o schimbare notabila in culoarea sau consistenta produsului digestiv, incepi sa te ingrijorezi cu privire la calitatea laptelui, fie ca el al tau sau cel pe care il cumperi.

5. Iti perfectionezi in permanenta tehnica de curatare a laptelui care se scurge pe langa gurita bebelusului tau. Nimeni nu il face sa dispara mai repede cat tine.

6. Ajungi intotdeauna sa te certi cu cel putin o persoana cu privire la modul in care iti hranesti bebelusul, cand o faci si cu ce. Vor exista mereu sustinatori si opozanti ai alaptatului si ai biberonului: la un moment dat, cineva nu va fi de acord cu modul in care tu procedezi.

7. Ai momente in care te intrebi daca nu cumva iti hranesti gresit bebelusul sau ti se pare ca alte mamici au gasit cea mai buna varianta, in afara de tine. Iti faci procese de constiinta si crezi ca puiul tau plange mult pentru ca nu esti o mama suficient de buna. Renunta la vina!

8. La inceput, simti ca esti cea mai nepriceputa mamica si ca hranirea unui bebelus este departe de a fi usoara. Pe parcurs constanti ca lucrurile nu devine mai simple, insa tu incepi sa te pricepi din ce in ce mai bine.

9. Apelezi la alinarea oferita de un viciu pentru a rezista primelor luni hranire aproape constanta a bebelusului tau, fie ca este vorba despre cafea, inghetata sau ciocolata. Gasesti un remediu personal, care te ajuta sa te reechilibrezi psihic si sa rezisti.

10. Te rogi deseori ca bebelusul tau sa adoarma in timp ce-l hranesti. Il legeni usor si inchizi chiar tu ochii, sperand ca il vei plictisi suficient pentru a-ti urma exemplu. Cateodata, aproape ca adormi tu inaintea lui.

11. Vorbesti cu tine insati, de parca bebelusul tau ti-ar auzi gandurile. I te adresezi, in mintea ta, cu indemnuri de tipul: "mananca tot", "inghite puiule" sau "te rog, adormi!".

12. Imediat ce te asezi intr-o pozitie confortabila sa-ti hranesti copilul, cineva sigur vrea ceva de la tine: suna telefonul sau soneria, copilul mai mare te cheama in bucatarie sau sotul tau vrea sa ii descui usa.

13. Bebelusul tau face aceleasi gesturi cand il hranesti: isi intinde manutele sa iti apuce ochelarii de la ochi sau iti prinde lantul de la gat si nu ii mai da drumul etc. Tu il lasi, sperand ca astfel va manca linistit si va adormi bustean imediat dupa masa.

14. Indiferent de laptele pe care i-l oferi, bebelusul tau va fi mai interesat de bautura din paharul tau. Mai mult decat atat, va insista de fiecare data sa isi bage manuta inauntrul paharului.

15. Te vei intreba mereu daca a mancat destul, indiferent daca il alaptezi sau ii prepari cantitati fixe de formula dupa recomandarea medicului pediatru.

16. Te obsedeaza atat de mult ca bebelusul tau sa fie mereu satul, incat uiti ca si tu ai nevoie de mancare. Te multumesti cu gustari reci, savurate pe fuga si nu stii niciodata sa raspunzi detaliat la intrebarea "tu ce ai mancat azi?".

17. Cand iti hranesti bebelusul in circumstante sociale, ti se pare ca toata lumea te priveste si te judeca. Daca il alaptezi, te temi ca gestul tau va fi deranjant pentru privitori, iar daca ii dai sa manance formula, esti convinsa ca cineva te va critica pentru ca nu iti hranesti copilul la san.

18. Imediat ce bebelusul tau nu mai plange dupa ce incepi sa il hranesti, incepi sa ai o nevoie urgenta: sa mergi la toaleta, sa iei o oala de pe foc etc.

19. Suferi nespus atunci cand trebuie sa te intorci la serviciu si lasi pe altcineva sa iti hraneasca bebelusul. Acesta era momentul vostru si te doare ca esti nevoita sa lasi bona, bunica sau sotul sa iti ia locul.

20. Soacra ta va avea mereu o parere fixa despre cum ar trebui sa iti hranesti bebelusul. De multe ori, aceasta opinie nu coincide cu a ta. La final, vei auzi inevitabil fraza-repros "eu nu asa mi-am crescut copiii!".

21. Iti este mereu teama ca bebelusul tau va refuza sa manance cand il hraneste altcineva si vei da multe telefoane inlocuitorului tau sa te asiguri ca puiul tau nu sufera de foame.

22. Adori expresia faciala a bebelusului tau, cu sprancenele afundate in obrajori, in timp ce il hranesti. Abia astepti sa te prinda cu palma lui micuta de deget si sa te stranga tare, semn ca se simte in siguranta datorita tie. Cea mai frumoasa parte a zilei sunt acele minute linistite, cand tu si puiul tau va relaxati complet: el mananca fericit, iar tu il legeni si respiri usurata ca totul este perfect.

Tu ce asemanari crezi ca exista intre alaptat si hranirea cu biberonul? Care dintre cele doua variante ti se pare cea mai buna si de ce? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare Hranire bebelus Alaptare biberon

Articole recomandate

Citeste si despre