Cum ajuti copilul sa invete sa manance singur. Trucuri de la specialisti

/ / Modificat: 2023-02-06
Cum ajuti copilul sa invete sa manance singur. Trucuri de la specialisti

Copiii se schimbă și evoluează cu pași repezi, dar, pe măsură ce cresc, există și domenii în care preferă să nu progreseze, deoarece le este mai confortabil să fie făcute în locul lor, cum ar fi mâncatul pe cont propriu.

Dacă copilul nu vrea să mănânce sau abia dacă îi place ceva, este mai mult ca sigur că veți simți o anumită disperare sau dorință de a vă vedea copilul mâncând cum trebuie. Este posibil să vă enervați și să țipați la ei atunci când nu mănâncă bine sau când își lasă jumătate de mancare in farfurie, dar chiar dacă această furie este rezultatul preocupării entru dieta lor, nu este modul corect de a proceda.

Părinții sunt responsabili de dieta copiilor lor, adică de ceea ce mănâncă aceștia. Pentru ca copiii să nu simtă că mâncatul este ceva impus sau că este un moment neplăcut al zilei, este mai bine ca ora mesei să fie una speciala astfel încât copiii să învețe să se bucure de acest moment și ca relația lor cu mâncarea să fie adecvată. 

Copiii sunt programați pentru supraviețuire, cu o excepție foarte limitată - bebelușii și copiii vor mânca orice dacă li se permite să ajungă suficient de înfometați. Având în vedere aceste cunoștințe, trebuie făcute unele alegeri pentru ca copiii să învețe să mănânce singuri, care vor funcționa chiar și pentru cei mai pretențioși copii.

Dacă nu le place ceva, nu-l înlocuiți.

Există părinți care, dacă își dau seama că copiii lor nu mănâncă bine mâncarea de pe masă, se grăbesc să le pregătească mâncarea lor preferată: nu este o modalitate bună. Pentru ca un copil să învețe să mănânce, îi puteți spune să mănânce ceea ce îi place cel mai mult din mâncarea de pe masă, dar nu va exista nicio înlocuire. Dacă nu vrea să mănânce nimic, poate lua un iaurt simplu înainte de culcare, dar nimic altceva.

Vor fi zile în care va mânca mai mult și zile în care va mânca mai puțin, dar nu vă faceți griji pentru asta. Copilul va fi bine hrănit dacă există suficientă mâncare pe masă.

Dați-le controlul, în anumite limite

Copiilor le place să simtă că dețin controlul asupra a ceea ce se întâmplă în jurul lor, inclusiv atunci când vine vorba de alimentație. Lăsați-i să își aleagă singuri locul unde să stea și dați-le posibilitatea să se hrănească singuri. Este complicat, probabil că se vor juca cu mâncarea sau chiar vor scăpa mâncarea pe jos, dar veți fi surprinși cum vor începe să mănânce mai multe alimente pe care poate le refuzau înainte.

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să îi oferiți tot controlul. De exemplu, dacă se comportă necorespunzător cu mâncarea sau la masă, prima dată i se va lua mâncarea pentru câteva minute, iar a doua (sau a treia) oară nu va mai mânca. Dar nu trebuie să faci acest lucru fără să-l avertizezi, ci trebuie să-l avertizezi astfel încât să aibă controlul de a decide dacă vrea să se comporte bine sau dacă nu-i pasă dacă nu vrea să mănânce.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Invatare Invataminte copii Invatare bune maniere copii

Articole recomandate

Citeste si despre