Cat de sigure sunt antidepresivele in sarcina. Lucruri pe care trebuie sa le stie orice femeie

/ / Modificat: 2022-11-08
Cat de sigure sunt antidepresivele in sarcina. Lucruri pe care trebuie sa le stie orice femeie

În fiecare an, aproximativ 10 până la 15% dintre femeile de vârstă reproductivă din SUA primesc prescripții de antidepresive.

Medicul poate prescrie antidepresive sigure pentru sarcină pe baza istoricului de tratament al unei persoane, a medicamentelor anterioare, a stării de sarcină, a gravității depresiei și a celor mai recente informații privind siguranța în materie de reproducere. Depresia netratată poate contribui la rezultate adverse ale sarcinii, afectând bunăstarea maternă și ducând la complicații

De ce este important tratamentul depresiei în timpul sarcinii?

Depresia maternă este un factor de risc majoratât la mamă, cât și la făt. Depresia în timpul sarcinii este asociată cu:

  • Riscuri crescute de preeclampsie, suferință fetală, naștere prematură, greutate mică la naștere și depresie postpartum.
  • Comportamentul nesănătos al mamei, cum ar fi fumatul de tutun al mamei, consumul excesiv de cofeină, alimentația deficitară și exercițiile fizice inadecvate.
  • Probleme cognitive și comportamentale ale copilului cu creștere.

Un tratament eficient poate diminua aceste riscuri. Întreruperea bruscă a tratamentului antidepresiv în timpul sarcinii la femeile cu un istoric anterior de depresie poate provoca o recidivă a simptomelor la aproximativ 60-70% dintre femei. În plus, depresia perinatală poate crește, de asemenea, riscul de sinucidere maternă.

Sunt antidepresivele sigure în timpul sarcinii?

Studiile sugerează că antidepresivele din clasa inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) nu s-au dovedit a provoca malformații majore, cu excepția paroxetinei, vândută sub numele de Paxil. Pot fi utilizate și alte antidepresive, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptării norepinefrinei (SNRI) și inhibitorii recaptării dopaminei.

Unele medicamente antidepresive au fost asociate cu malformații congenitale. Prin urmare, discutați pe larg riscurile și beneficiile antidepresivelor cu psihiatrul dumneavoastră. Acesta vă poate ajuta să identificați o opțiune sigură și eficientă în timpul sarcinii.

Ce antidepresive sunt prescrise în mod obișnuit în timpul sarcinii?

Sertralina (un ISRS) nu a prezentat legături confirmate cu malformațiile congenitale într-un studiu realizat de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Sertralina (Zoloft) este prescrisă cel mai des femeilor însărcinate cu depresie. Alte antidepresive prescrise în timpul sarcinii pot include:

Citalopram (Celexa)

Escitalopram (Lexapro)

Fluoxetină (Prozac)

Bupropion (Wellbutrin)

Medicamentele menționate mai sus sunt încadrate în categoria C de sarcină (Studiile de reproducere pe animale au arătat potențiale efecte adverse asupra fătului și nu există studii adecvate și bine controlate la om, dar beneficiile potențiale pot justifica utilizarea unui medicament la femeile însărcinate în ciuda riscurilor potențiale), conform US Food and Drug Administration (FDA).

Antidepresivele pot provoca avort spontan?

Unele studii au arătat un risc crescut de avorturi spontane (avorturi spontane) în cazul expunerii la antidepresive la începutul sarcinii. Cu toate acestea, aceste studii nu au inclus contribuția bolii psihiatrice subiacente și a altor factori, cum ar fi alimentația deficitară, fumatul și abuzul de substanțe.

Care sunt celelalte riscuri potențiale ale utilizării antidepresivelor în timpul sarcinii?

Medicii trebuie să pună în balanță riscurile potențiale ale medicamentelor cu cel al tulburării netratate în timpul sarcinii. Expunerea la antidepresive la sfârșitul celui de-al treilea trimestru de sarcină poate provoca complicații neonatale care necesită spitalizare prelungită, suport respirator și hrănire prin sondaj. Riscurile potențiale ale expunerii prenatale la antidepresive includ:

1. Fluoxetina a fost legată de:

Malformație cardiacă (defect cardiac) cu obstrucția tractului de ieșire al ventriculului drept.

Craniosinostoză (un defect congenital în care oasele din craniul unui copil se unesc prea devreme)

2. Paroxetina poate fi asociată cu:

Anencefalie (copilul se naște fără părți ale creierului și craniului)

Defecte septale atriale (un tip de defect cardiac)

Defecte cardiace cu obstrucția tractului de ieșire al ventriculului drept

Gastroschisis (anomalie structurală a peretelui abdominal)

Omfalocelul (un defect congenital al peretelui abdominal)

Alte afecțiuni legate de SSRI sunt:

Hipertensiunea pulmonară persistentă (PPHN) la nou-născut (incapacitatea plămânilor de a respira în afara uterului).

Simptome de sevraj neonatal, cum ar fi convulsii, instabilitate a temperaturii, dificultăți de hrănire, probleme gastrointestinale, tremor, tonus muscular crescut sau scăzut, nervozitate, iritabilitate și plâns constant. Aceste afecțiuni pot fi, de asemenea, cauzate de SNRI.

Expunerea la antidepresive la sfârșitul celui de-al treilea trimestru poate provoca complicații neonatale care necesită spitalizare prelungită, suport respirator și hrănire prin sondaj.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Antidepresive sarcina Siguranta bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre