Ce fel de paine dai copilului?

/ / Modificat: 2011-07-29
Ce fel de paine dai copilului?

paine_alimentatie_copiiPainea este un aliment extrem de important si valoros in alimentatia copilului. Nu incerca sa il privezi de paine doar pentru ca aceasta ingrasa. Ea are acest efect doar daca este consumata incorect. Principalele 2 tipuri de paine din care ai de ales sunt: cea alba (faina alba, rafinata) si neagra (cereale integrale), indiferent de adaosul de masline, seminte, cartofi al acestora.

Care este mai potrivita pentru cel mic?

Painea este un produs alimentar format din cereale. Alimentele cu cereale trebuie sa faca parte din nutritia adecvata si sanatoasa a oricarui copil. Medicii sustin ca un copil intre 2 si 6 ani trebuie sa consume cam 6 portii de alimente pe baza de cereale.

Dupa aceasta varsta, numarul portiilor formate din cereale integrale creste la 6-11 portii pe zi. Atentie, nu numai painea intra in aceste portii, ci si alte alimente care au in compozitie cereale (alte produse de panificatie, cereale pentru micul dejun etc.).

 

Cum alegi painea pentru copil?

Decizia potrivita pentru alegerea painicii in alimentatia copilului pare sa fie din ce in ce mai grea din moment ce au aparut zeci de tipuri pe piata.

Copilul iti va usura foarte mult sarcina, deoarece pentru el gustul este cel care conteaza cel mai mult. Chiar daca gasesti painica perfecta din punct de vedere nutritional, daca nu ii place gustul ei, nu o va manca.

Cel mai important criteriu de alegere a painii este valoarea nutritionala. Aproape toate tipurile de paine au o compozitie comuna de anumite ingrediente si valori nutritionale asemanatoare astfel:

  • calorii - in jur de 40-70 de calorii per felie;
  • colesterol - 0 mg;
  • sodiu - 90-130 mg;
  • proteine 1.5-3 g;


paine_sanatoasa_alimentatie_copiiPaine alba sau paine neagra?

Diferenta majora intre paini o constituie tipul de cereale din care sunt compuse. Painea este impartita in preparate din faina alba (rafinata industrial) si paine integrala (din cereale integrale), fie ca au in ele miere, cartofi, seminte, masline sau alte ingrediente.

Diferenta esentiala intre cele 2 categorii mari de paine o face cantitatea de fibre si mineralele si vitaminele care se regasesc in ele.

Painea din cereale integrale este o alegere mai buna in alimentatia copilului. Desi painea alba fost imbogatita cu multe vitamine si minerale, ea nu va contine niciodata cantitatea de fibre pe care cea din cereale integrale o are. In plus, mai multi specialisti sustin ca painea integrala ofera avantaje nutritionale considerabil mai mari in cresterea copilului fata de cea alba.

Painea din cereale integrale este mai bogata in:

  • fibre;
  • acid folic;


paine_vitamine_nutritie_copiiTotusi, multa vreme s-a considerat ca painea alba este mai bogata in calciu decat cea neagra, din cereale integrale. Aceasta oferea un avantaj copiilor care nu consumau lactate sau alte surse de calciu. In ziua de astazi acest lucru nu mai constituie o problema pentru ca painea din cereale integrale a recuperat deficitul de calciu pe care-l avea fata de painea alba.

Iata dupa ce trebuie sa te orientezi cand cumperi paine copilului, indiferent daca e alba sau neagra:

  • sa citesti cu atentie eticheta (valorile nutritionale si compozitia);
  • sa fie bogata in calciu (cel putin 10-15% pe felie);
  • sa fie bogata in fibre (cel putin 1-1.5 g pe felie);
  • sa aiba gust bun etc.



Atentie, copiii trebuie sa consume paine in cantitati moderate, conform recomandarilor pediatrilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Paine copii Painea neagra copii Cereale copii Vitamine minerale copii Calciu copii Alimentatie copii Adevaruri paine

Articole recomandate

Citeste si despre