13 lucruri ciudate despre bebelus care sunt normale!

/ / Modificat: 2016-09-26
13 lucruri ciudate despre bebelus care sunt normale!

Bebelusii sunt la fel de ciudati uneori pe cat sunt de dragalasi. Dimensiunile lor, pielea extrem de delicata, zgomotele pe care le scot si miscarile pe care le au sunt in totalitate diferite fata de cele ale adultilor, pe care nu inceteaza sa ii uimeasca.

Si tocmai pentru ca sunt atat de diferiti fata de noi, atunci cand ne petrecem timpul alaturi de ei e ca si cum am descoperi un univers nou. Insa oricat de ciudate ar parea lucrurile pe care le fac, pentru ei sunt normale. Iata o lista cu cateva dintre acestea!

1. Picioarele curbate

Picioarele bebelusilor au o forma ciudata, dupa ce acestia si-au petrecut 9 luni in interiorul uterului. Unora li se pare ca seamana cu niste funde si ca arata extrem de ciudat, insa aceasta forma a picioarelor este normala in primele luni de viata.

2. Umflaturile mici si albicioase

Nu este chiar o acnee a bebelusilor, ci doar niste umflaturi de culoare mai albicioasa pe care parintii le pot simti atunci cand isi saruta copiii pe obraji, pe nas sau pe barbie. Nu este nimic deosebit la aceste umflaturi, aproape toti bebelusii le au si trec de la sine in cateva saptamani, fara a necesita tratament medicamentos.

3. Acneea

Oricat ar suna de ciudat, bebelusii pot suferi de acnee. Acneea sugarilor nu are nimic in comun cu cea de care sufera adolescentii si poate fi prezenta inca de la nastere. Cosurile sunt foarte mici si inconjurate de roseata, dar dispar dupa cateva saptamani. Acneea bebelusilor nu se trateaza, insa poti avea grija de pielea copilului tau asigurandu-te ca acesta nu este transpirat si curatandu-i tenul cu un sapun bland, special conceput pentru acestia.

4. Parul de pe corp

Indiferent daca bebelusul tau are capul acoperit cu par sau nu are deloc, exista sanse mari ca acesta sa fie plin de par pe corp. Sansele sunt la fel de mari in cazul fetitelor cat in cel al baietilor. Zonele in care acest par este de regula mai des sunt umerii, partea inferioara a bratelor, spatele si chiar si urechile sau zona din spatele acestora. In termeni medicali, acest par poarta numele de lanugo si are rolul de a regla temperatura corpului bebelusilor atunci cand acestia se afla in uter. Din fericire, si acesta va cadea in cel mai scurt timp.

5. Zgarieturile de pe corp

Abia ai nascut si corpul bebelusului tau este deja plin de zgarieturi peste tot? Fata prezinta aceleasi simptome si nu iti dai seama de unde sunt toate semnele pe care le are? Este foarte posibil sa se fi zgariat singur, involuntar, chiar in perioada intrauterina. Zgarieturile se vor vindeca in cateva zile, insa pentru a preveni aparitia altora, ar fi indicat sa ii tai unghiile cat mai repede.

6. Stranutul continuu

In primele cateva luni de viata, bebelusii pot stranuta chiar si de cateva ori pe ora. Acest lucru se intampla din cauza ca acestia nu au eliminat inca tot lichidul amniotic si pentru ca nu sunt obisnuiti cu particulele minuscule din aer, asa ca nasul lor reactioneaza ca atare.

7. Ridurile

Credeai ca doar batranii au riduri? Ridurile bebelusilor sunt la fel de normale ca cele ale varstnicilor. Cei care sunt mai predispusi la acestea sunt bebelusii nascuti prematur, insa si cei nascuti la termen pot avea riduri. Acestea sunt dispuse cu precadere pe maini si pe picioare si vor disparea pe masura ce copilul tau va incepe sa creasca.

8. Sanii de bebelus

Daca ti se pare ca ai putea sa ii cumperi un sutien bebelusului tau, nu-ti face griji, sanii sai se vor retrage in timp. Acestia sunt umflati din cauza hormonilor de sarcina la care bebelusul a fost expus in perioada intrauterina.

9. Organele genitale marite

Nu doar pieptul bebelusilor se poate umfla din cauza hormonilor de sarcina, ci si zonele lor intime. Asa ca nu ar trebui sa te sperii daca lucrurile par disproportionate si pufoase in acele zone.

10. Capul in forma conica

Dupa o nastere normala, capul bebelusului ar putea fi alungit si ar putea arata precum un con din aceasta cauza. Acest lucru se intampla pentru ca acestia trebuie sa aiba loc sa iasa din vagin, insa forma capului va reveni la normal in doar doua sau 3 zile.

11. Matreata

Scalpul bebelusilor este uscat si acoperit cu cruste imediat dupa nastere, iar acestea vor incepe sa se desprinda treptat si sa cada precum matreata. Culoarea acestor cruste este alba sau galbena si de regula dispar dupa primele 6 luni de viata. Masajul regulat al scalpului, in timpul baitei, poate ajuta.

12. Ochii incrucisati

Pastreaza-ti calmul daca privirea bebelusului tau este in cruce. Ochii nou-nascutilor nu se misca intotdeauna la unison, la fel cum se intampla si cu celelalte parti ale corpului lor care nu se coordoneaza perfect. Pe masura ce isi va exersa muschii oculari, aceasta problema va disparea.

13. Petele rosii

Adesea intalnite pe frunte si pe scalp, petele rosii ar putea arata destul de rau, insa sunt inofensive. Sunt un fel de semne temporare din nastere si la unii copii pot capata nuante de mov sau mai negricioase sau se pot accentua atunci cand bebelusii se inrosesc de la plans. De regula dispar in primul an de viata.

Tu ce lucruri ciudate ai observat la bebelusul tau? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

7 lucruri ciudate pe care le fac bebelusii

8 secrete despre bebelusi

10 lucruri uimitoare despre nou-nascuti!

Stranutul la nou-nascut si sugar

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Despre bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre