Ce este anorexia sugarului si cum poate fi combatuta

/ / Modificat: 2022-10-23
Ce este anorexia sugarului si cum poate fi combatuta

Atunci cand un bebelus isi pierde pofta de mancare si refuza sa manance poate avea multe cauze, diferite. Exploram factorii care contribuie la aparitia anorexiei infantile si elementele cheie pentru a o combate.

In primii ani de viata ai unui bebelus este posibil ca, in anumite momente, acesta sa manifeste un refuz mai mult sau mai putin activ de a se hrani. Aceasta reactie ii ingrijoreaza adesea pe parinti care, ca urmare, incep sa faca o serie de greseli care impiedica invatarea copilului sa manance. Pentru a preveni acest lucru, este important sa stii ce este anorexia infantila si de ce apare.

In primul rand, trebuie subliniat faptul ca nu trebuie sa ne uitam doar la cat mananca un copil pentru a determina bunastarea acestuia. Daca isi mentine o greutate adecvata, este plin de vitalitate si activ zilnic si se dezvolta conform asteptarilor, probabil ca nu trebuie sa ne facem griji. Exista mai multe motive pentru aceasta lipsa de apetit si multe dintre ele sunt naturale.

Ce este anorexia la sugari?

Anorexia este o lipsa de apetit care duce la refuzul de a manca. Atunci cand apare acest fenomen, copilul refuza sa manance activ sau pasiv. Cu alte cuvinte, este posibil sa intoarca capul atunci cand i se ofera mancare, sa planga si sa incerce sa se indeparteze sau sa scuipe mancarea odata ce a ajuns in gura.

Acest refuz de a se hrani poate aparea oricand, dar este deosebit de frecvent in jurul varstei de un an. In aceasta perioada, un bebelus care inainte manca bine poate incepe sa refuze mancarea sau sa manance mai putin. Cu toate acestea, acest lucru nu este intotdeauna un semn de avertizare, ci un proces natural.

Anorexia la sugari devine un motiv de ingrijorare atunci cand exista o intarziere in crestere sau cand dezvoltarea si sanatatea copilului sunt afectate. De asemenea, atunci cand, pe langa lipsa poftei de mancare, prezinta si alte semne, cum ar fi iritabilitatea sau respingerea fata de mama, acordarea atentiei la aceste semne ne va ajuta sa intelegem ce se intampla.

De ce apare anorexia infantila?

Cauzele anorexiei infantile pot fi variate si includ factori fizici, emotionali, de invatare si comportamentali. Iata care sunt principalele motive care pot duce la anorexie infantila.

Adesea, lipsa poftei de mancare a unui sugar este cauzata de o infectie subiacenta. Acesta este un semn timpuriu care apare chiar si cu cateva zile inainte de primele simptome de boala. Aceasta poate aparea, de exemplu, in cazul gripei sau al gastroenteritei. De obicei, se rezolva in scurt timp.

In cazul in care anorexia infantila apare in jurul varstei de un an, aceasta poate fi legata de propria dezvoltare a sugarului. La aceasta varsta, bebelusii invata sa mearga si sa se deplaseze, asa ca mancarea ocupa un loc secundar in prioritatile lor. Vor fi mai putin interesati sa se hraneasca si poate fi dificil sa ii asezati sa manance, dar acest lucru este firesc.

Copilul poate refuza anumite alimente sau poate refuza mancarea doar in prezenta anumitor persoane. Acest lucru este cunoscut sub numele de anorexie reactiva. De exemplu, se intampla adesea ca, dupa intarcare, copilul sa refuze sa manance in prezenta mamei. Acest lucru se datoreaza frustrarii resimtite de copil in aceasta etapa de schimbare.

Combaterea anorexiei la sugari

Nu iti forta copilul sa manance: incearca sa ii respecti semnalele de foame si de satietate. Acesta poate refuza sa se hraneasca din cauza unei boli sau pur si simplu pentru ca nu are nevoie in acel moment.

Pastreaza-ti calmul: nu uitat ca micutii simt si sunt afectati de starile de spirit ale parintilor lor. Daca esti anxioasa, nelinistita sau iritabila, acest lucru se va transmite copilului.

Insufla-i obiceiuri alimentare pozitive: Evita ecranele si alte distrageri pentru a-ti determina copilul sa manance. De asemenea, nu face greseala de a-i oferi mai multe alimente pana cand accepta unul. Acest lucru nu va face decat sa ii inrautateasca relatia cu mancarea pe termen lung.

Ofera calitate parentala: s-a constatat ca acesti copii au nevoie de interactiuni de calitate superioara cu parintii lor. Acest lucru ar trebui inteles ca o mai mare dedicare, intelegere, rabdare si respect.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anorexie copii

Articole recomandate

Citeste si despre