Ce trebuie sa stii despre laptele matern. 6 modificari care ajuta bebelusul

/ / Modificat: 2019-01-22
Ce trebuie sa stii despre laptele matern. 6 modificari care ajuta bebelusul

Laptele matern este supranumit "aur lichid" si nu degeaba: are compusi imunostimulatori dinamici, care raspund tuturor nevoilor copilului tau si il fac sa fie un prim aliment pur si simplu uluitor.

Pe parcursul alaptarii, acesta trece prin schimbari de compozitie, culoare si gust, care influenteaza dezvoltarea micutului tau.

1. Laptele matern se schimba pe masura ce bebelusul creste. La inceput sanii produc colostru, un lichid gros, cu textura de miere, menit sa ii ofere nou nascutului imunitatea de care are nevoie in noul mediu.

"Este ca o prima vaccinare", explica Taya Griffin, consultant in alaptare. Colostrul este bogat in imunoglobulina A (SIgA), un imunostimulator care "captuseste" organele, tractul digestiv, respirator si reproductiv al nou nascutului si actioneaza ca o bariera in calea bacteriilor si agentilor patogeni.

Colostrul este mai sarac in nutrienti (lactoza, grasimi) decat laptele matur, dar contine mai multe proteine si mai mult potasiu. Dupa doua-trei zile, in care sistemul imunitar al nou-nascutului va primi un adevarat boost, iar intestinele se vor curata de meconiu, colostrul devine lapte de tranzitie, si dupa alte trei pana la 10 zile se transforma in lapte matur.

Laptele matur, pe care bebelusul il va primi de la mama in primul an de viata, nu este fundamental diferit de colostru - are aceleasi proprietati, dar este mai diluat datorita volumului mai mare de lapte, explica Ashley Pickett, consultant in alaptare.

Cand copilul implineste un an si intra in etapa de toddler, volumul de lapte scade, dar creste concentratia de compusi imunologici, anticorpi si grasimi. Tocmai de aceea este important ca alaptarea sa continue si dupa varsta de un an, daca este posibil. Laptele matern impreuna cu alimentele solide pot intari sistemul imunitar al copilului si ajuta la satisfacerea nevoilor sale nutritionale si emotionale.

2. Laptele matern se schimba in timpul puseurilor de crestere si cand micutul este bolnav. Bogat in proteine, grasimi si zahar, laptele este foarte sensibil la factori precum alimentatia mamei, bacterii si virusi sau la obiceiurile de hranire a bebelusului. Teresa Pitman, coautor al cartii "The Womanly Art of Breastfeeding", arata ca un bebelus va suge frecvent cand trece printr-un puseu de crestere, ceea ce face ca laptele sa devina mai bogat in grasimi.

Laptele matern se poate schimba si cand bebelusul este bolnavior sau cand mama este expusa la boala. Cercetatorii sustin ca atunci cand bebelusul nu se simte bine, transmite un semnal mamei, prin saliva, pentru a produce mai multi anticorpi specifici. Magic, nu? La fel, daca mama este expusa la un virus sau o bacterie, ea va produce anticorpi care vor fi transmisi micutului pentru protectie.

3. Consistenta laptelui matern este diferita ziua si noaptea. Dimineata volumul de lapte este mai mare si acesta va curge mai repede datorita nivelului mai ridicat de prolactina (hormonul responsabil cu lactatia) in primele ore ale zilei. Seara, in schimb, laptele matern va fi mai bogat in serotonina si alte elemente care il vor ajuta pe micut sa adoarma si sa se odihneasca.

4. Laptele matern isi schimba consistenta pe parcursul unei singure alaptari. Poate ai auzit sau ai observat, daca nu esti la prima nastere, ca atunci cand pui copilul la san laptele este mai apos, iar spre finalul hranirii acesta este mai gras; dar nu inseamna ca unul este mai bun decat altul.

Este important sa te asiguri ca atunci cand copilul este la san bea lapte, nu doar suge sau se joaca. Asculta-i respiratia, incearca sa auzi daca inghite si muta-l de la un san la altul cand ti se pare ca s-a oprit, pentru a te asigura ca se hraneste.

5. Laptele matern isi poate schimba culoarea. Poate fi albastrui, galbui sau portocaliu si chiar unele medicamente pot duce la schimbarea culorii laptelui (acesta poate deveni chiar negru daca ti se administreaza un antibiotic numit minociclina).

Daca laptele e roz, rosu sau ruginiu, e posibil sa fie amestecat cu sange provenit din rani ale mameloanelor sau ale altor tesuturi din san.

Indiferent de culoarea laptelui, el este la fel de benefic pentru bebelus, dar nu ar fi rau ca tu sa discuti cu un medic, cu toate ca de cele mai multe ori nu este nimic grav.

6. Laptele matern isi schimba aroma in functie de alimentatia mamei. Unele arome sunt mai persistente (mentolul), altele dispar rapid (banana). Si consumul de morcov / suc de morcov, de usturoi sau ceapa poate, de asemenea, sa schimbe gustul si mirosul laptelui.

Gustul laptelui matern este diferit in functie de compozitia lui. Colostrul este mai sarat, datorita concentratiei mai mari de sodiu. Laptele matur ar putea avea un gust similar cu al mierii, dar si de sapun sau de ceara in cazul femeilor care au un exces de lipaza (o enzima care descompune grasimile din lapte).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte bebelus Lapte matern Lapte matern folosinta Anticorpi lapte matern

Articole recomandate

Citeste si despre