Stranutul la bebelusi

/ / Modificat: 2017-02-09
Stranutul la bebelusi

Stranutul la bebelusi preocupa multe mamici care il interpreteaza ca fiind un semn al racelii, gripei sau a unei alergii. Adevarul este ca stranutul la bebelusi este foarte comun si in majoritatea cazurilor, inofensiv.

Stranutul la bebelusi are efecte benefice

Stranutul nu inseamna neaparat ca bebelusul tau este racit sau are gripa. El poate stranuta din multe cauze si de multe ori stranutul este benefic pentru ca ajuta la curatarea cailor respiratorii, prevenind infectiile sau raceala.

Stranutul la bebelusi poate avea o multime de explicatii:

• Poate fi o modalitate de a-si curata caile respiratorii;

• Prin stranut isi poate curata gatul;

• Poate fi o reactie la diferiti alergeni: praf, pene, par de animale, fum de tigara si poate insemna ca are caile respiratorii iritate;

• Poate fi o tentativa de a elimina rapid ceva care blocheaza sistemul respirator;

• Poate fi modalitatea lui de a se obisnui cu noul mediu inconjurator (mai ales in prima luna de viata) si chiar cu respirarea aerului;

• Poate fi o reactie la lumina puternica.

In unele cazuri, stranutul la bebelusi poate insemna ca are caile respiratorii iritate. Cei mai comuni iritanti ai cailor respiratorii sunt fumul (chiar si in exterior, nu numai in casa), parul de animale, praful si mucegaiul.

In timpul iernii, daca in casa este foarte cald, aerul uscat poate contribui la iritatia nazala si la stranut. Daca stranutul devine o problema, poate fi tratat cu picaturi nazale pe baza de apa sarata. Un umidificator de incapere poate imbunatati usor situatia, sar pur si implu un bol cu apa pus pe calorifer.

Stranutul poate fi si un semn ca sistemul de eliminare a impuritatilor din organism functioneaza bine. Probabil ca ceva obtureaza caile respiratorii ale bebelusului si atunci el stranuta pentru a le curata (bebelusii nu isi pot sufla nasul intr-o batista ca adultii, asa ca folosesc instinctiv stranutul). Nu este bine sa impiedici stranutul la bebelusi.

De asemenea, stranutul poate desfunda nasul daca este infundat. Atunci cand alaptezi bebelusul, nasul lui este presat de pieptul tau si acest lucru poate duce la o infundare a unei nari. Dupa alaptare bebelusul poate sa traga aer in piept sau sa stranute pentru a-si defunda caile respiratorii.

Stranutul, semn al racelii sau gripei?

Stranutul, daca nu este "acompaniat" de febra sau tuse, cel mai probabil nu este simptom al racelii sau gripei. Orice mica impuritate care ajunge in narile micute ale bebelusului il va deranja si va actiona impulsul de a stranuta, asa ca nu iti face prea multe probeleme din aceasta cauza. Daca ai impresia ca a racit, cel mai bine este sa consulti un pediatru totusi.

Bebelusul tau poate fi sensibil la lumina puternica si poti observa ca stranuta atunci cand este expus brusc la ea. Acest lucru este normal si nu prezinta niciun risc medical, este o sensibilitate aparte pe care medicii specialisti nu prea stiu cum sa o explice.

Aceasta sensibilitate poarta numele de Sindromul ACHOO (in engleza: Autosomal Dominant Compelling Helio-Ophthalmic Outburst). Sensibilitatea aceasta se manifesta mai ales atunci cand bebelusul este expus brusc la o sursa de lumina puternica, de exemplu daca ai stat in casa mai mult timp si iesi cu el afara in soare, si poate genera unul sau mai multe stranuturi. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stranutul la bebelusi Stranutul la nou nascuti

Articole recomandate

Citeste si despre