Securizeaza casa pentru bebe

/ / Modificat: 2013-04-18
Securizeaza casa pentru bebe

Siguranta bebelusului in casa este unul dintre principalele lucruri de care trebuie sa te ocupi, inca de cand pasesti prima oara cu bebe pe usa. Chiar daca inca nu stie sa mearga, nu este indicat sa lasi momentul primilor pasi sa te ia prin surprindere, cu casa nepregatita pentru siguranta lui. De la jucarii, patut, mobila, si pana la plante sau scari, toate pot deveni un pericol pentru cel mic, daca nu iei masurile necesare de protectie. Iata cum sa securizezi casa pentru bebelusul tau!

Cu cat copilul creste, cu atat el are mai multa dexteritate, mai multe abilitati, mai multa imaginatie, vointa si curiozitate.

Siguranta bebelusului in patut si in preajma jucariilor

Patutul este una dintre piesele de mobilier in care bebelusul isi va petrece cea mai mare parte a timpului, in primele luni de viata. Este primul pe care trebuie sa il "securizezi" cu atentie, astfel incat copilul sa fie in permanenta in siguranta in el:

  • asigura-te ca spatiul dintre barele patutului (daca ai un model cu bare) nu este mai mare de 6 cm - in caz contrar, bebelusul si-ar putea prinde capul sau piciorusele intre ele;
  • asigura-te ca salteaua este marimea potrivita pentru pat; aceasta trebuie sa se fixeze perfect pe dimensiunile lui, pentru a evita situatia in care ramane spatiu intre ea si pat, unde bebe si-ar putea prinde manutele sau piciorusele;
  • nu lasa in patut jucarii de mici dimensiuni, cu care bebe s-ar putea ineca, dar nici jucarii de plus, de dimensiuni mari, cu care s-ar putea sufoca;
  • bebelusul nu trebuie sa doarma pe perna la aceasta varsta, din cauza riscului de sufocare.

Patutul copilului trebuie sa fie fixat temeinic, sa fie robust si sa nu aiba elemente decorative inutile de care sa traga cel mic sau care sa favorizeze acumularea prafului.

Aparatorile de patut si salteaua se fixeaza cu dispozitive speciale, nu cu cordoane sau curele (pericol de asfixiere), iar dimensiunile lor trebuie sa corespunda cu cele ale patutului.

Grilajul ar trebui sa fie mobil, dar inaltimea lui trebuie aleasa astfel incat, in cazul in care copiii mai mari se apleaca peste el sau incearca sa il escaladeze, sa nu fie in pericol de a cadea.

Masa de infasat reprezinta un real pericol pentru bebelusii mici, care nu vor fi lasati singuri pe masa (sau pe pat), deoarece pot cadea. Nu lasa pe masa de infasat obiecte inutile sau taioase, scutece curate sau folosite, medicamente, creme, vata sau solutii.

Mobila

In momentul in care bebelusul incepe sa se tarasca, sa mearga de-a busilea sau sa se ridice singur in picioare, este important sa securizezi si mobila din camerele pe care le tranziteaza in drumurile lui:

  • acopera colturile tuturor pieselor de mobilier din casa cu dispozitive moi, speciale, din silicon, care sa il protejeze, in cazul in care se loveste in ele;
  • acopera prizele cu suporturi speciale de protectie, pentru a evita situatia in care bebe ar baga degetelele sau diverse obiecte in priza;
  • tine departe de bebelus mobilierul din sticla; la varste mici, copilul arunca cu diverse obiecte sau trage de ele si risca sa le sparga si sa se taie in ele.

Atentie la scaunele pe care copilul tinde sa se urce, la masutele cu geam, la vitrine, baruri sau biblioteci. Obiectele aflate, pe sau in ele, trebuie asezate departe de marginile lor, astfel incat sa nu poata fi apucate, trase sau sa se rostogolesca si sa cada.


Atentie la scaunul in care bebelusul serveste masa. Acest scaun trebuie sa fie fix.


Parchetul sau revistele cu coperti sau file lucioase pot fi prea alunecoase pentru cei care abia merg de-a busilea, cat si pentru cei care au multa energie si alearga prin casa.


Oglinzile ar trebui fixate temeinic si la inaltime. Tablourile si ceasurile de perete reprezinta si ele un pericol, deoarece sunt prevazute cu geam.

In cazul aerisirii camerei, este indicat ca un adult sa supravegheze strict copilul in alta incapere. Aerisirea camerelor se va face pe rand, schimband locul in care sta copilul cu supraveghetorul sau.


Deoarece telefoanele mobile si telecomenzile sunt prevazute cu butoane mici si baterii, nu este indicat sa le tinem la indemana copiiilor, desi sunt enorm de atractive si interesante pentru ei.

Plantele

Plantele din casa se pot dovedi un adevarat pericol pentru sanatatea si siguranta bebelusului. Cand incepe sa mearga de-a busilea sau in picioare, copilul poate ajunge cu usurinta la plante, poate rupe din ele si le poate inghiti.

Multe dintre ele sunt otravitoare sau periculoase pentru sanatatea lui. Cel mai sigur este sa scoti toate plantele din incaperile in care bebelusul se plimba constant sau sa le pui undeva la inaltime, astfel incat copilul sa nu aiba acces la ele.  

Scarile

In cazul in care stai la casa cu etaj, scarile sunt primele pe care trebuie sa le securizezi pentru a proteja bebelusul de pericole. Scarile reprezinta una dintre atractiile principale pentru bebelusi. Din acest motiv, este important sa folosesti portite speciale de siguranta, cu sistem de inchidere, care sa delimiteze spatiul de joaca al copilului de scarile pe care ar putea aluneca sau cadea.

Pe masura ce copilul creste si incepe sa mearga mai bine, este important sa te asiguri ca baia si bucataria sunt medii sigure pentru el. Pana atunci, blocheaza-i accesul in aceste incaperi extrem de periculoase pentru siguranta lui.  

Tu cum ti-ai securizat casa pentru bebelus? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Siguranta bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre