Ragaiala in cazul bebelusilor! Este musai ca bebelusii sa ragaie dupa fiecare masa?

/ / Modificat: 2024-03-11
Ragaiala in cazul bebelusilor! Este musai ca bebelusii sa ragaie dupa fiecare masa?

 

Unul dintre primele sfaturi pe care le primim atunci cand avem un nou-nascut este sa il facem sa ragaie imediat ce se termina hranirea.

Unii bebelusi o fac imediat, altora le ia ceva mai mult timp, iar unii nu o fac niciodata.

Se intampla uneori ca bebelusul sa nu ragaie. Daca un bebelus nu ragaie este pentru ca nu are ce sa ragaie, insa exista mame care sunt ingrijorate de acest lucru si ajung sa-si exprime ingrijorarea: "imi este foarte, foarte greu sa-l fac sa ragaie".

Si aici apare intrebarea: Este necesar ca ei sa ragaie dupa fiecare hranire? Ei bine, depinde daca copilul a inghitit sau nu aer. Aerul face ca stomacul sa fie mai dilatat. Acest lucru activeaza reflexul de deschidere a sfincterului esofagian inferior, cel care leaga esofagul de stomac, astfel incat aerul iese afara.

De fiecare data cand le este cald, frig, sunt uzi sau murdari, se simt singuri, sau le este prea foame... incep sa planga, iar plansul, indiferent de motiv, ii face sa inghita aer.

Cu ani in urma, cand radiografiile nu erau considerate periculoase, cercetatorii au avut ideea de a face radiografii bebelusilor in timp ce plangeau si si-au dat seama ca bebelusii au putine gaze atunci cand incep sa planga, dar multe gaze atunci cand plang de ceva vreme.

In momentul in care bebelusii incep sa planga de foame si sunt hraniti, acestia mananca cu lacomie si au tendinta de a inghiti si mai mult aer.

In afara de aceste situatii, in conditii normale, bebelusii isi etanseaza perfect gura cu sanul. Acest lucru face imposibila inghitirea aerului, iar eructarea este inutila (si enervanta daca bietul copil este pe jumatate adormit).

In cazul hranirii cu biberonul, situatia se schimba. Biberonul, spre deosebire de san, contine lapte si aer (sanul contine doar lapte) si, adesea, daca biberonul nu este inclinat cum trebuie sau daca tetina se umple de aer pana la terminarea biberonului, bebelusul ajunge sa inghita atat aer, cat si lapte.

Cel mai bun mod de a scoate aerul este ca bebelusul sa fie tinut in pozitie verticala. Aerul amestecat cu lichidul se ridica in sus (este o lege simpla a fizicii). In culturile in care bebelusii sunt atasati de corp in pozitie verticala, ei ragaie singuri fara nicio manevra speciala.

Daca bebelusul, dupa ce a supt (sau dupa ce a fost hranit), adoarme linistit, sunt sanse mari sa nu existe aer de expulzat. Mai ales daca acesta nu ragaie, oricat de mult ai incerca sa-l faci sa elimine aerul. 

Daca este agitat si nelinistit, va fi nevoie sa insisti pentru a-l ajuta sa elimine aerul din burtica.

Dupa cum vezi, nu exista o formula magica, sau o regula de baza, pe care sa te axezi. Cel mai bine este sa acorzi atentie copilului deoarece acesta iti da toate semnalele necesare in functi de nevoile pe care le are.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Eructatia, flatulenta, gaze, ragaiala

Articole recomandate

Citeste si despre