Bebelusii hraniti cu formula dorm mai mult? Ce spune stiinta

/ / Modificat: 2022-07-27
Bebelusii hraniti cu formula dorm mai mult? Ce spune stiinta

Este adevarat ca bebelusii hraniti cu formula de lapte dorm mai bine si mai mult decat cei hraniti la san? Sau este doar un mit? Iata ce spune stiinta. 

Somnul bebelusului

Primul lucru pe care trebuie sa-l stii este ca bebelusii dorm foarte diferit de adulti si de copiii mai mari. Nou-nascutii alterneaza doar 2 faze de somn (noi 4): somnul activ si somnul linistit (sau profund). Somnul se maturizeaza progresiv si dobandeste noi faze, ceea ce poate creste numarul de treziri. Nu este neobisnuit sa vedem bebelusi care obisnuiau sa doarma mai multe ore la rand si care, in jurul varstei de 4-6 luni, incep sa se trezeasca mai des.

Pe de alta parte, bebelusii nu "disting ziua de noapte" in primele cateva luni; cu alte cuvinte, nu au un ritm circadian stabilit (prin care dormim cand este intuneric si suntem treji cand este lumina). In jurul varstei de 9-12 saptamani, incep sa dobandeasca acest ritm circadian, dar acesta nu se stabileste pe deplin pana in a cincea sau a sasea luna. Astfel, pana la aceasta varsta, este obisnuit ca bebelusii sa alterneze perioadele de somn cu perioadele de veghe pe parcursul celor 24 de ore ale zilei, indiferent daca este zi sau noapte.

In cele din urma, si mai ales in primele luni, bebelusii trebuie sa manance foarte des (un nou-nascut se hraneste de obicei de 8 - 12 ori pe zi).

Prin urmare, este esential ca, in calitate de parinti, sa ne reducem asteptarile si sa acceptam faptul ca bebelusii nu dorm toata noaptea. Vestea buna: somnul tuturor bebelusilor se imbunatateste odata cu varsta.

Dorm mai bine copiii care sunt hraniti la san sau cei care primesc formula?

Aceasta problema a fost studiata pe scara larga, dar rezultatele nu sunt concludente. Mai multe studii au ajuns la concluzia ca bebelusii alaptati exclusiv la san, cu varsta sub sase luni, au mai multe treziri nocturne decat cei hraniti cu lapte praf.

Acest lucru se intampla, pe de o parte, faptului ca bebelusii alaptati la san trebuie sa manance si mai des, deoarece laptele matern este digerat mai bine si mai repede decat laptele praf. Pe de alta parte, pentru a asigura o productie adecvata de lapte matern, bebelusii trebuie sa suga frecvent. 

Cu toate acestea, ei nu au constatat nicio diferenta in ceea ce priveste durata totala a somnului sau o mai mare dificultate in a adormi. De fapt, bebelusii alaptati la san par sa doarma mai bine, iar acest lucru se poate datora prezentei melatoninei din laptele matern.

Mai mult, unele studii au dezvaluit ca nivelurile de melatonina din laptele matern sunt nedetectabile in timpul zilei si cresc pe timpul noptii, avand cea mai mare valoare in jurul orei 3. 

Un alt avantaj al alaptarii in ceea ce priveste somnul este ca previne moartea subita a sugarului. In plus, s-a constatat ca bebelusii alaptati la san au mai putine probleme respiratorii in timpul somnului. 

Dupa varsta de sase luni, se pare ca metoda de hranire nu pare sa influenteze la fel de mult somnul. In Australia, Hysing a intervievat mai mult de 55.000 de mame si nu a gasit nicio legatura intre alaptarea exclusiva la san in primele sase luni de viata si durata mai scurta a somnului sau mai multe treziri intre 18 si 24 de luni.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte formula Alaptarea la san

Articole recomandate

Citeste si despre