Bebelusul tau va mosteni culoarea ochilor tai?

/ / Modificat: 2017-03-28
Bebelusul tau va mosteni culoarea ochilor tai?

Culoarea ochilor este o tema care a fascinat cercetatorii timp de secole pana cand stiinta a oferit o explicatie mai buna despre culoarea ochilor si despre cum este ea mostenita.

Cand vine vorba despre previziunile asupra culorii ochilor copiilor, majoritatea parintilor tind sa creada ca cel mic va avea exact aceeasi ochi ca si ei. Nou-nascutii au adesea ochi albastri, care se inchid la culoare pe masura expunerii la soare. In jurul varstei de 3 ani, ochii unui copil ajung la culoare pe care si-o vor pastra toata viata, fie ea albastru, verde, caprui, cenusiu sau negru.

Culoarea ochilor unui copil este determinata de o substanta numita melanina. Melanina este un pigment inchis la culoare continut de iris.

Ea controleaza cantitatea de lumina care intra in ochi. Tot melanina este cea care da si culoarea tenului nostru.

Ochii deschisi la culoare sunt mai putin pigmentati, in timp ce cei mai inchisi la culoare au un continut mai mare de pigment. In cazul noilor-nascuti procesul de pigmentare al ochilor nu este inca finalizat. In general, copiii cu tenul mai inchis se nasc si cu o culoare mai inchisa a irisurilor care de obicei ramane neschimbata.

mama-bebelus

In cazul bebelusilor cu tenul deschis la culoare, la nastere, ochii sunt albastri sau cenusii si se schimba pe masura ce ei cresc. Totusi, genetica ereditara este cea care dicteaza nivelul de pigmentare al ochilor.

Asadar, motivul pentru care culoarea irisului se schimba este pigmentarea. De aceea, nu este posibil ca daca un copil nu s-a nascut cu ochi albastri sau cenusii, sa ajunga sa aiba o astfel de culoare a irisurilor pe parcursul vietii. Albastru si cenusiu sunt cele mai putin pigmentate culori ale irisului.

O idee gresita pe care multi oameni o au este aceea ca daca ambii parinti au aceeasi culoare a ochilor, caprui de exemplu, nu exista sanse sa aiba copii cu ochi de alta culoare. Copiii pot avea orice culoare a ochilor, sigur ca sansele sunt mai mici pentru anumite culori care nu au nimic in comun cu ochii parintilor, dar sa nu uitam ca si parintii, la randul lor, mostenesc carte doua gene de la fiecare din parintii lor.

Sansele voastre sa aveti copii cu ochi albastri sau verzi

grafic_culoarea_ochilor_bebelusului

Informatii inedite despre culoarea ochilor

Probabil ca stiai ca ochii caprui sunt cei mai comuni din lume, dar stiai si ca ochii verzi sunt cei mai rari? De fapt, mai putin de 2% din totalul populatiei globului are ochi verzi.

Ca si stat, Turcia detine cel mai mare procentaj al locuitorilor cu ochi verzi – 20%. Exista un numar de tari, majoritatea in Asia, America de Sud sau Estul Mijlociu, unde oamenii cu ochi caprui aproape ca lipsesc cu desavarsire.

Stiai ca in cazul caucazienilor cea mai intalnita culoare a ochilor este albastru? De fapt, mai bine de 80% din populatia Islandei are ochi albastri sau verzi.

O situatie nu tocmai comuna, dar care poate fi observata cu usurinta este aceea a heterocromiei. Aceasta este o anomalie congenitala care rezulta prin colorarea diferita a irisurilor. Actrita Mila Kunis, de exemplu, are un ochi albastru si unul verde. Kate Bosworth are ochi albastri, iar in partea de jos a irisului drept are o pata caprui.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mostenire genetica bebelus Mostenire genetica de la mama Ochi bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre