7 norme sociale de baza pe care copiii trebuie sa le invete de cand incepe sa vorbeasca

/ / Modificat: 2022-04-04
7 norme sociale de baza pe care copiii trebuie sa le invete de cand incepe sa vorbeasca

Educatia copilului incepe inca din fasa. Desi poate parea ciudat, exista norme sociale pe care copiii trebuie sa le invete inca din primul an de viata.  

Normele sociale reprezinta un set de reguli care guverneaza comportamentul si conduita persoanelor care traiesc in societate, in scopul de a asigura o coexistenta pasnica si respectuoasa.

De la a saluta pe cineva, la a spune “te rog”, “multumesc” sau a-ti cere scuze, toate sunt reguli sociale. Iar copiii trebuie sa le invete de la o varsta frageda. Iar cei care ii pot invata pe copii aceste lucruri sunt parintii sau cei care stau si ii ingrijesc.

1. Salutari

Cand va intalniti cu cineva si cand plecatii, copilul trebuie sa invete sa salute. De la a spune “Buna” si pana la a spune “Pa”, la plecare, sunt lucruri normale pe care orice copil care abia invata sa vorbeasca le poate face.  

Copilul nu trebuie insa fortat ci trebuie sa-I acorzi timpul necesar pentru a le face.

 2. Invata-l sa spuna "te rog", cand cere ceva

Sa spui "te rog" cand ceri ceva nu este doar un mod politicos de a cere, ci ajuta si la stabilirea unei legaturi cu cealalta persoana si exprima respect, consideratie si apreciere pentru efortul acesteia.

3.  Invata-l sa spuna “multumesc”

A spune multumesc inseamna a recunoaste bunatatea, bunavointa sau performanta unei persoane. Este un cuvant simplu, dar semnificatia sa puternica ne apropie de ceilalti si genereaza emotii pozitive, atat in ceilalti, cat si in noi insine.

De asemenea, este bine sa ii invatam pe copii sa aprecieze si sa fie recunoscatori pentru ceea ce au si sa recunoasca faptul ca lucrurile nu se obtin prin magie. 

4. Invata-l sa-si ceara scuze

De fiecare data cand gresim, intentionat sau nu, trebuie sa ne cerem scuze.

A ne cere scuze atunci cand am facut o greseala sau cand consecintele actiunilor noastre ii afecteaza pe altii (fizic sau emotional), este important sa ne cerem scuze. Iar copiii trebuie sa invete acest lucru de mici. 

Dar, asa cum trebuie sa-i invatam pe copii sa-si ceara scuze, este important sa-i invatam si sa accepte iertarea din partea celorlalti si sa nu poarte ranchiuna in suflet.

5. Invata-l sa nu tipe cand vorbeste 

Copiii au tendinta de a tipa cand vorbesc. Este important sa ii invatam ca atunci cand vorbesc sa pastreze un ton jos. Pe de alta parte este important ca noi, parintii, sa facem diferenta dintre tipetele de furie ale copilului sau de suparare si tonul ridicat din voce din timpul unei conversatii normale.

6  Sa astepte sa-i vina randul pentru a vorbi

Este important ca un copil sa invete de mic ca nu este frumos sa intrerupa pe cineva cand vorbeste. Copiii sunt impulsivi si spontani, iar lipsa unei educatii nu ii va face capabili sa inteleaga ca ceea ce fac nu este corect. Daca nu sunt invatati de mici sa nu-I intrerupa pe ceilalti, vor perpetua acest comportament pentru tot restul vietii.

7 Invata-l pe copil sa nu atace fizic sau verbal un alt copil

Pe masura ce cresc, copiii isi vor face prieteni in parc sau la gradinita. Altii cresc alaturi de frati mai mari. Este important sa invete de mici ca nu trebuie sa atace fizic sau verbal un alt copil pentru ca isi doreste jucaria lor sau pentru ca se simt deranjati de ceva.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Invatare bune maniere copii

Articole recomandate

Citeste si despre