Stiti care este primul vaccin conform Unicef? Laptele matern

/ / Modificat: 2023-02-10
Stiti care este primul vaccin conform Unicef? Laptele matern

Toți copiii ar trebui să fie alăptați imediat după naștere. Alăptarea exclusivă la sân de la naștere până la 6 luni poate salva aproximativ 1,5 milioane de vieți în fiecare an, potrivit UNICEF. Dar, în prezent, milioane de nou-născuți nu au posibilitatea de a fi alăptați la sân de la naștere, potrivit unui studiu UNICEF.

Bebelușii care nu sunt alăptați de la naștere vor fi privați de beneficiile nutriționale, de protecție și chiar emoționale pe care le oferă alăptarea. Alăptarea este un proces minunat și un act natural de hrănire.

Primul vaccin pentru copil: laptele matern

Diminuează șansele de supraviețuire

Întârzierea punerii copilului la sânul mamei imediat după naștere scade șansele de supraviețuire ale copilului cu 80%. Nou-născutul este o ființă foarte delicată și este expus brusc la naștere (după ce a fost protejat în uterul mamei) la agenții patogeni din afara uterului, fără nicio protecție. Dacă alăptarea la cerere nu este stabilită, se va reduce și mai mult probabilitatea ca alăptarea să fie exclusivă în următoarele luni.

43% dintre bebeluși se bucură de alăptare

Se estimează că doar 43% dintre copiii din întreaga lume se bucură de lapte matern. Restul, adică mai mult de jumătate... sunt hrăniți cu forme alternative, cum ar fi lapte praf, zahăr și apă sau lapte de vacă. Astfel de înlocuitori de lapte sunt lipsiți de anticorpi, celule imunitare și factori de creștere esențiali pentru protecția împotriva infecțiilor, bacteriilor și bolilor.

Importanța colostrului

Colostrul este primul lapte produs de mamă, iar acest lapte este, de asemenea, plin de anticorpi care asigură o imunitate ridicată a copilului împotriva primelor interacțiuni din lume, adică împotriva agenților patogeni.

Colostrul este un aliment natural și echilibrat pentru bebeluși și conține, de asemenea, toate substanțele nutritive esențiale. Corpul femeii este înțelept și oferă tot ceea ce are nevoie copilul pentru a se dezvolta.

Pentru un nou-născut este mai ușor să digere cantități mai mici de carbohidrați și grăsimi decât laptele matur, motiv pentru care colostrul are o mare importanță. Concentrația de proteine este mult mai mare decât în alte tipuri de lapte.

În plus, conține și factori de creștere care promovează formarea unui intestin sănătos la copil. Este elixirul vieții, care este disponibil pentru toți nou-născuții atunci când au mama lor alături, indiferent de situația financiară a familiei. Este cea mai bună mâncare și este și gratuită.

Legătura de iubire

În plus, alăptarea la sân creează o mare legătură de dragoste și îngrijire între mamă și copil. Acest lucru va duce la o relație reciproc avantajoasă, deoarece alăptarea îmbunătățește viața mamei și a copilului.

Pentru bebeluș, laptele matern previne infecțiile urechii, infecțiile respiratorii acute, infecțiile gastrointestinale, infecțiile urinare, diabetul infantil, eczema sau icterul. Pentru mamele care alăptează, alăptarea ajută la reducerea pierderilor de sânge după naștere, reduce riscul unei sarcini nedorite (deși trebuie luate și măsuri de protecție), previne cancerul mamei sau al ovarelor, previne astmul și obezitatea.

Potrivit UNICEF, laptele matern este primul vaccin pentru copil și cea mai bună protecție împotriva bolilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte bebelus Vaccinare

Articole recomandate

Citeste si despre