Rolul moasei la botez

/ / Modificat: 2014-03-18
Rolul moasei la botez

Moasa copilului este persoana care-ti este cel mai aproape in timpul sarcinii, la nastere si dupa aceea. Are mai multe indatoriri si contribuie in principal la pregatirea ta pentru nastere, te ajuta sa ai grija de nou-nascut in primele saptamani, dar are un rol important si la botez. Traditia moasei este pastrata mai mult la sat decat la oras, unde a devenit mai degraba un simbol, decat o utilitate.

Foto: hcmc.org

Rolul moasei la botez

Rolul moasei este diferit in functie de fiecare zona a tarii in parte si depinde de traditiile regiunii. Pe langa ajutorul acordat la nastere, in unele zone ale tarii moasa este o prezenta extrem de importanta la botez.

In unele sate din tara, moasa ramane o autoritate in materie de nastere si crestere a copiilor si este persoana la care apeleaza toate mamicile neexperimentate pentru sfaturi, leacuri babesti si alte probleme pe care le intampina in cresterea copilului.

In mediul urban, rolul moasei a ramas mai mult simbolic, deoarece astazi tinerele mamici au o multime de surse de informare moderne si nu depind de sfaturile unei astfel de persoane. Ele folosesc carti, reviste, internet si chiar pediatri pentru a afla cele mai importante si actuale informatii legate de cresterea si dezvoltarea copilului.

Subiectul "rolul moasei la botez" a fost dezbatut si pe forumul Copilul.ro, acolo unde mamicile au impartasit cunostintele lor legate de rolul moasei la crestinarea copiilor.

"La noi, moasa e cea care la 3 zile ale copilului se duce la biserica cu o sticla de apa pe care preotul o citeste si care ulterior se pune in apa de la baita, scoate copilul din spital, in ziua botezului duce copilul la biserica si il tine in brate in fata bisericii pana citeste preotul, apoi il da nasei si slujba continua in biserica, iar in ziua de 1 a Noului An se duce la mosi si acestia dau copilul la grinda." - Elenagirleanu

"La noi in zona, moasa este cea care ii face baie copilului de cand il aduci de la spital pana la botez. Sau macar prima baita. Tot ea duce copilul la biserica in ziua botezului si i-l da nasei. Ulterior, tot nasii raman ce-i mai importanti. Vladut nu a avut moasa si nu s-a intamplat nimic, a comentat soacra ca nu respect traditia si atat, eu impreuna cu sotul i-am facut baie, nasa l-a luat de acasa in ziua botezului si pentru "leacuri" si sfaturi am mers la doctor." - Monia

"Stiam si eu ca "moasa" este cea care asista la nastere "pe vremuri" si erau cazuri cand mamicile nasteau doar cu moasa insa era o persoana extrem de bine informata si de calificata in a asista la o nastere." - Gabitzza

Rolul moasei in sarcina si la nastere

Cel mai important rol al moasei ramane ingrijirea in sarcina si asistenta la nastere. Ea colaboreaza indeaproape cu medicul obstetrician si detine toate cunostinte esentiale despre cum evolueaza o sarcina si care sunt posibilele complicatii, ce se intampla la nastere si cum trebuie sa ajute viitoarele mamici pentru a alapta si pentru a avea grija de nou-nascuti. Este o persoana calificata medical sa te influenteze si sfatuiasca cu privire la astfel de probleme.

Moasa este persoana in care trebuie sa ai incredere si cu care te poti sfatui in ceea ce priveste cea mai potrivita metoda de nastere pentru tine, care sunt cursurile prenatale cele mai bune si cum sa ingrijesti nou-nascutul, deoarece te cunoaste cel mai bine si este la curent cu toate particularitatile sarcinii tale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre