7 adevaruri mai putin placute despre alaptare

/ / Modificat: 2018-06-20
7 adevaruri mai putin placute despre alaptare

Atunci cand vine vorba de alaptarea copilului, parerile au fost si sunt inca impartite; beneficiile alaptarii bebelusului tau sunt de netagaduit, demonstrate stiintific si sustinute de dovezi palpabile si toate mamele ar trebui sa alapteze, atunci cand pot face acest lucru.

Dezavantajele alaptatului la san

Exista insa si o serie de dezavantaje legate de alaptare, iar daca alegi sa nu faci asta, nimeni nu ar trebui sa te judece. Iata care sunt cateva dintre adevarurile despre alaptare pe care sa le stii atunci cand iei o decizie:

Bebelusii alaptati trebuie sa fie hraniti mai des

Un bebelus care este alaptat la san trebuie sa fie hranit la fiecare ora si jumatate, sau la fiecare trei ore, ceea ce poate sa devina frustrant, mai ales noaptea. Desi pare un dezavantaj, acest lucru poate aduce totusi un plus de pozitivitate, pentru ca ofera si bebelusului, dar si mamicii sale mai mult timp pentru a forma o legatura; mai mult, in loc sa umbli prin bucatarie in miez de noapte pentru a pregati biberonul de lapte, poti sa alaptezi bebelusul si sa il adormi la loc in liniste.

Alaptatul necesita restrictii alimentare

Atunci cand alaptezi, exista cateva restrictiii alimentare pe care sa le iei in seama, pentru ca indiferent ce mananci, transmit mai departe si bebelusului tau. Pentru unele mame ar putea fi dificil sa se supuna unor restrictii de acest fel, mai ales atunci cand deja au fost restrictionate timp de 9 luni, in sarcina.

Cantitatea de alcool consumata trebuie restrictionata la minim, adica aproximativ 3 pahare de vin pe saptamana, iar tigarile trebuie evitate complet; multe medicamente nu vor fi indicate in cazul unei mame care alapteaza, ceea ce este un alt factor care trebuie luat in considerare atunci cand decizi daca sa alaptezi sau nu.

Alaptatul in public nu este intotdeauna placut

Este posibil ca ideea alaptatului in locurile publice sa nu te incante, atunci cand esti o persoana discreta; exista insa optiuni pentru a alapta confortabil in public, poti folosi o paturica pentru a alapta, cel putin atat timp cat bebelusul este inca micut; ia in considerare si faptul ca daca vei alapta mai des in public, vei deveni mai relaxata si te vei obisnui cu ideea in cele din urma.

Alaptatul poate fi dureros

Alaptatul poate cauza un anumit nivel de discomfort pentru tine ca mama, in special la inceput, mameloanele iti vor fi dureroase si sanii vor ramane mariti intreaga perioada de alaptare; bebelusul tau va avea la un momentat dinti si o muscatura atunci cand alaptezi este extrem de dureroasa.

Nu stii exact cat lapte bea bebelusul

Spre deosebire de hranitul cu lapte praf, cand poti masura si doza cantitatea pe care bebelusul o consuma, atunci cand alaptezi nu esti sigura de cat lapte ia bebelusul, daca este hranit suficient sau nu.

Multi experti insa, sustin ca atunci cand alaptezi bebelusul la cerere si nu conform unui program prestabilit, cantitatea de lapte se va regla in asa fel incat bebelusul sa manance suficient lapte matern, mai mult, daca iti faci griji in aceasta privinta, pana la urma poti folosi o pompa de san pentru a putea masura cantitatea de lapte pe care bebelusul tau o consuma la fiecare masa.

Ai nevoie de obiecte de imbracaminte speciale pentru alaptare

Sutienele pentru alaptare, care nu sunt ieftine si bluze cu nasturi la piept; nasterea unui copil genereaza o multime de cheltuieli si este posibil sa nu doresti sa mai adaugi peste ele si cheltuieli de reinnoire a garderobei tale.

Tu si numai tu poti hrani bebelusul

Daca nu planuiesti sa folosesti o pompa de san, atunci numai tu vei fi cea care va hrani bebelusul, ceea ce poate fi obositor pentru ca nu vei putea lua o pauza niciodata; mai mult, tatal bebelusului nu va putea forma o relatie cu noul sau copil in primele luni de viata, ceea ce s-ar putea sa il faca sa se simta putin lasat pe dinafara.

Desigur, o pompa de san poate fi solutia pentru multe dintre aceste dezavantaje aparente atunci cand vorbim despre alaptatul bebelusului tau, asa ca decizia iti apartine!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptarea Alaptarea la san Alaptarea nou-nascut

Articole recomandate

Citeste si despre