5 sfaturi pentru o temperatura optima in camera copilului

/ / Modificat: 2022-12-12
5 sfaturi pentru o temperatura optima in camera copilului

Confortul termic este unul dintre cele mai importante aspecte atunci cand vine vorba despre calitatea vietii in locuinta si despre sanatatea copiilor. Dar notiunea de confort termic s-ar putea sa fie diferita de ceea ce iti imaginezi. Descopera, in acest articol, care sunt recomandarile specialistilor si cum le poti respecta mentinand, totusi, facturile la minim.

Ce inseamna confort termic pentru copii?

Exista studii care au demonstrat ca cei mici se simt mai bine la temperaturi de 20 grade Celsius, decat la 25 grade Celsius, in timp ce adultii prefera o medie de aproximativ 23 grade. Aceste rezultate sunt valabile atunci cand vine vorba despre persoane aflate in repaus, dar copiii nu stau locului nici cand dorm, asadar cate grade e bine sa ai in locuinta, respectiv in camera copilului?

Raspunsurile specialistilor variaza, dar limita superioara indicata este de 20 grade. Ideal, ar trebui sa mentii, in locuinta, o temperatura de 18 - 20 grade Celsius pe timp de iarna.

1. Verifica sursele de caldura

Daca locuinta ta este incalzita cu ajutorul caloriferelor, verifica in fiecare toamna ca ele sunt in buna stare de functionare si aerisite. Asigura-te ca cei doi parametri, dimensiuni calorifere fonta si dimensiuni camera, sunt bine echilibrati. Solicita efectuarea reviziei periodice a centralei termice inainte de sezonul rece, astfel incat sa nu ai surprize legate de functionare atunci cand temperaturile au scazut deja in zona de inghet.

2. Atentie la modul in care aerisesti

Este esential ca locuinta sa fie aerisita zilnic, dar acest lucru trebuie facut cu intelepciune, pentru a evita pierderile inutile de caldura.

Recomandarea specialistilor este sa aerisesti macar o data pe zi, prin deschiderea larga a geamului timp de 5 - 10 minute. Alternativa rabatarii ferestrei pentru o perioada mai lunga de timp nu este adecvata: pierderile de caldura sunt foarte mari in aceasta varianta, iar volumul de aer proaspat care patrunde in locuinta este relativ redus.

3. Adapteaza ferestrele pentru iarna

Probabil ca ai auzit, deja, vorbindu-se despre trecerea de la sezonul de vara la cel de iarna in ceea ce priveste ferestrele tip termopan. E o manevra simpla, pe care o poti face singur, odata ce persoana care le-a montat iti arata cum sa procedezi.

4. Atentie la umiditate

Un nivel inadecvat de umiditate face ca perceptia despre temperatura din locuinta sa se modifice. in mod normal, ar trebui ca nivelul de umiditate sa fie intre 40 - 60%, ceea ce previne formarea condensului si a mucegaiului si, pe de alta parte, reduce riscul de aparitie a afectiunilor respiratorii ca urmare a uscarii mucoaselor si diminuarii rolului lor natural de protectie.

in cazul in care umiditatea din locuinta iese in afara acestui interval, se recomanda insistent folosirea unui umidificator sau a unui dezumidificator cu o capacitate de lucru relativ mare.

5. Instaleaza termostate inteligente

in miez de noapte, cand sunteti infofoliti in plapuma, e de dorit ca temperatura din casa sa fie mai scazuta, in jurul a 17 grade Celsius, pentru un somn linistit. Pe de alta parte, atunci cand va treziti sa va pregatiti de o noua zi, cu siguranta preferati sa iesiti din asternuturi la o temperatura mai apropiata de 20 grade.

Dimineata, cand nu e nimeni acasa, e inutil sa mentii 22 de grade intr-o casa goala. Pe de alta parte, daca te intorci acasa putin infrigurat, probabil ca nu vrei sa astepti o ora inainte sa simti ca te-ai incalzit.

Toate aceste situatii pot fi controlate de minune cu ajutorul unor termostate inteligente, pe care sa le setezi adecvat programului zilnic si obiceiurilor familiei.

Crearea unui microclimat sanatos in propria locuinta este foarte important pentru a preveni stresul, pentru a mentine o buna stare de sanatate si pentru a transforma o simpla casa intr-un camin, in care sa va simtiti, cu totii, bine.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Temperatura camera bebelusi Temperatura camera copii

Articole recomandate

Citeste si despre