La ce varsta isi ridica bebelusul capul singur?

/ / Modificat: 2022-03-05
La ce varsta isi ridica bebelusul capul singur?

Dezvoltarea bebelusilor in primul lor an de viata este fascinanta, deoarece intr-un interval scurt de timp au loc schimbari si progrese majore. Aceasta este o etapa de crestere accelerata, in care bebelusii ating mai multe etape importante in dezvoltarea lor.

Desi in primele saptamani si luni de viata, bebelusii nu pot face o multime de lucruri, cum ar fi sa stea in fund sau sa se tarasca, exista alte progrese importante in dezvoltarea acestora. Si exista o varsta anume la care copiii isi pot ridica singuri capul. Nu uita insa ca aceste varste sunt orientative si fiecare copil se poate dezvolta in propriul ritm. Unii mai rapid, altii mai lent. Este un lucru perfect normal.

Cand isi ridica bebelusii capul?

In primele luni, bebelusii cresc si se dezvolta intr-un ritm accelerat. Vorbind in mod specific despre dezvoltarea psihomotorie, constam ca abilitatile motorii grosiere sunt primele care isi fac aparitia.

Incepand cu varsta de doua luni, bebelusul incepe sa isi tina capul timp de cateva secunde, iar atunci cand este asezat pe burta, este capabil sa isi ridice capul.

In jurul varstei de trei luni, putem observa ca bebelusul isi poate tine capul ridicat pentru mai mult timp, iar atunci cand este pe burta, isi ridica atat capul cat si partea superioara a pieptului.

Pana la patru luni, bebelusul este capabil sa isi tina capul fix atunci cand este tinut in brate, iar atunci cand este asezat pe burta poate sa isi ridice capul si pieptul, folosindu-se de coate sau antebrate pentru a face acest lucru.

Este necesar sa stimulam bebelusul?

Recomandarea actuala este ca bebelusii sa doarma pe spate, dar pediatrii si expertii recomanda ca acestia sa petreaca cateva minute pe zi, cand sunt trezi si sub stricta supraveghere a unui adult, pe burtica. Acest lucru este cunoscut sub numele de "timp pe burtica", iar scopul sau este de a ajuta bebelusii sa-si intareasca muschii gatului si de a preveni plagiocefalia pozitionala.

Atunci cand sunt inca foarte mici sau nu au chef sa stea pe podea, putem incerca sa-i tinem in pozitia culcat pe burta, astfel incat sa inceapa sa priveasca in jur si, in acelasi timp, sa-si exerseze muschii.

Un exercitiu simplu pe care il putem face cu bebelusul este sa il asezam pe burta pe o patura cu textura, astfel incat, pe langa faptul ca ii intareste gatul, sa poata experimenta diferite senzatii cu manutele sale.

Cand vedem ca poate sa-si ridice capul si pieptul atunci cand este asezat pe burta (de obicei intre trei si patru luni), putem plasa cateva jucarii in fata lui, astfel incat sa incerce sa ajunga la ele.

Ar trebui sa fie clar ca nu trebuie sa fortam sau sa obligam niciodata copilul si ca trebuie sa fim atenti la semnalele pe care ni le transmite, respectandu-i ritmul si dorintele. Daca vedem ca nu este receptiv, ca protesteaza sau pare inconfortabil, este mai bine sa lasam totul pentru o alta zi.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre