Puseul de crestere la bebelusi

/ / Modificat: 2016-08-01
Puseul de crestere la bebelusi

In primul an de viata, bebelusii se dezvolta intr-un ritm foarte rapid. Acest fenomen natural, specific bebelusilor sanatosi, implica un altul la fel de firesc, dar care te-ar putea ingrijora: puseul de crestere sau dezvoltarea bebelusului intr-un ritm alert. Pentru a fi o mamica linistita, te invitam sa descoperi secretele puseelor de crestere la bebelusi!

Ce este puseul de crestere

Puseul de crestere se refera la o perioada din dezvoltarea normala a bebelusului, specifica primului an de viata, in care micutul creste intr-un ritm mai alert decat cel obisnuit. Conform specialistilor, puseul de crestere ar putea avea rolul de a oferi caloriile si substantele nutritive necesare dezvoltarii bebelusului, prin cresterea apetitului.

Cum recunosti puseul de crestere

Pentru a putea reactiona in consecinta, este important sa identifici corect puseele de crestere pe care le traverseaza bebelusul tau. Astfel, printre semnele care iti vor indica faptul ca bebelusul se afla intr-o perioada de dezvoltare galopanta se numara:

  • are un apetit crescut, indiferent daca este alaptat la san sau cu biberonul;
  • doarme mai putin si mai des, se trezeste frecvent in timpul noptii;
  • este mai agitat decat in mod normal, se foieste in patut mai mult;
  • are accese mai dese de plans, care se manifesta chiar si dupa ce a fost alaptat; de altfel, bebelusul poate sa isi doreasca sa fie hranit din nou chiar si dupa numai 10 minute de la ultima alaptare.

Cat dureaza puseul de crestere

Puseul de crestere are o durata variabila, cuprinsa in general intre o zi si o saptamana, uneori chiar si mai mult.  

Cand apare puseul de crestere

  Puseul de crestere se manifesta in primul an de viata dupa cum urmeaza:

  • la 7-10 zile de la nastere;
  • la 2-3 saptamani;
  • la 4-6 saptamani;
  • la 3 luni;
  • la 4 luni;
  • la 6 luni;
  • la 9 luni.

Ce masuri poti lua pentru a face fata puseului de crestere

Intrucat este o perioada foarte solicitanta si obositoare, cu atat mai mult cu cat manifestarile bebelusului par sa nu aiba un motiv bine determinat, ai putea fi tentata sa suplimentezi alimentatia micutului cu lapte formula.

Retine insa ca solutia nu este necesara si ca secretia de lapte matern se va regla de la sine pentru a face fata apetitului crescut al bebelusului din perioada de dezvoltare alerta. Mai mult decat atat, decizia de a-i oferi bebelusului lapte formula, in detrimentul sporirii numarului de alaptari la san, nu va face decat sa scada secretia de prolactina, astfel incat cantitatea de lapte natural din care micutul se va putea infrupta pe viitor de la sanul tau va scadea treptat.

Asadar, in primul an de viata, ori de cate ori bebelusul traverseaza un puseu de crestere, este important sa te inarmezi cu rabdare si sa ii oferi micutului hrana atunci cand are nevoie, chiar daca manifestarile sale sunt insotite de multe ori de plansete, nemultumire si chiar refuz in momentul in care il apropii de sanul tau.

Daca ulterior vei sti cu ce anume te confrunti, primul puseu de crestere ar putea fi cel mai dificil. Invata sa controlezi starea de panica si de stres pe care ti-o poate oferi perioada de dezvoltare galopanta a bebelusului si cere ajutorul apropiatilor pentru ca atat tu, cat si bebelusului sa faceti fata cu brio celor cateva zile mai agitate.

In perioada unui puseu de crestere familia te poate ajuta cu treburile casnice si cu alte indatoriri, astfel incat tu sa ai timp sa te odihnesti, sa te hidratezi si sa te hranesti corespunzator pentru a putea rezista oboselii imprimate de somnul de scurta durata si de agitatia bebelusului.

Puseul de crestere este un fenomen firesc, insa daca te simti in continuare ingrijorata, exista doua aspecte pe care le poti verifica pentru a te asigura ca bebelusul tau este sanatos. In primul rand, frecventa schimbarii scutecelor - daca trebuie schimbate la un interval de circa 5-6 ore, cel mai probabil micutul tau nu se confrunta cu nicio problema de sanatate, ci traverseaza perioada de dezvoltare accelerata.

Totodata, in urma unui puseu de crestere, ar trebui sa remarci ca hainutele bebelusului par sa nu ii mai vina bine. Corelate, cele doua semne iti indica faptul ca micutul tau este perfect sanatos.

Tu cum ai gestionat puseele de crestere ale bebelusului tau? Impartaseste-ne din experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare bebelus Alaptat bebelus Alaptare la san Bebelus primul an

Articole recomandate

Citeste si despre