Diversificarea alimentatiei la sugar

/ / Modificat: 2012-01-10
Diversificarea alimentatiei la sugar
Intrebare:

- Cand incepe diversificarea alimentatiei la sugar si ce trebuisa cuprinda? In ce gramaj si in ce interval de timp trebuie sa ii administrez mai precis? Care sunt pasii premergatori? Dar ceaiul?

Raspuns:

Diversificarea alimentatiei consta in introducerea progresiva de alimente semisolide si solide in alimentatia sugarului, care vor inlocui treptat alimentatia bazata exclusiv pe lapte.


Diversificarea alimentatiei consta in introducerea progresiva de alimente semisolide si solide in alimentatia sugarului, care vor inlocui treptat alimentatia bazata exclusiv pe lapte.

Momentul in care se incepe diversificarea difera, in functie de tipul alimentatiei anterioare a sugarului, dar si de anumite obiceiuri (familiale sau regionale). Astfel, se recomanda ca, la sugarul alimentat exclusiv la san, diversificarea se inceapa la 5-6 luni, in timp ce la cel alimentat artificial diversificarea sa se inceapa mai devreme, pe la 4 luni - 4 luni jumate.  

Trebuie retinut ca:

• diversificarea se incepe intotdeauna la un sugar sanatos (nu in timpul unei afectiuni acute);

• alimentul nou se va introduce progresiv, in cantitati crescande;


• nu se introduc concomitent doua alimente noi;

• nu se introduc mai mult de un aliment nou pe saptamana;

• alimentele alergenice: capsunile, fragii, albusul de ou, pestele si mierea, nu se vor introduce in primul an.

Desi dupa ultimele recomandari ale pediatrilor, la sugarii alimentati exclusiv la san, ceaiul nu este necesar, acesta poate fi oferit sugarului inca din primele saptamani de viata.

Sucul de fructe se va introduce progresiv, dupa varsta de 6 luni, in cantitati crescande si crescand in acelasi timp si consistenta acestuia prin adaugarea de pulpa de fructe, astfel ca la 5 luni o masa de lapte poate inlocui o masa de piure de fructe. Piureul de fructe se poate imbogati cu fainos (cereale instant, la inceput pe baza de orez, fara gluten).

Tot in jurul varstei de 5 luni se va introduce si supa de legume, la inceput strecurata, ulterior imbogatita cu 1-3% fainos si 2-3 picaturi de ulei vegetal; piureul de legume se prepara la inceput doar din morcovi, la care ulterior se adauaga si cartoful, iar apoi treptat si alte legume.  

Carnea se introduce dupa 5-6 luni: carne de pasare sau vita fiarta si pasata, in supa de legume sau cu piureul de legume, de 3-4 ori pe saptamana, la inceput 30-50g/zi.

De la 6 luni se mai pot da:

branzica de vaci;

iaurt preparat in casa cu zahar 5%;

• galbenus de ou fiert tare (cu piureul de legume in locul carnii, in zilele fara carne);

• ficat de pasare pasat;

• compoturi de fructe.

Treptat, dupa varsta de 8 luni se va incerca sa se dea zarzavaturile sfaramate cu furculita. Spre varsta de 1 an, sugarul va ajunge sa manance 2 mese de lapte pe zi (dimineata si seara, aproximativ 500 ml/zi) simplu sau imbogatit cu cereale si 3 mese semisolide: masa de fructe, supa de legume cu carne si piure de legume, o masa de iaurt sau branza de vaci cu cereale.

Se va da un numar de 5-6 mese pe zi, a cate 150-200 ml/masa; la inceput insa se va da 1-2 lingurite din mancarea noua, si se va creste cantitatea in zilele urmatoare. Insa nu se va forta niciodata sugarul sa consume o anumita cantitate.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre