Bebelusii pot manca ficat?

/ / Modificat: 2017-06-22
Bebelusii pot manca ficat?

Ficatul este un aliment foarte sanatos pentru copii. De aceea, trebuie introdus in meniul bebelusului de la 6-8 luni, in cantitati mici. In conditiile in care bebelusul are rezerve naturale de fier in organism doar pentru primele 3-5 luni de viata, este important sa acorzi o atentie sporita ficatului in alimentatia lui. Este unul dintre cele mai bogate alimente in fier si protejeaza copilul impotriva anemiei, una dintre cele mai frecvente afectiuni la varste mici.

Cand este ficatul considerat toxic si periculos pentru bebelusi?

Ficatul trebuie introdus cu prudenta in alimentatia bebelusului si in cantitati atent calculate, intrucat pe langa toate vitaminele si mineralele esentiale pentru sanatate, contine si substante care pot provoca intoxicatii la aceasta varsta. Ficatul este un aliment bogat in vitamina A. Exista insa doua tipuri de vitamina A:

 - vitamina A preformata - alimente de origine animala, inclusiv ficat;

     - carotenoizi (inclusiv betacaroten) - alimente de origine vegetala.

    In timp ce carotenoizii sunt sanatosi si inofensivi pentru sanatatea bebelusului, concentratiile mari de vitamina A preformata sunt toxice. Desi pentru un adult, riscul intoxicatiei apare la consumul a 300g de ficat zilnic, cand vine vorba de bebelusi, pericolul exista si dupa un consum mult mai mic.

    Cat ficat are voie sa manance un bebelus la o masa si cat de des?

    Poti incepe sa ii dai copilului ficat incepand cu varsta de 6 luni, insa doar daca provine de la un animal crescut in conditii organice. Daca sursa de provenienta a ficatului nu este bio, atunci este indicat sa amani introducerea alimentului in diversificare spre varsta de 8-9 luni, pentru a preveni intoxicatiile.

    Specialistii sustin ca, incepand cu varsta de 6 luni, bebelusul trebuie sa manance ficat doar o data pe saptamana si in cantitati foarte mici - 2-3 lingurite sunt mai mult decat suficiente la aceasta varsta.  

    Ce tip de ficat este cel mai recomandat pentru bebelusi?

    Nu doar cantitatile si frecventa cu care este introdus ficatul in diversificarea bebelusului sunt importante, ci si animalul de la care provine. Dintre toate tipurile de ficat - pasare, porc, miel, vaca etc. - nutritionistii sunt de parere ca cel de vitel este cel mai indicat pentru bebelusi.

    Este hranitor, are un gust mai placut decat alte tipuri de ficat (ceea ce il face sa fie mai usor tolerat de copil) si o textura propice pentru consum, in conditiile in care bebelusul abia incepe sa isi dezvolte abilitatea de a mesteca si inghiti.  

    Ce vitamine si minerale esentiale contine?

    Ficatul este unul dintre alimentele cu cel mai mare continut de fier si trebuie introdus in meniul copiilor de la varste mici pentru prevenirea anemiei. Insa contine si alte substante nutritive esentiale pentru cresterea si dezvoltarea copilului:  

    Vitamine:

     - Vitamina A;
     - Vitaminele B1. B, B3, B5, B6, B9 si B12;
     - Vitamina C;

    Minerale:

     - zinc;
     - cupru;
     - fosfor;
     - calciu;
     - potasiu;
     - seleniu.

    Ce beneficii are pentru sanatate?

    Printre cele mai importante beneficii pe care ficatul le are asupra sanatatii copilului, se numara:

    imbunatatirea vederii si prevenirea afectiunilor oculare;
    • intarirea sistemului imunitar si energizarea organismului;
    • stimularea functiilor glandei tiroide;
    • imbunatatirea functiilor sistemului nervos central;
    • combaterea stresului oxidativ din organism;
    • mentinerea sanatatii pielii, parului si unghiilor;
    • intarirea oaselor, danturii si stimularea cresterii.

      Cum pregatesti ficatul pentru mesele bebelusului?

      Daca vrei sa reduci riscul de toxicitate provocat de consumul de ficat, este important sa il gatesti corespunzator, prin fierbere sau gatire la aburi. Se serveste pasat, in combinatie cu piureuri de legume sau iaurturi.

      Tu la ce varsta ai introdus prima oara ficatul in alimentatia diversificata a bebelusului? Care crezi ca este cel mai sanatos tip de ficat si ce retete delicioase prepari micutului tau cu el? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

      Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

      Taguri Alimentatie bebelusi

      Articole recomandate

      Citeste si despre