Cand este bebe pregatit sa invete sa faca la olita

/ / Modificat: 2017-01-04
Cand este bebe pregatit sa invete sa faca la olita

Invatarea la olita este un moment important in viata bebelusului si un pas important in dezvoltarea lui. La fel ca multe alte lucruri - stat in fundulet, tarat, ridicat, mers - si aceasta abilitate trebuie invatata la momentul potrivit. Nu exista o varsta anume pentru incepe acest proces, dar exista un grad de dezvoltare sepcific al copilului, iar acesta poate fi aflat in urma unor semnale sau indicii esentiale!

Pentru a putea trece cu usurinta la olita, micutul tau trebuie sa atinga un anumit nivel de dezvoltare fizica si cognitiva, dar sa aiba si capacitatea de a se comporta pe baza unor indicatii simple. Iata care sunt unele dintre cele mai evidente semnale care te ajuta sa iti dai seama este gata sa renunte la scutec in favoarea olitei!

1. Este capabil sa se ridice in picioare si chiar sa faca cativa pasi, chiar daca se sprijina de obiecte din jur. Daca merge singurel, cu atat mai mult se poate spune ca este dezvoltat din punct de vedere fizic sa faca la olita.

2. Uda si murdareste mai putine scutece, la intervale mai lungi de timp. Cu cat copilul incepe sa urineze mai rar (cam la 3-4 ore) si cantitati crescute la o singura mictiune, cu atat este mai capabil sa invete sa faca la olita. Acest lucru inseamna ca este capabil sa se tina suficient de mult pe el si sa astepte pana ajunge la olita. Acelasi lucru este valabil si in cazul scaunelor.

3. Este capabil sa stea linistit intr-o singura pozitie, cel putin 2-5 minute. Copilul trebuie sa aiba ceva rabdare atunci cand invata sa faca la olita. Desi rabdarea nu este una dintre calitatile de bebelus, trebuie sa iti dai seama daca in viata de zi cu zi observi momente in care reuseste sa stea intr-un loc, fara a fi tentat sa se ridice sau sa devina iritat si agitat.

4. Micutul tau intelege si reuseste sa urmeze instructiuni simple. Obisnuirea copilului cu olita este un proces complex, care necesita multi pasi si o capacitate a copilului a intelege unele lucruri. Atata timp cat stie ce inseamna sau asculta cand ii spui sa stea jos, sa nu se miste, sa nu se ridice sau sa isi ridice singur pantalonii, sa stie unde sa se duca cand ii spui sa fuga la olita etc., inseamna ca este pregatit sa inceapa sa faca cunostinta cu olita.

5. Incepe sa se simta din ce in ce mai incomod si deranjat de scutece, mai ales cand sunt murdare sau umede. Daca iti surprinzi copilul ca trage de scutece pentru a le da jos sau ca incearca sa gaseasca tot felul de trucuri pentru a scapa de ele, inseamna ca epoca scutecelor este pe cale sa ia sfarsit si sa treceti intr-o noua era: a olitei.

6. Te atentioneaza atunci cand are nevoie la toaleta. Chiar daca inca nu vorbeste, el iti poate face semn ca urmeaza sa faca pe el daca nu il indrumi unde trebuie, tragandu-te de haine, de mana sau mormaind cateva silabe. El iti poate atrage atentia prin semne si apoi se poate aseza pe vine ca si cand ar vrea sa faca ceva. Chiar daca nu este capabil sa pronunte cuvinte, el poate sa balbaie cateva silabe care sa suna ca "pipi" sau "caca", daca i le repeti destul de frecvent incat sa si le insuseasca.

7. Cele mai importante semne sunt cele care arata ca micutul tau este interesat de acesta provocare din viata lui. Daca opune rezistenta cu vehementa in a sta pe olita, atunci mai asteapta si nu il obliga. Dar daca vezi ca este dornic sa isi dea jos scutecelul, sa isi puna chilotei "de oameni mari" sau ca da tarcoale olitei, atunci nu ezita sa il ajuti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Folosire olita copii Trecere scutec olita Invatatul la olita Olita copii

Articole recomandate

Citeste si despre