Hranirea cu lapte praf

/ / Modificat: 2009-12-01
Hranirea cu lapte praf





 

Hranirea cu lapte praf poate fi o alternativa la alaptare in momentul in care aceasta din urma nu se poate realiza din diferite motive medicale sau poate fi alternata cu alaptatul, tocmai pentru obisnuirea bebelusului in scopul intarcarii.

Laptele praf este un tip de lapte formula, adica preparat astfel incat sa indeplineasca nevoile alimentare ale unui bebelus, in ceea ce priveste sensibilitatea sistemului sau digestiv si faptul ca se afla in plina dezvoltare. Pe piata se gasesc mai multe marci de lapte praf, care difera ca gust -  unele pot fi mai amare, altele mai dulci si mai asemanatoare cu laptele de san.

Laptele praf de care are nevoie bebelusul trebuie indicat de catre medic. Schimbarea tipului de lapte praf se face dupa consultarea pediatrului, deoarece exista riscul indispunerii bebelusului.

Indiferent de tipul de lapte pe care il consuma bebelusul, acesta isi formeaza un program regulat al meselor, cu pauze nu mai mari de 5-6 ore intre ele. De mentionat ca cel mic trebuie hranit de fiecare data cand cere sau cand pare ca ii este foame.

Nu uita ca se acorda gratuit de catre stat lapte praf, formula pentru sugari, copiilor cu varste cuprinse intre 0-12 luni care nu beneficiaza de lapte matern.

 Tipuri de lapte formula

Laptele special pentru bebelusi este facut astfel incat sa contina toate vitaminele, proteinele si mineralele de care are nevoie organismul micutului.

In comert se gaseste lapte formula:

• Deja preparat – nu mai implica efortul prepararii, este steril si ajuta bebelusii cu probleme sa ia in greutate, insa este cel mai scump dintre tipurile de lapte formula si trebuie consumat in maxim doua zile de la deschidere;

• Concentrat – este mai usor de preparat decat laptele praf si ca pret de afla undeva intre laptele deja preparat si cel praf, insa apa si laptele concentrat se pun in cantitati egale la preparare;

• Lapte praf – este cel mai ieftin si poate fi folosit timp de o luna de la deschiderea ambalajului, insa dureaza mai mult sa il prepari si trebuie sa respecti intocmai masurile indicate pe cutie, altfel risti sa ii oferi micutului un lapte prea diluat care nu e hranitor sau un lapte prea concentrat, care ii poate afecta rinichii.

Apa pentru prepararea laptelui praf

Pentru prepararea meselor folositi intotdeauna apa proaspata, rece pe care o fierbeti numai o singura data. Unele tipuri de apa nu trebuie folosite niciodata apa care a fost fiarta in mod repetat sau apa minerala.

Folositi apa obisnuita, de la robinet. La inceput lasati sa curga putin, pentru a indeparta apa care a stat pe teava si care poate sa contina plumb. Fierbeti apa proaspata si lasati-o sa se raceasca. Pregatiti tot ce aveti nevoie inainte de a incepe prepararea laptelui (biberonul si tetina sterilizate).

Spalati-va cu grija pe maini. Masurati si puneti cantitatea de apa fiarta si racita in biberon. Adaugati cantitatea de lapte praf necesara pentru acest volum de apa si agitati bine biberonul pentru a le amesteca. Instructiunile de pe cutie de lapte praf va indica numarul exact de masuri de adaugat la fiecare masura de apa. Este foarte important sa pastrati exact aceste proportii.

 Probleme la hranirea cu lapte praf

Unele mamici pot sa aiba probleme atunci cand vine vorba de hranirea cu lapte praf, deoarece bebelusii pot refuza tetina sau pot avea probleme de digerare.

Daca bebelusul nu tolereaza lactoza (zaharul din laptele natural), doctorul poate recomanda un lapte praf care nu contine acest ingredient. In cazul in care bebelusul are alergii sau nu absoarbe nutrientii cum ar trebui, il poti hrani cu lapte hidrolizat care descompune proteina in parti mai mici, facilitand digestia.

Laptele praf pentru copiii nascuti prematur sau nascuti cu o greutate mica contine mai multe proteine si calorii, iar grasimea este absorbita mai usor. Daca bebelusul sufera de o boala care presupune o nutritie speciala, poate fi intrebuintat laptele praf metabolic.

 Depozitarea laptelui nefolosit

Sticlele cu lapte gata preparat nu trebuie lasate mai mult de doua ore daca nu sunt puse in frigider, iar laptele ramas in biberon dupa hranirea bebelusului trebuie aruncat, fiindca germenii din saliva bebelusului se vor inmulti in lapte.

Laptele ramas nefolosit de care bebelusul nu s-a atins poate fi pastrat la frigider de pe o zi pe alta. Nu te zgarci insa la economia laptelui, sanatatea bebelusului este mai importanta.

Ideal ar fi sa nu folosesti cuptorul cu microunde atunci cand incalzesti laptele micutului. Dar daca o faci, amesteca bine laptele cand il scoti de la incalzit si inainte de a-i testa temperatura pe incheietura mainii tale. Se intampla adesea ca dupa incalzirea la cuptorul cu microunde, alimentele sa nu se incalzeasca in totalitate, asa incat in unele parti sunt inca reci, iar in altele frig.

 Parerile specialistilor

Exista sase ingrediente principale ale laptelui praf: carbohidrati, grasime, proteine, vitamine, minerale si alti nutrienti. Tipurile de lapte praf difera din punct de vedere al carbohidratilor sau proteinelor pe care le contin.

Medicii recomanda ca bebelusii sanatosi care nu sunt hraniti cu lapte matern sa primeasca pana la varsta de 1 an lapte praf pe baza de fier, pentru a evita anemia datorata deficientei de fier.

Niciodata nu trebuie sa adaugati alte ingrediente in lapte fara recomandarea medicului pentru ca acest lucru ar putea sa afecteze sanatatea bebelusului.

Medicii sustin ca laptele poate sta doua ore la temperatura camerei si 12 ore in frigider, in conditiile in care bebelusul nu a supt deloc din biberon: saliva bebelusului in contact cu laptete creeaza pe tetina un mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor, care se inmultesc foarte repede.

Sursa SfatulMedicului.ro.

 Ce spun mamicile despre hranirea cu lapte praf

O parte din mamici dau o masa din biberon cu lapte matern, pentru a golesc bine sanii o data pe zi, iar daca cel mic nu se satura, ii dau formula in completare. Acestea folosesc biberoane pentru copii hraniti la san. Ele sunt de parere ca nu este o regula ca daca bebelusul este hranit cu formula sau cu biberonul nu va mai accepta sanul.

Cateva mamici dau bebelusilor laptele praf cu ceai Baby calm, nu cu apa. Acestea sustin ca bebelusilor le-a placut mult inca de la incpeut si niciodata nu au refuzat acest tip de hraninre. La aceasta se adauga cate o sticla de lapte praf la doua zile.

Pentru lapte praf mamicile sunt de parere sa te sfatuiesti cu medicul. Unele dintre ele au folosit Similac, formula cu fier, pentru completare. Ele recomanda ca, daca te hotarasti sa-i dai aceasta completare, sa alaptezi totusi cat poti de des, pentru a nu diminua cantitatea de lapte matern.

Unele mamici spun ca eeste bine sa introduci treptat laptele praf in momentul in care vrei sa intarci bebelusul si ca aceasta strategie a dat rezultate fara plansete si fara probleme.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abilitate hranire copii Alaptarea artificiala

Articole recomandate

Citeste si despre