Suzeta sau tetina?

/ / Modificat: 2010-11-15
Suzeta sau tetina?

Fie ca ne plac sau nu putem sa le suportam, suzetele sau tetinele au fost folosite de femei secole de-a randul. Acestea sunt folosite pentru a calma copiii sub un an si chiar pe cei mai mari de un an sau pentru a-i adormi.


Fie ca ne plac sau nu putem sa le suportam, suzetele sau tetinele au fost folosite de femei secole de-a randul. Acestea sunt folosite pentru a calma copiii sub un an si chiar pe cei mai mari de un an sau pentru a-i adormi.



Desi unele mamici nu ar rezista nici macar o zi fara sa foloseasca suzeta, medicii nu sunt de acord cu intrebuintarea acesteia. Acesta ramane inca un domeniu in care parintii primesc sfaturi contradictorii.

In trecut suzeta reprezenta orice obiect pe care copilul il putea suge fara sa reprezinte un pericol. In prezent, suzetele s-au transformat intr-un sfarc din silicon sau cauciuc cu o aparatoare pentru gura din silicon sau plastic si un maner. Tetinele din latex sunt mai moi si mai flexibile decat cele din silicon, dar nu rezista la fel de mult.

Suzetele moderne pot fi folosite cu incredere – pot fi usor sterilizate si aparatoarea nu ii permite copilului sa inghita suzeta sau sa se inece cu ea.

In prezent, exista pe piata si acele suzete ortodontice care se presupune ca ajuta la formarea dintilor prin forma lor.

Cat de multi parinti folosesc tetinele?

Multi parinti folosesc tetinele pentru a-si calma copiii. Studiile arata ca doua treimi din mamici au folosit o suseta la un moment dat. Se pare ca mamele folosesc tetinele chiar si la 2 luni.

Cand folosesc parintii tetinele?

Tetinele sunt folosite cel mai frecvent cand copilul are 2-3 luni. Doua studii au aratat ca exista o probabilitate mai mare ca parintii sa foloseasca o suseta daca sunt la primul copil si copilul este baiat.

Avantajele unei suzete

Cel mai mare avantaj este ca ii ajuta pe copii sa adoarma. Daca sug suzeta durerea este ameliorata si de aceea parintii le dau copiilor suzeta. De asemenea sunt utilizate si atunci cand au colici si nu se pot calma in nici un fel.

Sugerea unei suzete ii poate ajuta pe copiii nascuti prematur. Studiile au aratat ca bebelusii nascuti prematur trec mai usor de la san la hranitul cu sticla si mananca mai bine din sticla daca li se da o suzeta inainte de masa. La capiii nascuti prematur o suzeta poate ajuta la o externare mai rapida.

Dezavantajele unei suzete

  • Agravarea infectiilor la ureche – s-a dovedit ca exista o legatura intre folosirea indelungata a unei tetine si infectiile urechii mijlocii;
  • Infectii ale stomacului precum si alte infectii – folosirea suzetei a fost asociata cu agravarea unor simptome precum, starea de voma, febra, diareea sau colicii;
  • Probleme dentare – se pare ca sugerea suzetei sau a degetului rezulta in probleme dentare grave mai ales daca aceste doua lucruri se intampla cand apar primii dinti permanenti;
  • Probleme de vorbire – folosirea unei suzete ii impiedica pe copii sa bolboroseasca ceea ce este un pas important in dezvoltarea abilitatilor verbale;
  • Folosirea zilnica a unei suzete afecteaza alaptatul – daca suzeta este folosita in timpul perioadei de alaptare, copilul va fi intarcat mai repede decat in mod normal.  

    Suzeta si sindromul mortii subite (SMS)

    Exista deja din ce in ce mai multe dovezi ca folosirea suzetei ii protejeaza pe copii de moartea in pat. Studiile arata de asemenea ca si suptul degetului are un rol in prevenirea SMS.

    Folosirea suzetei

    Desi unii parinti folosesc suzetele pentru a-si calma copiii, altii nu pot sa suporte ideea unei suzete. Daca te hotarasti sa folosesti o suzeta:

  • foloseste o suzeta ortodontica;
  • pastreaz-o cat mai curata posibil – sterilizeaz-o;
  • inlocuieste-o des – verifica daca are gauri sau crapaturi, care pot acumula microbi (in acest caz, inlocuieste-o);
  • nu o inmuiati niciodata in mancaruri dulci cum ar fi mierea sau sucul de portocale
  • incearca sa limitezi folosirea suzetei la momentele cheie cum ar fi nevoia de calmare a copilului;
  • asteapta si vezi daca bebelusul chiar are nevoie de o suzeta in loc sa ii dai una din prima.

    Incearca sa intrerupi folosirea suzetei cand copilul implineste un an (este mai usor decat la 2-3 ani) Si nu il lasa sa isi formeze un obicei din sugerea suzetei.

    Cum il dezobisnuiesti de suzeta?

  • scade progresiv perioada de timp in care il lasi sa o foloseasca;
  • restrictioneaza folosirea suzetei doar la momentele cheie ale zilei, de exemplu inainte de culcare;
  • recompenseaza-l pe copilul tau cu activitati amuzante sau alte obiecte, dar nu le dati mancaruri dulci in locul suzetei;
  • arata-i alti copii mai mari care nu folosesc suzeta;
  • incurajeaza-l pe copilul tau sa dea suzeta persoanelor de care este foarte apropiat cum ar fi bunica.

    Alina Sica

    Redactor Copilul.ro

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Suzeta bebelusi Suzeta la bebelusi Suzeta sugari Suzeta la nou nascuti

    Articole recomandate

    Citeste si despre