Ingrijirea bebelusului prematur. Sfaturi utile pentru mamici

/ / Modificat: 2016-08-01
Ingrijirea bebelusului prematur. Sfaturi utile pentru mamici

Daca ai nascut prematur, trebuie sa stii ca formalitatile de parasire a spitalului pot dura destul de mult, pana ca medicul sa iti permita sa iti iei copilul acasa. Acesta este foarte sensibil o perioada, probabil si mai mic decat te-ai fi asteptat, iar conditiile de care are nevoie sunt mai pretentioase decat cele pentru un copil obisnuit.

Tu vei fi mereu ingrijorata, ca orice alta proaspata mamica, insa daca vei tine cont de aceste sfaturi, iti va fi mai usor sa faci fata situatiei si sa capeti curaj pentru perioada urmatoare, in care copilul tau va deveni tot mai solicitant pe zi ce trece, pe masura ce creste si incepe sa fie curios, jucaus si energic.

Pastreaza toate documentele

Investigatiile care se fac copiilor nascuti prematur sunt, cel putin in primele luni de viata, mai frecvente si mai amanuntite decat cele de care au parte bebelusii nascuti la termen. De aceea, este aproape vital sa pastrezi dosare cu toate analizele pe care le-a facut micutul tau, pentru a le putea prezenta, daca este cazul, la alte examinari, teste si consultatii la care il vei duce pentru a-i urmari evolutia.

Gaseste un medic de incredere

Chiar daca analizele si investigatiile specifice vor fi facute in cabinete specializate pe anumite nise, este important ca bebelusul tau sa aiba propriul medic generalist care sa te ajute cu interpretarea analizelor, sa il consulte regulat si sa te sfatuiasca atunci cand este nevoie sa faceti mai multe investigatii cu privire la o anumita problema.

Alege un medic pe care sa il cunosti, unul pe care ti l-au recomandat prietenele tale mamici, unul pe care ti l-a recomandat medicul care ti-a supravegheat sarcina. Tine cont de faptul ca el va urmari toate vizitele la ceilalti specialisti, va programa si va face recomandari in functie de nevoile pe care le are copilul tau, asa ca este foarte important sa aveti o relatie cat mai buna.

Fa vizite regulate la medic

Medicii specialisti care au avut grija de copilul tau in perioada in care a stat in spital vor vrea sa il examineze si ulterior. Asigura-te ca ai notat toate numele lor, numerele de telefon si adresele inainte de a parasi spitalul, pentru a-i putea contacta din nou pentru urmatoarele vizite. Este important sa stii care este specializarea fiecaruia dintre ei si sa discuti cu ei pentru a urmari fiecare pas in progresul bebelusului tau.

Fii fericita si ofera-i toata dragostea de care are nevoie

Poate fi destul de coplesitor sa stii ca micutul tau are nevoie de atat de multa atentie si ca este mai sensibil in primele luni de viata, insa este foarte important sa nu te lasi descurajata si sa ii arati ca are parte de toata dragostea din lume. Chiar daca veti avea amandoi parte de o perioada mai solicitanta, important este sa simta ca te are alaturi si tu sa iti dai seama de miracolul de care ai parte.

Adaptarea conditiilor de acasa pentru bebelus

Multe familii sunt nerabdatoare sa revina la intimitatea si confortul propriei locuinte dupa natere, pentru a simti cu adevarat ca au inceput o noua viata.

Ajustarile pe care trebuie sa le faceti sunt pentru intreaga familie, nu doar pentru micut, insa daca acesta are nevoie de ingrijiri speciale, poti comunica fie cu medicii, fie cu alte mamici aflate in aceeasi situatie - fata in fata sau pe forumuri - pentru a primi sfaturi pretioase despre hranire, rutinele de odihna si alte aspecte ale vietii alaturi de un bebelus mai sensibil.

Temperatura corecta

Ai nevoie sa te asiguri ca temperatura din camera copilului este sigura si confortabia pentru el. Poti face asta cu ajutorul straturilor de haine sau invelisuri; de exemplu, o vesta, o pijama, paturi si un sac de dormit pot fi perfecte pentru zilele racoroase. In plus, le poti indeparta sau adauga, dupa nevoi, cu usurinta.

Copilului i s-ar putea face frig intr-un timp foarte scurt si, daca nu este acoperit corespunzator, ar putea avea de suferit din aceasta cauza; pe de alta parte, nici caldura excesiva nu este recomandata, asa ca trebuie sa gasesti un echilibru cu ajutorul straturilor de haine.

Tu ai nascut prematur? Ce probleme ai intampinat cu bebelusul tau? Ti-au fost de folos sfaturile noastre? Asteptam parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil nascut prematur Bebelusi nascuti prematur

Articole recomandate

Citeste si despre