Ajuta bebelusul sa se dezobisnuiasca de biberonul de lapte de peste noapte

/ / Modificat: 2014-03-03
Ajuta bebelusul sa se dezobisnuiasca de biberonul de lapte de peste noapte

Miracolul nasterii unui copil deschide poarta catre o noua dimensiune in viata fiecaruia dintre noi.

Este momentul in care trecem de la statutul de "copil al mamei" la "parinte". Si instinctiv exista tendinta tulburatoare de a fi "un parinte cat mai bun". Poate aparea teama de "a gresi" sau chiar teama de "a face rau". Insa fiecare dintre noi trebuie sa inteleaga ca "a fi un parinte cat mai bun" reprezinta un proces de invatare alaturi de bebelus si pentru nimic in lume nu trebuie sa lase pe altcineva in locul lui "sa invete sa fie parinte alaturi de micutul lui".

A deveni parinte nu este o etapa oarecare din viata noastra. A deveni, pentru prima data, mama sau tata nu este doar "un eveniment fericit". Acest moment reprezinta punctul in care fiecare dintre noi ne transformam, ne redefinim, ne redescoperim in postura de parinte si crestem psihologic, in acest nou rol, alaturi de bebelusul nostru.

Aceasta etapa necesita o perioada de adaptare si nu trebuie sa fim exigenti cu noi.

Somnul bebelusului

In primul rand trebuie sa ne adaptam ritmului de somn pe care il are bebelusul si, in timp, cu rabdare si tandrete sa il obisnuim si sa ii cream un ritm sanatos si regulat de somn. Pana la o luna, nou-nascutul arareori doarme mai mult de 3 ore succesiv. Atunci cand se trezeste ii este foame. La aceasta varsta are nevoie sa manance de minim 6 ori pe zi, uneori mai mult daca micutul este alaptat.

Intre 1 luna si 3 luni, progresiv, numarul de alaptari se va diminua. Si variabil, in functie de copil, doar de la greutatea de 5 kg, adica in jurul varstei de 3 luni, micutul incepe sa doarma noptile.

Dupa 4 luni este destul de dificil sa stii cand micutul se trezeste noaptea de foame sau pur si simplu are nevoie sa fie alinat. In general, dupa 4 luni, un bebelus hranit cu biberonul nu mai are nevoie de masa nocturna. Atentie, bebelusul alaptat va mai suge o data noaptea. Daca micutul se linisteste repede, suge sanul fara a bea sau nu-si termina biberonul, te poti gandi ca are mai degraba nevoie sa fie alintat si sa te simta aproape, decat sa manance. Incetul cu incetul, cu rabdare si gesturi tandre, incearca sa-l readormi pe micut fara a-l hrani. Astfel il vei ajuta, putin cate putin, sa renunte la suptul de noapte sau la biberonul de lapte de peste noapte.

Stiai ca micutul tau invata dormind?

Somnul este esential pentru toti. Dar, la copil, somnul are un rol deosebit in dezvoltare, atat cea fizica cat mai ales cea psihica. Pe langa faptul ca il ajuta sa recupereze oboseala fizica si nervoasa din timpul zilei, somnul favorizeaza numeroase functii mentale precum memoria si invatarea.

Iata de ce este esential ca mama sa ii creeze bebelusului, inca de mic, cadrul afectiv corespunzator si obiceiuri sanatoase care sa-i confere un somn linistit pe tot parcursul noptii.

Insa uneori, cu toate eforturile depuse de mamica, in timpul primelor luni, somnul linistit din timpul noptii este intrerupt brutal de plansete puternice. Cauza poate fi un disconfort fizic sau, pur si simplu, micutul plange fara vreo cauza evidenta. Nu uita insa, un bebelus niciodata nu plange dintr-un simplu capriciu. In oricare dintre situatii el trebuie alinat si uneori este suficient sa-l iei in brate pentru a-l calma, in cazul in care nu-i este foame.

Exista, de exemplu, situatii in care disconfortul bebelusului este determinat de colici, si micutul plange tare, se inroseste la fata, isi tine picioarele stranse si pumnii inclestati. Dupa ce au fost excluse de catre medicul pediatru toate cauzele sau simptomele care pot directiona catre o anumita patologie, tanara mamica se poate gandi la colicile sugarului.

Colicile bebelusului

Colicile bebelusului reprezinta prima provocare majora a parintilor, fiind prima cauza pentru care proaspatii parinti se adreseaza unui medic. Copilul plange mai ales dupa mese, cand burtica este tensionata, datorita aerului inghitit odata cu laptele.

Colicile pot intrerupe brusc somnul bebelusului, chiar si in timpul noptii, acestea putandu-se prelungi la unii bebelusi chiar si dupa varsta de 3 luni.

ATENTIE!

Oricat de obosita si nedormita esti NU ZGUDUI NICIODATA UN BEBELUS. Gestul de a-l zgudui este deseori provocat de enervarea in fata unor plansete continue si succesive, greu de suportat, mai ales in caz de mare oboseala. Urmarile neurologice pot fi foarte grave: de la paralizii si intarziere psihomotorie pana la deces in 10% din cazuri. Daca copilul plange, indiferent de starea ta, ii oferi o tetina, il mangai, ii spui o poveste, ii oferi un biberon de apa sau ceai si il alini.

