Ce se pune pe tava la taierea motului?

/ / Modificat: 2017-07-27 16:09:02

Taierea motului are loc dupa ce copilul implineste 1 an si este una dintre cele mai vechi datini la romani. Nu este o traditie cu implicatii religioase, ci mai degraba o randuiala veche din popor, dar care inca se practica si astazi in toate zonele tarii. Ruperea turtei si tavita cu obiecte sunt principalele atractii ale evenimentului, mai ales ca lucrurile de pe tava care fac cu ochiul micutului - bani, aur, pix, carti etc. - par sa fie semne prevestitoare pentru viitorul profesional sau pentru norocul acestuia in viata.

obiecte-tavita-taierea-motului

Ce obiecte sa pui pe tavita la taierea motului

Tavita cu obiecte este unul dintre momentele-cheie ale evenimentului si cel in care, inspiratia de moment sau, de ce nu, de viitor, indeamna copilul sa aleaga cele trei obiecte care ii vor influenta cariera si destinul.

Nu exista o lista exacta cu obiecte pe care trebuie sa le pui pe tava, alegerea acestora ramanand adesea la preferinta parintilor si nasilor sau rudelor. Cu toate acestea, exista cateva obiecte clasice care nu trebuie sa lipseasca de pe tava. In general, parintii opteaza intre:

 • foarfeca sau pieptan - va manifesta o pasiune pentru stil, imagine; meserie de frizer sau hair-stylist;
 • caiet si pix - predilectie catre studiu, invatatura; profesii academice, de scriitori, jurnalisti;
 • carte - predilectie care meserie de profesor;
 • seringa, stetoscop de jucarie - posibila meserie in medicina;
 • bani - noroc in viata; bogatie; succes in afaceri;
 • parfum - predispozitie catre eleganta, lux, rafinament; copilul va fi o persoana dichisita, atenta la imaginea proprie;
 • aur sau bijuterii - cochetarie, dar si noroc la bani, avutie;
 • oglinda - preocuparea pentru imagine;
 • ustensila de bucatarie - meserie de bucatar, pasiune pentru gatit sau... pentru mancat, copil pofticios, gurmand;
 • ruj, farduri - aplecare catre meserii in domeniul cosmetic, preocupat de frumusete si imagine;
 • papiota sau centimetru de croitorie - aplecare catre moda, meserie de croitor;
 • surubelnita, unelte - predilectie catre mestesug; copilul va fi descarcurat, perspicace;
 • verigheta - noroc in dragoste;
 • minicalculator - aplecare catre meserii bazate pe numere, cifre - contabil, economist, dar si inginer;
 • instrument muzical in miniatura - aplecat catre arte, meserie in muzica;
 • icoana - se spune ca va fi om cu frica lui Dumnezeu sau ca profesa in domeniu.

                 De ce trebuie sa tii cont cand alegi si pui obiectele pe tava?

                 Traditia tavitei cu obiecte pentru mot a suferit numeroase schimbari de-a lungul timpului. Astfel, daca in trecut, se punea mai mult accentul pe obiecte cu semnificatie religioasa sau pe valorile spirituale ale acestora - icoane, carti, pix, sare, paine etc., in ziua de astazi, parintii se adapteaza vremurilor moderne si aleg sa puna pe tavita chiar si telefoane mobile, i-paduri, chei de la masina si alte gadgeturi sau obiecte la moda.

                 Important este sa alegi obiectele a caror semnificatie sau simbolistica ti se pare mai importanta si au o valoare deosebita. Nu este indicat sa aglomerezi foarte tare tavita, intrucat vei deruta copilul si este posibil sa se sperie si sa nu mai vrea sa aleaga nimic.

                 Cel mai indicat este ca pe tava sa se regaseasca maximum 6-8 obiecte. De asemenea, atunci cand alegi obiectele, este recomandat sa eviti sa pui jucarii, alimente sau lucruri care sunt printre preferatele lui in viata de zi cu zi sau pentru care manifesta o atractie speciala. Cu siguranta le va alege primele si ritualul isi va pierde din farmec.

                 Important este sa le cunoasca cat mai putin si sa-i suscite interesul la momentul respectiv. Copilul este pus sa aleaga 3 obiecte de pe tava, acestea fiind cele in jurul carora se va invarti si viata sau norocul lui.

                 Traditia se bazeaza foarte mult pe superstitii, motiv pentru care nu este recunoscuta de Biserica Ortodoxa, care o considera un obicei pagan.  

                 Tu ce obiecte ai pus pe tavita, la taierea motului sau ruperea turtei copilului tau? Care sunt cele 3 obiecte pe care le-a ales si cum se regasesc acestea printre preocuparile si talentele lui de acum? Ai reusit sa faci o legatura intre ce a ales si ce pasiuni are pana la aceasta varsta? Spune-ne povestea copilului tau in sectiunea de comentarii de mai jos!

                 Taguri Obiecte tavita taiere mot

                 Daniela Ganciu

                 Pasionata de cuvinte cu sens, puse in forme si ambalaje practice si utile pentru orice mamica sau viitor parinte. Intotdeauna scriu cu gandul ca articolul va deveni un ghid, un prieten, un ajutor pentru cititorii mei.

                 Articole recomandate

                 Citeste si despre