10 lucruri inedite pe care nu le stiai despre scaunul bebelusului

/ / Modificat: 2018-03-07
10 lucruri inedite pe care nu le stiai despre scaunul bebelusului

Proaspetii parinti sunt mereu nedumeriti in legatura cu scaunul bebelusului si au o multime de intrebari. Ce inseamna atunci cand scaunului bebelusului este verde neon? Care lucruri sunt absolut normale si care nu, atunci cand vine vorba de scaunul bebelusului? La aceste intrebari si multe altele vei gasi raspunsul mai jos.

curiozitati-scaun-bebelus

10 lucruri uimitoare pe care nu le stiai despre scaunul bebelusului

La scurt timp dupa nastere, nou-nascutul incepe sa dezvolte o populatie unica de bacterii intestinale. Acest scaun specific este determinat de o serie de factori, inclusiv de modul in care se naste copilul (cezariana vs. nasterea vaginala). Dar si de felul in care este tratat - de exemplu daca are parte de momentul skin-to-skin cu mama sa sau este preluat imediat de personalul spitalului, precum si de modul de hranire (biberon sau san).

In timpul conceptiei, genele tale ajung la copilul tau, dar el primeste si un al doilea set de gene cu imperfectiunile care intervin, dupa momentul nasterii.

1. Scaunul bebelusului se "coace" precum o banana

Scaunul bebelusului isi castiga nuanta glorioasa de maroniu de la bila pompata in intestin. Dar bila incepe cu un verde stralucitor si "se coace" pe masura ce isi urmeaza drumul in jos prin tractul digestiv. Uneori poti vedea un scaun verde neon. Acest lucru indica faptul ca lucrurile se misca putin mai repede decat in mod normal. Nu te ingrijora, atata timp cat nu este asociat cu diaree.

2. Gazele bebelusului tau ar putea sa semene cu cele ale partenerului tau

Mai bine sau mai rau, gazele bebelusului tau ar putea mirosi familiar, ca si ale tale sau ale partenerului tau. Asta pentru ca mirosul distinct provine din bacteriile intestinale. Si multe dintre aceste bacterii sunt mostenite.

3. Laptele matern da cel mai bun scaun

Dincolo de faptul ca laptele matern este plin de bacterii bune, gen bifidus, scaunul unui copil alaptat miroase (relativ) bine si este usor de eliminat.

4. Pentru nou-nascuti, scaunul urmeaza unei mase, precum ziua vine dupa noapte

Te-ai intrebat vreodata de ce bebelusul tau face caca imediat dupa ce mananca? Asa cum s-a demonstrat, atunci cand stomacul se intinde, determina presarea colonului. Se numeste reflexul gastro-colic si este destul de pronuntat la copii. La unii oameni, acest raspuns ramane intact si la maturitate, ceea ce poate explica de ce unchiul Ionica dispare previzibil dupa masa de Craciun.

5. Scaunul copilului tau miroase mai bine pentru tine

Un studiu recent "pe nevazute" a relevat faptul ca mamele au fost mai putin scarbite de scaunul propriului copil, in comparatie cu al altor sugari. Cercetatorii cred ca aceasta preferinta poate oferi un avantaj, ajutand la incurajarea alaptarii.

scaun-bebelus-miros

6. Astepta marea incetineala la cateva luni dupa nastere

Pe masura ce sistemul nervos intestinal al copilului tau se maturizeaza, intestinele sale isi vor forma o schema mai matura de eliminare. In loc sa aiba scaun dupa fiecare alaptare, ar putea iesi o data pe zi sau chiar o data la doua zile. Aceasta schimbare este complet normala si nu este un semn de constipatie.

7. Resturile de mancare neidentificate vor deveni un fapt al vietii

Cand incepi diversificarea, resturi de mancare neidentificate vor aparea in mod obligatoriu in scutecele bebelusului tau. La copii mancarea calatoreste mult mai rapid prin intestine. Iar la copiii mici mai rapid decat la copiii mai mari si la adulti - de aceea de multe ori ceea ce iese seamana destul de mult cu ceea ce intra. Dar bebelusii si copiii mici fac o treaba remarcabila in ceea ce oriveste absorbtia nutrientilor de care au nevoie.

8. Scaunul bebelusului este apos

Acest lucru devine cu adevarat important daca si cand bebelusul face caca in mod excesiv (de exemplu, atunci cand are un virus stomacal). Pierderea de lichide prin intestine poate duce rapid la deshidratare. Consulta medicul pediatru daca observi un numar de scune neobisnuit de mare.

9. Poate ca este dezgustator, dar un scaun in cada este un lucru pozitiv

Daca bebelusul tau este constipat, vei descoperi ca o baie calda face ca totul sa se intample. Relaxarea musculara si a funduletului faciliteaza, adesea, ceea ce nu se intampla de la sine. Chiar daca este o usurare pentru tine si pentru copilul tau, acesta ar putea fi semnul pentru tine ca ai nevoie de ajutor pentru a rezolva problema constipatiei celui mic.

10. Fierul din laptele praf nu va constipa copilul

S-ar putea ca tu sa fii suferit de constipatie in timpul sarcinii, din cauza suplimentelor cu fier. Dar fierul pe care bebelusul tau il primeste prin formula de lapte praf este o cerinta de baza, nu ceva extra. Nu va cauza constipatie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scaunul bebelusului Despre bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre