De ce copilul tau ar trebui sa manance intotdeauna coaja de paine (chiar daca o uraste)

/ / Modificat: 2020-12-08
De ce copilul tau ar trebui sa manance intotdeauna coaja de paine (chiar daca o uraste)

Un aliment pe care foarte multi copii mici adora sa il consume este painea. Aceasta este moale, usor masticabila si are un gust bun. Foarte multi parinti indeparteaza insa coaja painii, deoarece este mai greu de mestecat. Odata ce indepartam insa coaja acestui aliment, eliminam si numeroase beneficii pentru sanatate. Iata de ce:

Crusta de paine are niveluri mai ridicate de antioxidanti

Potrivit unui studiu realizat de Centrul German de Cercetare a Chimiei Alimentelor, coaja de paine este de opt ori mai abundenta in antioxidanti, numiti pronil-lizina, decat alte componente ale painii. Astfel de antioxidanti pot ajuta la combaterea bolilor mortale precum cancerul.

Pronil-lizina se formeaza in timpul procesului de coacere si este responsabila pentru culoarea maro a crustei. De fapt, painea inchisa la culoare, cum ar fi cea din grau, are mai multi antioxidanti decat painea alba.

Un alt tip de antioxidant prezent in coaja de paine este melanoidina. La fel ca pronil-lizina, melanoidina are si multe beneficii pentru sanatate. Este incarcata cu prebiotice, precum si cu proprietati antimicrobiene, antihipertensive si antiinflamatorii.

Este bogata in fibre dietetice

Pe langa faptul ca este bogata in antioxidanti, aceeasi cercetare a constatat ca coaja de paine are si proprietati prebiotice si o cantitate mai mare de fibre dietetice decat alte parti ale painii. Aceasta inseamna ca ii poate ajuta pe copii sa digere mai bine alimentele, sa evite durerile de stomac si chiar sa previna cancerul de colon.

Promoveaza mai putine deseuri alimentare

In afara de beneficiile sanatoase, consumul cojii de paine ajuta la evitarea risipei alimentare. Arata-i micutului tau ca mancarea este pretioasa si ca aruncarea ei este o risipa de resurse si de energie. Acest lucru ii va ajuta sa devina copii cu obiceiuri alimentare bune.

Painea este buna pentru bebelusi?

Introducerea painii in alimentatia bebelusului depinde in mare masura de varsta si daca este sau nu alergic la acest aliment. In primul rand, nu este recomandat sa oferiti paine sau alte alimente solide bebelusului inainte de varsta de sase luni.

Cand pot manca bebelusii paine?

Este recomandat sa adaugam painea in dieta bebelusului numai dupa ce medicul a stabilit ca nu este alergic la acest aliment si are varsta peste 6 luni. In mod ideal, cel mai bun moment pentru a adauga paine in dieta bebelusului este de aproximativ 1 an.

Ce paine este mai sanatoasa pentru bebelusi?

Urmatoarea intrebare care te poate preocupa este ce paine este mai sanatoasa pentru bebelusul tau? Exista numeroase optiuni disponibile pe piata astazi - paine integrala, paine cu sare sau nesarata, paine alba si paine neagra. Nu exista nicio indoiala ca painea neagra este plina de substante nutritive, deoarece este facuta din cereale integrale. Cu toate acestea, cantitatea de fibre din painea neagra poate sa nu fie potrivita pentru bebelusii mici, deoarece le poate umple burtica si le poate reduce pofta de mancare, ceea ce inseamna mai putin spatiu pentru alte alimente si substante nutritive. De asemenea, mai multe cantitati de fibre din dieta pot impiedica absorbtia de zinc si fier de catre organism.

Cata paine ar trebui sa dai copilului tau?

Painea alba nu este bogata in substante nutritive vitale, care sunt importante pentru cresterea si dezvoltarea optima a unui copil. Prin urmare, nu trebuie sa oferim bebelusului cantitati mari din acest aliment. Painea cumparata din magazine contine mult sodiu datorita continutului de sare - sistemul unui bebelus este prea fragil pentru a rezista la prea multa sare. Deci, asigurati-va ca nu va hraniti copilul cu prea multa paine. Este recomandat sa adaugati cantitati mici de paine in dieta copilului de trei pana la patru ori pe saptamana.

Sursa: parenting.firstcry.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Paine copii

Articole recomandate

Citeste si despre