Pentru ca ne pasa si pentru ca intelegem intocmai ce inseamna sa devii parinte, gama iepurasului ALINAN vine in sprijinul tau cu produse special create pentru a ajuta mamicile sa dezobisnuiasca bebelusul de biberonul de lapte de peste noapte si pentru a alina colicile si disconfortul digestiv.

Intreaga gama a fost creata din dragoste pentru copii, mizand atat pe fericirea micutului, cat si pe linistea parintilor sai.

Alinan Happy Drink a fost creat special pentru bebelusi si are un gust placut. Contine un amestec de extracte naturale standardizate de musetel, melisa si anason, bine tolerate de sugari si copii. Nu contine aromatizanti artificiali, coloranti sau conservanti. Principiile active continute in extracte confera produsului proprietati calmante, antispastice, digestive si usor antiinflamatorii.

Alinan Happy Drink se recomanda sugarilor si copiilor pentru a alina colicile abdominale, pentru a regla tranzitul intestinal si pentru a ameliora starile de discomfort si agitatie care apar in diferite etape de crestere: eruptii dentare, administrarea de vaccinuri etc. Alinan Happy Drink poate fi folosit, de asemenea, intre mese in loc de ceai.

Si pentru ca, la un moment dat, bebelusul trebuie sa doarma linistit intreaga noapte pentru o buna dezvoltare fizica si mentala, el trebuie dezobisnuit de "biberonul de peste noapte". Alinan Happy Drink ii ajuta si de aceasta data pe parinti. Inlocuind "biberonul de peste noapte" cu Alinan Happy Drink (1-2 plicuri), copilul se va dezobisnui de acesta si va avea un somn linistit.

In plus, acum Alinan Happy Drink vine in sprijinul mamicilor si bebelusilor, la fiecare cutie, cu un pachet de servetele umede, pentru a asigura o igiena corespunzatoare, atat de importanta in ingrijirea noului membru al familiei.

Din gama Alinan®  mai fac parte:

Alinan-Calciu-+-D3

Siropul Alinan® calciu + D3, recomandat de Societatea Romana de Pediatrie, asigura un aport suplimentar de calciu sub forma de saruri organice, solubile si foarte usor absorbabile in combinatie cu vitamina D3. Alinan calciu + D3 este bine tolerat si datorita gustului placut este foarte usor acceptat de copii. Alinan calciu + D3 este recomandat pentru: dezvoltarea armonioasa a scheletului in perioada de crestere la copii si adolescenti, corectarea carentei de calciu, protejarea dintilor impotriva cariilor, reglarea transmisiei neuro-musculare, suplimentarea calciului in cazul copiilor cu intoleranta la produsele lactate.

Alinan-Vit-C

Alinan® Vitamina C solutie. Vitamina C contribuie la: functionarea normala a sistemului imunitar, cresterea absorbtiei fierului, functionarea normala a sistemului osos, a ligamentelor, a vaselor de sange, a pielii, a dintilor si gingiilor, prin stimularea formarii de colagen, reducerea oboselii si functionarea normala a sistemului nervos,  functionarea normala a metabolismului energetic, protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

Prin concentratia maxima de vitamina C dintr-o solutie stabila, Alinan® Vitamina C are o buna absorbtie, asigurand tratamentul complet pentru primele 5 luni de viata. In plus, este usor de administrat la copii inca din primele zile de viata (pana la 1 an, varsta in luni coincide cu numarul de picaturi de administrat).

Alinan-Vitamina-D3

Alinan® Vitamina D3 previne aparitia rahitismului si are rol esential in consolidarea si dezvoltarea oaselor. Alinan® Vitamina D3 are concentratia maxima de vitamina D3 pe picatura, putand fi utilizata pana la 12 luni de la deschiderea flaconului. Denumita si "vitamina Soarelui", vitamina D este sintetizata la nivelul tegumentului sub actiunea razelor ultraviolete. In sezonul rece cand lumina Soarelui este redusa, se recomanda completarea hranei cu alimente bogate in vitamina D (somon, hering, sardina, ulei de ton, morun, calcan, galbenus de ou, drojdie de bere etc.) sau cu suplimente nutritive. De asemenea, in perioada de crestere este foarte important sa asiguram copilului un aport optim de vitamina D, pentru o dezvoltare armonioasa a scheletului.

Alinan-Multivitamine

Alinan® Multivitamine Kids sirop, dezvoltat in colaborare cu medici pediatri si nutritionisti, pentru copii de la varsta de 1 an, se poate administra in cazul lipsei poftei de mancare si scaderii in greutate, copiilor care refuza anumite categorii de alimente (legume, fructe, carne), oboseala excesiva, efort fizic sau intelectual intens, in timpul terapiei cu antibiotice, in convalescenta sau ca supliment de vitamine in perioadele de iarna si primavara.

Pentru mai multe informatii, accesati www.alinan.ro si Facebook Copii Fericiti Parinti Linistiti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre