Alaptarea bebelusului. Cum stii daca micutul tau a mancat suficient

/ / Modificat: 2021-09-03
Alaptarea bebelusului. Cum stii daca micutul tau a mancat suficient

Alaptarea la san a bebelusului este un proces care se invata natural, insa sunt si situatii in care lucrurile nu merg chiar atat de simplu. Mai ales daca esti la primul copil, este normal sa intri putin in panica atunci cand laptele intarzie sa vina sau cand bebelusul nu reuseste sa se ataseze corect la san. Iar cand acestea se intampla, te intrebi neincetat daca micutul o fi mancat destul si daca primeste de la tine tot ce are nevoie.

Semne ca bebelusul se hraneste corect si suficient

Cand hranesti cu biberonul un bebelus este usor sa stii cat a supt, insa la san lucrurile stau cu totul altfel. Prin urmare, orice mama, mai ales cele aflate la primul copil, isi pun numeroase intrebari si isi fac o multime de griji. Iata, insa, care sunt semnele ca bebelusul suge suficient si ca laptele matern este consistent si benefic pentru el.

Cresterea in greutate

Un nou nascut ia in greutate 150-200 de grame pe saptamana, incepand din ziua a cincea dupa nastere si pana la varsta de 4 luni. Daca atunci cand il cantaresti observi ca a luat in greutate, nu ai niciun motiv sa iti faci griji.

Frecventa alaptarilor

Toti specialistii recomanda ca, daca nu sunt probleme de ordin medical care sa impiedice alaptarea la san, bebelusul sa fie hranit exclusiv cu lapte matern. Desi parerile sunt impartite si tot mai multi recomanda alaptarea la cerere, adica de cate ori vrea copilul, iar altii sunt adeptii unui program de mese din 3 in 3 ore, fiecare mama si fiecare copil isi fac propriul program, in functie de necesitati.

Potrivit recomandarilor UNICEF, un bebelus ar trebui alaptat de cel putin 10-12 ori pe zi. De ce atat de des? Pentru ca laptele matern nu este pentru el doar hrana, ci si sursa de hidratare.

Scaunul copilului

Nou nascutii au mai multe scaune pe zi, de obicei dupa fiecare masa. Daca excrementele bebelusului sunt de culoare galben inchis, nu ai niciun motiv sa iti faci griji cu privire la cat de bine este hranit. 

Volumul de urina

Stii deja ca atunci cand ai un bebelus trebuie sa te inarmezi in primul rand cu scutece, care trebuie schimbate cat de des posibil, atunci cand s-au umplut. Daca urina bebelusului este abundenta, limpede si in cantitate mare (schimbati mai mult de 3 scutece pe zi), inseamna ca totul este in regula si ca piticul tau este sanatos, bine hranit si bine hidratat. 

Suge puternic

Un bebelus infometat va suge cu putere la san si, de cele mai multe ori, chiar cu zgomot. Daca nu se joaca la masa si daca atunci cand suge nu simti durere, inseamna ca se hraneste corespunzator si ca lapticul tau ii place. 

Sanii se golesc dupa alaptare

Inainte sa pui bebelusul la piept sanii sunt tari si grei, insa dupa hranirea celui mic ar trebui sa ramana mai moi si mai usori. Nu uita sa ii dai suga din ambii sani la fiecare masa, pentru a/i goli si a evita probleme precum obstructia canalelor sau asimetria.

Este bine hidratat

Un copil care are ochii umezi, pielea hidratata si se uita cu atentie la persoana care il tine in brate inseamna ca suge suficient. Semnele de deshidratare si, implicit, de hranire necorespunzatoare sunt scufundarea fontanelei, uscarea gurii si a limbii, somnolenta si iritabilitatea.

In rest, tot ce trebuie sa stii este ca alaptarea bebelusului este un moment de care trebuie sa te bucuri din plin si sa profiti pentru a construi intre voi acea legatura extrem de puternica de care va veti bucura amandoi.

Taguri Alaptarea bebelusului

Articole recomandate

Citeste si despre