Tratarea colicilor cu ceai de anason. De ce este periculos pentru bebelusi

/ / Modificat: 2021-05-16
Tratarea colicilor cu ceai de anason. De ce este periculos pentru bebelusi

Cand vine vorba despre copii, dar in special de bebelusi, nu trebuie sa se apeleze niciodata la administrarea tratamentelor fara a consulta un medic in prealabil. Chiar si cele mai naturale, si aparent, inofensive tratamente pot cauza probleme grave in cazul copiilor.

Acest lucru se intampla si in cazul in care copilul are colici. In acest caz, multe mamici incearca sa calmeze colicile copilului apeland la ceai de anason, iar administrarea acestui ceai este extrem de periculoasa in cazul copilului.

Colicile in cazul bebelusilor

Medicii pediatri se confrunta constant cu problema colicilor. Multe tinere mamici ajung la medic pentru tratarea colicilor, dar la fel de multe apeleaza la tratarea colicilor acasa.

Sta in instinctul mamelor sa le confere confort si alinare puilor, insa in momentul in care apelezi la tratamente din batrani, este important sa ceri sfatul medicului inainte. Unele dintre aceste tratamente, cum este ceaiul de anason, ii pot face bebelusului mult rau.

In primul rand trebuie sa stii ca marea majoritate a sugarilor (daca nu chiar toti) sufera de colici. Cauza aparitiei colicilor nu este insa una cunoscuta. Exista mai multe ipoteze privind cauzele care duc la aparitia colicilor. Printre acestea se numara factori psihologici (temperamentul bebelusului, neurodezvoltarea), factori gastrointestinali (imaturitatea microbiotei intestinale) precum si factori dietetici.

Colicii apar, aproape iminent, in primele patru luni de viata ale bebelusului, indiferent de hrana pe care o primeste. Prin urmare, multe mamici apeleaza la tratamente naturiste, auzite din batrani, care sa duca la calmarea colicilor, printre acestea fiind ceaiul de anason sau alte tipuri de ceai. De obicei, in momentul in care mamicile ajung la doctorul pediatru cu bebelusul, acesta a primit deja astfel de tratamente, fara a avea niciun efect. Unul dintre acestea este administrarea ceiulului de anason, care poate avea efecte negative grave copilului.

De ce sa nu-i dai bebelusului ceai de anason pentru tratarea colicilor

Anasonul stelat din specia Illicum verum este cunoscut in intreaga lume pentru prprietatile anispastice. Exista insa o plante similara denumita anason stelat japonez (Illicum anisatum) care este comercializat tot sub denumirea de anason stelat si care nu poate fi diferentiat prin aspect fata de primul.

Anasonul, in special anasonul stelat japonez este asociat cu intoxicatii precum toxicitate neurologica (care se manifesta prin hiperexcitabilitate nervoasa, delir, somnolenta, convulsii, coma si in cele din urma deces), dar si cu reactii de hipersensibilitate la nivelul pielii precum dermatita si eruptii cutanate. Toxicitatea anasonului este cauzata de substante pe care le contine, precum anetol si astragol.

Desi multe mame administreaza ceai de anason copiilor, iar acestia nu sufera de efecte adverse, exista multe altele care ajung cu bebelusii in spital din cauza efectelor negative.

Ce trebuie sa faci cand bebelusul are colici si cand este cazul sa mergi la medic

In primul rand trebuie sa ai foarte multa rabdare si sa constientizezi ca este un proces fiziologic normal pentru un sugar.

Mamica trebuie sa ajunga cu bebelusul la medic in mometul in care bebelusul nu se calmeaza sub niciun chip. In acest caz, medicul va evalua daca acesta mananca suficient sau corect, daca nu este vorba despre o intoleranta la lactoza sau de o alta problema medicala. Tot acesta este singurul in masura sa ofere un tratament penrtu bebelus, daca situatia o impune.

Pentru a ajuta copilul sa se calmeze in timpul episoadelor provocate de colici, trebuie sa efectuezi masaje abdominale, sa-l scoti la plimbare, in carucior, sa-i schimbi pozitia in care sta pentru a diminua efectele colicilor sau se poate apela la metoda de a tine bebelusul cu burta pe burta mamicii pentru a se calma.

Un alt lucru important pe care mamica trebuie sa-l stie este ca aceasta trebuie sa adopte o atitudine relaxata, calma, linisita si sa se fereasca de stres si anxietate. Cand bebelusul simte aceste stari din partea parintilor, dar a mamei in special, starea de disconfort a acestuia se amplifica.

Colicii (daca nu este vorba despre o alta cauza medicala) trec de la sine dupa varsta de patru luni. Colicii nu afecteaza cresterea si dezvoltarea bebelusului, prin urmare rabdarea este cheia de aur in tratarea acestora.

Sursa foto: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre