9 intrebari frecvente despre autodiversificare

/ / Modificat: 2017-04-19
9 intrebari frecvente despre autodiversificare

Autodiversificarea, numita si diversificarea naturala sau "baby lead weaning" (blw), presupune sa lasi bebelusul sa se hraneasca singur de la inceput. Ca mamica, trebuie sa capeti in primul rand incredere ca cel mic este capabil sa-si aleaga mancarea si sa incerce sa o consume, in forma in care este. Diversificarea naturala nu trebuie insa abordata mai devreme de varsta de 6 luni.

Care sunt semnele ca bebelusului este pregatit sa se hraneasca singur?

Inceperea diversificarii, indiferent de forma, nu presupune intarcarea copilului, ci obisnuirea lui cu alte alimente in afara de laptele matern. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) iti recomanda sa te asiguri ca bebelusul tau manifesta urmatoarele comportamente, inainte sa te decizi sa treci la autodiversificare:

- Sta singur in fundulet, fara sa fie nevoie sa il sustii in vreun fel;

- Si-a dezvoltat abilitatile de coordonare a miscarilor si poate sa duca cu precizie diferite obiecte si alimente la gura;

- Executa miscari de mestecare atunci cand roade o jucarie. Altfel spus, poti trece la diversificarea naturala de indata ce bebelusul a invata sa inghita alimentele sub forma de piureuri si a deprins masticatia intr-o oarecare masura. Vei remarca, fara doar si poate, ca micutul incepe sa se intinda singur dupa alimente, sa le apuce si sa le duca la gura, manat mai mult de curiozitate decat de foame.

Autodiversificarea presupune ca bebelusul este capabil sa foloseasca lingurita?

Da si nu. Chiar daca bebelusul este capabil sa apuce lingurita cu precizie si sa o duca la gura, s-ar putea sa ai surpriza sa te trezesti ca iti arunca lingurita pe jos si isi baga o manuta in castronul cu bastonase de morcovi fierti. Lasa-l sa manance in ritmul lui, chiar daca asta presupune storcitul mancarii in pumn.

Deprinderea bunelor maniere la aceasta varsta nu trebuie sa te preocupe. Importanta este experienta de a se hrani singur.

Care sunt beneficiile autodiversificarii?

Daca esti pregatita sa faci mai des curatenie si sa speli mai multe bavetici, atunci bebelusul tau va avea multe de castigat. Mesele vor deveni un moment mult asteptat, deoarece includ o componenta distractiva: joaca cu mancarea.

Bebelusul tau are ocazia sa invete singur despre textura alimentelor, gustul si aspectul lor. Isi va exersa abilitati noi si va capata deprinderi folositoare. Astfel, se va dezvolta mai rapid, mai armonios, va capata incredere in mancare si nu va deveni mofturos.

Mai mult, ai sansa sa organizezi mese in familie si sa sudezi astfel relatia parinte-copil. Bebelusul tau va dobandi, in timp, o atitudine sanatoasa si pozitiva fata de mancare si iti va fi mult mai usor sa il iei cu voi in oras sau sa mergeti cu el in concediu. Cina la restaurant va fi mult mai comoda, din moment ce copilul a invatat de la bun inceput cum sa se hraneasca singur.

Exista exceptii in ceea ce priveste autodiversificarea?

Orice bebelus sanatos este capabil sa se hraneasca singur, chiar si cei nascuti prematur, cu conditia sa manifeste comportamentele specifice copiilor pregatiti sa inceapa autodiversificarea. In cazul existentei unor intarzieri de dezvoltare psiho-motorie sau cognitiva ori a unor semne de atrofie musculara, acest experiment se poate desfasura mult mai greu.

Prin urmare, cel mai bine este sa te consulti cu medicul curant, pentru a stabili daca este in avantajul bebelusului sa faca acest exercitiu de coordonare.

Ce alimente sunt interzise in autodiversificare?

Aceasta intrebare este perfect legitima, daca ne gandim la faptul ca cei mici se pot ineca foarte usor cu bucati mici de alimente. In mare, restrictiile alimentare in materie de autodiversificare sunt similare cu cele aplicate in cazul diversificarii clasice.

- Nu ii da copilului nuci, alune, migdale, arahide intregi sau orice alt fruct uscat, deoarece exista riscul sa se inece cu el. In plus, astfel cu alimente au potential alergen ridicat. Este indicat sa astepti ca micutul sa implineasca 3 ani, inainte de a-i oferi asemenea alimente;

- Unele fructe si legume mici cum ar fi ciresele, strugurii, prunele sau rosiile cherry, se servesc doar taiate pe jumatate si curatate de seminte sau samburi;

- Evita sa-i servesti bebelusului mere crude, in primele luni de autodiversificare. Pe langa faptul ca sunt inecacioase, merele crude pot fi acide. Din contra, merele coapte sunt delicioase si potrivite pentru micutii care se hranesc singuri;

- Sub nicio forma nu-i oferi celui mic peste cu oase, fructe de mare, scoici sau carne cu zgarci.

Este necesar sa astepti pana cand bebelusului ii dau dintii?

Majoritatea copiilor mici sunt lipsiti de orice dinte pana la varsta de un an, asa ca autodiversificarea nu este legata de aparitia dintilor. Toti bebelusii, indiferent de modul in care se hranesc - singuri sau ajutati de un adult, sunt capabili sa muste din alimente, sa le rupa si sa le mestece doar cu ajutorul gingiilor.

Este normal sa existe alimentele nedigerate in scutec?

Da. Copilul inca invata sa mestece, asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi daca scaunul bebelusului contine si bucati de alimente nedigerate, in primele 2-3 luni de la inceperea diversificarii. Pe masura ce copilul se obisnuieste cu alimentele solide, creste si capacitatea de a mesteca si a digera alimentele.

Care sunt alimentele ideale pentru a incepe autodiversificarea?

La fel ca si in cazul diversificarii clasice, trebuie sa te orientezi catre alimente usor de digerat, cum ar fi pastele fusilli. Acestea pot fi prinse usor de cel mic, multumita formei si dimensiunii.

Alte alimente recomandate in prima etapa a autodiversificarii sunt buchetele de broccoli gatite la abur, bastonasele de morcov fiert, marul copt, dovleceii fierti, fructele de avocado bine coapte sau cartofii dulci copti sau fierti.

Exista dezavantaje in ceea ce priveste autodiversificarea?

Orice lucru sau metoda are avantaje si dezavantaje. In ceea ce priveste diversificarea naturala, aceasta se poate dovedi foarte... murdara. Cel mic isi va pune mancare din cap pana-n picioare, iar bucataria ta va arata ca dupa o batalie cu oua si rosii. Asadar, fii pregatita sa speli pardoseala si copilul dupa fiecare masa. Un alt dezavantaj este ca nu vei sti niciodata cat mananca copilul, si cat arunca pe jos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autodiversificare Autodiversificarea la bebelusi Alimente autodiversificare

Articole recomandate

Citeste si despre