Primele achizitii in dezvoltarea bebelusului

/ / Modificat: 2013-01-07
Primele achizitii in dezvoltarea bebelusului

Cand esti proaspat parinte si ai grija de un nou-nascut, incepi sa iti pui o multime de intrebari legate de cand este momentul potrivit sa il pui sa doarma pe spate, sa ii dai sa manance alimente solide, cand este firesc sa se rostogoleasca sau sa stea in fundulet. Nu poti sa nu te intrebi pe la ce varsta ar trebui sa faca primii pasi, sa vorbeasca, sa ii faci gauri in urechi pentru cercei sau sa poarte primii pantofiori!

Exista o varsta potrivita pentru toate! Iata cand este pregatit bebelusul pentru primele achizitii in dezvoltarea lui!  

Prima rostogolire a bebelusului

Pentru a se rostogoli, bebelusul tau are nevoie de ceva forta in manute, pentru a putea impinge si facilita intoarcerea de pe o parte pe alta. Prima rostogolire are loc intre 2 si 5 luni, mai degraba spre 5. Din pozitia stand pe burtica, micutul tau se va folosi de manute pentru a se rasturna pe spate.

Statul in fundulet, taratul, mersul de-a busilea

Dupa ce bebe capata suficienta putere in brate pentru a se rostogoli si pentru a-si sustine singur capul, in jurul varstei de 6-8 luni reuseste sa stea prima oara in fundulet, fara sprijin. La nu foarte mult timp dupa ce sta prima oara in fundulet, bebelusul tau este apt si sa se tarasca prima oara. Acest eveniment, urmat si de mersul de-a busilea, va avea loc pana la varsta de 10 luni, dar se poate intampla oricand dupa implinirea a 6 luni.

Introducerea alimentelor solide

Diversificarea alimentatiei sugarului are loc intre 4 si 6 luni, in functie de modul in care este hranit: alaptat, hranit cu lapte praf sau combinat. La bebelusul hranit exclusiv la san, alimentele solide trebuie introduse doar dupa varsta de 6 luni, pe cand la cei hraniti cu formule de lapte sau combinat, diversificarea alimentatiei poate incepe si de la 4-5 luni.

Primii pasi

Ca orice parinte, esti nerabdator sa afli sau sa fii martor la momentul in care bebelusul tau face primii pasi. Nu exista o varsta exacta pentru aceasta achizitie importanta pentru mers, care depinde de gradul de crestere si dezvoltare al fiecarui copil in parte. In cele mai multe cazuri, bebelusii fac primii pasi intre 10 si 15 luni, dar acest eveniment poate avea loc si mai devreme sau mai tarziu, fara probleme.

Primele incaltari

O buna perioada de timp, bebelusul tau va purta doar sosete si botosei, insa pe masura ce incepe sa se ridice in picioare si sa faca primii pasi, incepi sa te intrebi cand este momentul potrivit pentru purtarea primilor pantofiori.

Specialistii iti recomanda sa amani cat mai mult momentul purtarii primelor incaltari si sa lasi copilul sa invete sa mearga in picioarele goale sau in sosetele. Insa intre 8 si 18 luni, bebelusul tau este pregatit sa poarte primii pantofiori.

Primele cuvinte

La fel ca si in cazul primilor pasi, bebelusul tau poate spune primele cuvinte mai devreme de prima aniversare sau putin dupa aceea. Unii copii sunt mai precoce si reusesc sa scoata primul cuvantel din gurita, cel mai adesea acesta fiind "mama" sau "tata", chiar si la 7-8 luni. Cei mai multi insa asteapta pana pe la 12 luni pentru a-si incanta parintii cu aceasta achizitie mareata in dezvoltarea lor.

Dormitul pe burtica

Deoarece a fost asociat cu riscul de sindrom al mortii subite la sugar, parintii se feresc sa isi lase bebelusii sa doarma prea devreme pe burtica. Dormitul pe burtica este o experienta pe care micutul tau nu ar trebui sa o experimenteze mai devreme de varsta de un an. Pana atunci, este indicat ca bebe sa doarma exclusiv pe spate.

Acest lucru nu inseamna ca nu poate sta deloc pe burtica. Dimpotriva, este indicat sa il tii, in timpul zilei, in aceasta pozitie, pentru a-l incuraja sa se rostogoleasca si sa-si intareasca astfel musculatura capului si corpului.

Bebelusul tau la ce varste a facut toate aceste achizitii? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Achizitii bebelusi Primii pasi bebelusi Primele cuvinte bebelusi Diversificare alimentatie bebelusi Gauri urechi cercei bebelusi Dezvoltare bebelusi Achizitii comunicare 1-3 luni Achizitii gradinita copii

Articole recomandate

Citeste si despre