O substanta din laptele matern ucide celulele canceroase

/ / Modificat: 2018-10-11
O substanta din laptele matern ucide celulele canceroase

Laptele matern are proprietati miraculoase. Da, stii deja ca iti hraneste bebelusul cum nimic altceva nu o poate face, ca este plin de calitati si proprietati nutritive, ca iti protejeaza micutul impotriva multor afectiuni, ca il ajuta sa se dezvolte armonios. Ceea ce poate ca inca nu stii este ca studii recente sustin faptul ca laptele matern ucide celulele canceroase.

Daca mai ai nevoie de motive pentru a te convinge ca laptele matern este cu adevarat special, iata ce au descoperit din intamplare cercetatorii de la Universitatea din Gothenburg din Suedia.

Cum reuseste laptele matern sa distruga celulele canceroase?

Pentru ca laptele matern este o sursa de agenti antimicrobieni, care ar putea sa stopeze cresterea microorganismelor, cercetatorii au vrut sa experimenteze modul prin care agentii antimicrobieni pot omori bacteriile. Celule canceroase umane au fost folosite in cadrul experimentului deoarece erau usor accesibile.

Substanta speciala HAMLET (human alpha-lactalbumin Made Lethal to Tumour Cells), a fost descoperita din intamplare in laptele matern atunci cand cercetatorii studiau proprietatile antibacteriene ale acestuia.

In cadrul studiilor ulterioare s-a constatat ca HAMLET contine o anumita proteina si un tip de acid gras ce se regasesc in mod natural in laptele matern, insa pana acum nu s-a dovedit faptul ca acest complex HAMLET se formeaza spontan in lapte. Se speculeaza insa ca el se poate forma in mediul acid din stomacul bebelusului.

Testele de laborator au aratat ca HAMLET poate ucide pana la 40 de tipuri diferite de cancer, iar cercetatorii studiaza acum efectele sale asupra cancerului de piele, a tumorilor cerebrale si a tumorilor din membranele mucoase. Ce este cel mai important este faptul ca HAMLET ucide doar celulele canceroase si nu afecteaza in mod negativ in niciun fel celulele sanatoase, asa cum o face tratamentul cu chimioterapie.

Pacientii suferind de cancer al vezicii au fost tratati cu aceasta substanta, au eliminat celule canceroase moarte prin urina dupa fiecare sesiune de tratament, ceea ce da speranta in ca in viitor se vor putea crea medicamente eficiente in lupta cu aceasta boala nemiloasa. In urma testelor efectuate s-a constatat ca pacientii tratati cu HAMLET incep sa produca anticorpi in cateva zile de la administrarea substantei.

HAMLET ataca celulele canceroase din organism printr-o serie de actiuni care in final duc la intreruperea sursei de energie a acestora, programandu-le sa moara.

Aceasta descoperire reprezinta un pas important in lupta impotriva cancerului, nu numai cel al vezicii si a cancerului de colon. Cercetatorii, impreuna cu industria farmaceutica, planuiesc deja sa dezvolte o serie de medicamente care sa includa aceasta substanta descoperita printr-o intamplare fericita, aflandu-se acum in faza de testare de dinaintea lansarii.

Daca aveai nevoie de inca o dovada a faptului ca laptele matern nu este magic doar pentru copilul tau, dar si miraculos pentru intreaga omenire, descoperirea facuta de oamenii de stiinta din Suedia nu vine decat sa confirme ceea ce stiai deja: nimic nu poate inlocui proprietatile laptelui matern, vital bebelusului in procesul sau de dezvoltare si imunizare si versatil in tratarea si prevenirea unui numar de afectiuni extrem de serioase.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte matern Lapte matern bebelusi Compozitie lapte matern Anticorpi lapte matern

Articole recomandate

Citeste si despre