Alaptarea la un singur san

/ / Modificat: 2012-08-14
Alaptarea la un singur san

Atunci cand alaptezi bebelusul, poti avea parte de o multime de experiente diverse si confuze. Unul dintre ele este cel in care constati ca bebe a capatat o preferinta pentru unul dintre sani si vrea sa suga doar la el, refuzandu-l mereu pe celalalt. Nu este anormal sa se intample acest lucru, insa este recomandat sa faci tot ce iti sta in putinta pentru ca si celalalt san sa "reintre" in gratiile micutului tau. Pentru a reusi sa il alaptezi la ambii sani, trebuie sa afli care sunt cauzele pentru care bebe refuza sa mai suga la sanul "renegat" si sa le tratezi cat mai repede!

Foto: raisingthefawn.com

Care sunt cauzele pentru care bebelusul refuza un san?

Daca observi ca micutul tau refuza constant unul dintre sani cand il alaptezi, trebuie sa stii ca exista mai multe motive pentru care se intampla acest lucru.

Iti poti da seama de motivul care l-a determinat pe micut sa prefere un singur san, in functie de momentul in care incepe sa il refuze pe celalalt.

Daca refuzul unuia dintre sani apare imediat dupa nastere, in primele saptamani, este foarte posibil ca acesta sa aiba probleme cu prinderea sfarcului respectivului san. Acest lucru se poate intampla din cauza unor probleme anatomice ale mamelonului - este plat sau intors spre interior - ori a pozitionarii incorecte la san.

In situatia in care copilul a supt o perioada la sanul pe care acum il refuza, este posibil ca la un moment dat sa fi aparut o problema la sanul respectiv. Fie este vorba de o complicatie a alaptarii - angorjarea sanilor, mastita etc., fie lactatia este insuficienta, fie ejectia laptelui este afectata si micutul nu reuseste sa suga corespunzator la el.

Si tu poti influenta, fara sa iti dai seama, preferinta copilului pentru unul dintre sani. Daca obisnuiesti sa tii copilul frecvent intr-o anumita pozitie pentru alaptare (de exemplu preferi mai mult partea stanga sau dreapta, deoarece iti este mai usor sau confortabil), este posibil sa il pui mai des la un san decat la altul si sa nu iti dai seama ca celalalt nu este suficient folosit.

De asemenea, bebelusul poate refuza sa suga la unul dintre sani din cauza unei afectiuni fizice care il incomodeaza in momentul in care este pus la acel san - il doare ceva si nu poate sta prea mult in acea pozitie, are o infectie a urechii sau tocmai a facut un vaccin si pozitia in care sta pune presiune asupra zonei dureroase.

Interventiile chirurgicale la sani si cancerul mamar sunt motive posibile pentru care bebelusul ar putea refuza sa suga la unul dintre sani.

Ce poti face pentru a alapta la ambii sani?

Medicii recomanda alaptarea bebelusului la ambii sani, insa considera ca nu este o problema nici daca este hranit pe toata perioada alaptarii doar la unul dintre ei.

Este indicat sa il obisnuiesti pe bebe cu ambii sani, inca de la nastere, si sa alternezi sanii la o singura masa, astfel incat sa ii golesti de lapte si sa eviti complicatiile.

In rest, incearca sa descoperi cauzele pentru care refuza celalalt san. Mergi la medic pentru a-ti face un examen amanuntit si a-ti spune daca ai sau nu lapte in sanul respectiv, daca exista vreo afectiune care impiedica producerea si ejectarea laptelui ori daca mameloanele au vreo problema anatomica.

In cazul in care nu exista motive medicale sau anatomice pentru refuz, este timpul sa folosesti cateva trucuri prin care sa-l faci pe copil sa se razgandeasca in privinta sanului "renegat".

La fiecare masa a bebelusului, incearca intotdeauna sa ii dai prima oara sanul pe care-l refuza. La inceputul mesei, copilul este mai infometat si exista mai putine sanse sa refuze. In plus, are tendinta sa traga mai tare de mameloane, stimuland astfel lactatia si crescand fluxul de lapte.

Specialistii sustin ca atat timp cat bebelusul primeste de la un singur san cantitatea suficienta de lapte cat sa-i asigure nutrientii necesari la o masa, nu este nicio problema in a lasa micutul sa suga tot timpul de la sanul preferat. Important este sa golesti intotdeauna si sanul nefolosit, manual sau cu o pompa de muls, pentru a evita acumularea de lapte si aparitia complicatiilor.

Cunosti cazuri sau ti s-a intamplat sa iti alaptezi bebelusul, fie si pentru o perioada, la un singur san? Care era cauza? Ai reusit sa il faci sa se razgandeasca si sa accepte si celelalt san? Spune-ne secretele tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptare bebelus Probleme alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre