Taierea motului dupa botez

/ / Modificat: 2017-09-08
Taierea motului dupa botez

Taierea motului dupa botez este o traditie extrem de populara in Romania, practicandu-se in toate colturile tarii. Obiceiul taierii motului nu are insa nicio legatura cu practica crestina, fiind o obicei pagan care in timp si-a pierdut mult din semnificatie.

In fond, taierea motului a ajuns sa fie doar o petrecere si un prilej de bucurie pentru familie. Taierea motului a capatat multe variatiuni in functie de zona sau chiar de fiecare familie in parte, dar esenta este in principiu aceeasi.

Intr-un articol de pe site-ul CrestinOrtodox.ro se mentioneaza urmatoarele: "Asadar, bazaconia este un lucru lipsit de noima, insa daca as incerca sa spun anumitor crestini ortodocsi romani faptul ca taierea motului copilului, ruperea turtei peste capul lui si punerea unor obiecte dintre care copilul sa aleaga sunt fara nici o noima, as risca sa fiu gonit din parohie.

Aceste practici, intalnite cu precadere in Oltenia, Muntenia si Moldova, au ajuns sa aiba deseori valoare egala cu cea a slujbelor bisericesti adresate copilului mic, nenumarati parinti neconcepand sa nu le respecte."

Randuieli la taierea motului

Ce se intampla efectiv, cu mici variatiuni, este ca: "Astfel, atunci cand copilul implineste un an, o festivitate aparte este dedicata taierii motului, adica a unei suvite din parul copilului, dupa care o turta este rupta peste capul lui si cateva obiecte ii sunt lasate la indemana. Primul obiect pe care copilul va pune mana este considerat determinant pentru viitorul sau, astfel ca daca va pune mana pe o moneda, de exemplu, lumea crede ca va duce o viata imbelsugata.

Insa daca aceasta din urma credinta este oarecum transparenta, am constatat ca in legatura cu motul si turta romanii nostri inclinati catre superstitie nu prea stiu mare lucru. Desi tin cu incapatanare si teama la respectarea acestor practici, cei mai multi parinti nici macar nu au o explicatie pentru ele, iar copilul oricum nu se poate opune." CrestinOrtodox.ro.

Cand se taie motul copilului?

Randuielile la taierea motului sunt foarte diverse, de exemplu, unii sunt de parere ca tarierea motului trebui facuta atunci cand copilul implineste un an. Altii spun ca se poate taia motul intre unul si trei ani. O a treia categorie spune ca intre unul si trei an dar anul ales sa nu fie cu sot. Unii spun chiar ca la fete nu se taie motul, doar la baieti, dar sunt si cei care nu fac discriminari si cred ca motul se taie indiferent de sex.

Alta problema importanta este unde se va organiza taierea motului. In timp ce unii sunt fermi convinsi ca la nasi acasa iar altii ca la parintii acasa, o a treia categorie ar accepta aproape orice locatie practica, inclusiv la restaurant.

Ziua in care se taie motul este iarasi un subiect controversat, unii spun ca neaparat luni, altii ca duminica, iar altii spun ca pur si simplu intr-o zi oarecare in care parintii isi fac timp.  De asemenea "batranii" spun ca nu e bine sa se taie motul in postul Pastelui, desi multi parinti marturisesc "rusinati" ca nu au tinut cont de povata: "Si pe mine tot asa m-au speriat ai batrani ca nu este bine sa luam motul copilului in postul Pastelui, ca ziua lui Mihai mai era si vinerea (14 martie) si noi nu am ascultat si nu s-a intamplat nimic". gabi.m, Calafat

Taierea efectiva a parului beneficiaza si de multe optiuni legate de tehnica taiatului, pana la pastrarea motului. In primul rand, in traditia populara exista obiceiul ca pana la taiatul din mot sa nu se ia deloc din parul bebelusului.

Copilul, imbracat in haine primite cadou de la nas, este pus pe o perna care se daruieste mai apoi de mama nasei ori pe o galeata cu apa pe care se pun trei colaci mari. Ca sa nu se imbolnaveasca se zice ca cel mic trebuie legat la ochi ca sa nu vada cand i se taie motul. De funda cu care este legat la ochi se prinde la capat un banut pentru noroc. Cu o foarfeca sau un briceag nasul taie motul si intreaba: "De ce ti-e motul, finule?" la care cei de fata raspund: "De noroc si sanatate si de o oaie cu lapte".

Unii sunt de parere ca "Motul il taie nasa in semnul crucii, cate un pic bineinteles. Parul pe care l-am taiat l-am pus pe un banut lipit cu ceara curata de la o lumanare." iasminel, Vaslui.

Altii au alta idee despre cum se procedeaza: "Aici in Dobrogea se taie din perisor. Se alege o suvita subtire (sa nu scalpezi copilul) din patru puncte ale capului (ca atunci cand vrei sa-i prinzi o fundita), o legi cu o panglica si nasa ii taie suvita asta. Cand ii taie din perisor sa nu uite nasa sa-i puna un banutz pe mot (cat de mic, dar sa fie)" cotuca, Constanta. Alta traditie spune ca fundita cu care e prins parul trebuie sa fie rosie daca e fata si albastra daca e baiat.

Dupa ce a fost taiat motul, cu tehnica la alegere, urmeaza alt hop. Ce faci cu suvita? Unii sunt de parere ca lumanarea de la botez impreuna cu motul taiat se pastreaza si se arata copilului cand acesta va implini varsta de sapte ani, apoi se ingroapa la radacina unui copacel, de preferat pom fructifer. Altii mai grabiti spun ca motul trebuie sa fie ingropat de ziua taierii motului intr-un lan de grau, ca parul celui mic sa fie bogat. Unii pastreaza motul pur si simplu in casa, pana in vremuri imemoriale.

Cadouri la taierea motului

O alta problema ar fi cine da cadourile si in ce constau ele. Se stie ca nasii trebuie sa imbrace copilul "din cap pana-n picioare", inclusiv cu chilotei, body etc. In afara de asta, in traditiile stravechi se pare ca nasii dadeau cadou copilului si un animal (oaie, capra...in functie de posibilitati).

Acum majoritatea sunt ferm convinsi ca: "De obicei nasa la fetite ia cercei cand este mica si la baieti la un an se ia un lantisor sau o bratara de aur." bombonel, Timisoara.

Un alt obicei mai nou este ca si parintii sa faca un cadou nasilor la taierea motului, desi este mai mult o optiune personala decat o traditie: "Nu se fac cadouri foarte scumpe, asa ceva mai mult simbolic, in functie de ce stii ca le place fiecaruia in parte si ceva sa aiba amintire de la voi cu ocazia taierii motului copilului." flitercorina, Buzau.

Turta la taierea motului

Un alt subiect controversat este turta. Aici exista mai multe categorii de pareri, de exemplu, sunt unii oameni care resping in totalitate obiceiul turtii (facuta de nasa) care se rupe dupa taierea motului, peste capul copilului, in patru si se da la invitati. Altii spun ca se face turta si se rupe doar in cazul in care copilul este fetita. O alta categorie e de parere ca la fete se face si se rupe o turta, iar la baieti un colac: "La fetite se taie motul cu o turta care se rupe in patru (semnul crucii), iar la baieteii se rupe un colac", dagosha Iasi.

Alegerea obiectelor de pe tava

O alta parte importanta a taierii motului este momentul in care copilul alege de pe o tava trei obiecte care se spune ca reprezinta ori meseria pe care o va practica (foarfeca - frizer; caiet, carte-profesor etc) ori punctele lui forte (bani - va fi bogat, parfum - va fi dichisit etc). Mai ciudate sunt optiunile parintilor de a pune pe tava lucruri de genul pahar de bautura, tigari, telefon mobil etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Taierea motului Ruperea turtei Nasi botez

Articole recomandate

Citeste si despre