Constipatia la sugar

/ / Modificat: 2016-06-16
Constipatia la sugar
Intrebare:

- Am un baietel de 4 luni si jumatate si este constipat. Ii dau Milumil 2; am incercat cu suc de mere si morcov si degeaba. Ce trebuie sa-i dau?

Raspuns:

In mod obisnuit, sugarul intre 0-4 luni alimentat la san, are in medie 2-4 scaune pe zi (variind intre 1 si 7 pe zi), galbene-aurii, cremoase, in timp ce cel alimentat artificial are 2-4 scaune, galbui-deschise (de la albicioase pana la brun-stralucitor), de consistenta chitoasa pana la solida.

De la 4 luni-1 an, scaunele sunt formate (de consistenta mai crescuta decat pana acum), asemanatoare cu ale adultului. Cu toate acestea, exista variatii mari de la un copil la altul, generate de variatiile functionale mari ale colonului, factori constitutionali, de alimentatie, deprinderi.

Unii sugari emit scaune solide la 2-3 zile, in timp ce altii au zilnic cate 4-5 scaune de consistenta moale, dar reduse cantitativ; nici unii nici altii nu se poate spune ca sufera de constipatie, respectiv diaree, atat timp cat aceste manifestari nu se insotesc si de alte semne sau simptome.

Ca sa se poata afirma ca e vorba de constipatie, pe langa emiterea scaunelor la intervale mari de timp (cateva zile) trebuie ca acestea sa aiba o consistenta crescuta si eliminarea lor sa se faca cu efort.

Citeste mai multe despre Constipatia la sugar

Constipatia patologica poate fi data de:

  • stenoze ale colonului sau rectului
  • motilitate (functionare) anormala a colonului: boala Hirschprung, megacolon, colon "elongat" (mai lung decat normal), constipatie spastica, hipotiroidism, rahitism, proza viscerala
  • stimulare insuficienta a defecatiei: sindrom de sectiune medulara, boli organice, cerebrale, clisme repetate.

    Asadar, daca baietelul dumneavoastra are intr-adevar semne de constipatie (nu doar scaune mai rare) trebuie efectuate investigatii pentru a exclude aceste cauze.

    La sugarii cu tendinta la constipatie, se va prefera dintre sucurile de fructe pe cele de portocale, pere, struguri, mere, piersici, prune (atentie: unii sugari pot dezvolta alergie la unele fructe) si evitati sucurile de morcov, deoarece acestea determina scaune de consistenta mai mare.
  • La nevoie se pot administra ocazional supozitoare cu glicerina (pentru copii). La sugarii la care s-a inceput diversificarea, se vor consuma cu moderatie morcovii, orezul, branza si se vor prefera alimentele semilichide (supe, sosuri) si bogate in fibre (legume, fructe). Si nu in ultimul rand o hidratare adecvata ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal normal. 

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Scaun bebelusi Scaunul la bebelusi Scaune nou nascuti Constipatia la bebelusi Constipatia Sugar constipat Constipatia la bebelusi

    Articole recomandate

    Citeste si despre