Cum sa-ti determini copilul sa respecte regulile de la scoala? 7 sfaturi esentiale pentru parinti

/ / Modificat: 2016-08-23
Cum sa-ti determini copilul sa respecte regulile de la scoala? 7 sfaturi esentiale pentru parinti

Inca de la varsta de 6 ani si pana devine major, copilul are nevoie sa respecte anumite reguli de baza, pentru a face fata cu brio carierei scolare. De aceea, fiecare unitate de invatamant are implementat un regulament de ordine interioara, care este adus la cunostinta elevilor si parintilor la fiecare inceput de an scolar.

Chiar daca anumite aspecte ale regulamentului scolar iti displac, retine ca nu exista "scoala perfecta", cu reguli agreate prin vot unanim de catre toti parintii.

Scoala vine "la pachet" cu un set de reguli

Exista multe lucruri legate de scoala care pot sa nu fie pe placul tau si al copilului: volumul de teme pentru acasa, severitatea pedepselor sau, din contra, sistemul disciplinar prea relaxat, uniforma pe care trebuie s-o poarte in fiecare an, faptul ca e obligat sa invete o materie care ii displace sau faptul ca nu are posibilitatea sa-si aleaga limbile straine pe care doreste sa le invete.

Orice ai face, nu poti schimba nici programa scolara, nici regulamentul interior. Desigur, poti incerca sa iti muti copilul la o alta unitate de invatamant, insa si acolo vei gasi lucruri care te vor deranja.

Ceea ce trebuie sa retii este ca nu trebuie sa ii transferi copilului propriile tale frustrari. Nu vei reusi decat sa-l faci sa urasca si mai mult scoala si sa capete aversiune fata de orice fel de regulament. Mai mult, ii poti cauza probleme cu profesorii sau ceilalti colegi.

Iata cateva sfaturi de care sa tii cont, pentru a-i usura copilului tau anii de scoala!

1. Sustine regulamentul scolii, indiferent de opinia ta

Este foarte important sa ai o atitudine ferma cand vine vorba despre regulamentul scolar si sa nu ii transmiti copilului tau mesaje conflictuale. El are nevoie de confirmari din partea ta, nu de dezaprobari. Daca tu vei fi mereu contra deciziilor scolii, copilul tau va fi extrem de confuz si ii va fi foarte greu sa discearna intre ce e bine si ce e rau.

In plus, copilul tau trebuie sa invete disciplina. In caz contrar, nu va avea rezultate pozitive nici la scoala, nici mai departe in viata. El trebuie sa inteleaga faptul ca scoala vine "la pachet" cu un set de reguli, implementate spre binele lui.

Prin urmare, cea mai inteleapta decizie pe care o poti lua este sa sustii scoala, chiar si atunci cand este vorba de activitati care nu sunt relevante pentru tine.

Incurajeaza-ti mereu copilul sa-si faca temele, chiar daca ti se pare ca volumul de munca este prea mare pentru el. Invata-l sa-si respecte toti profesorii, chiar daca unii ii sunt antipatici. Acei profesori pot dispune de cunostinte care ii pot fi de folos copilului tau in viata.

Explica-i de ce e nevoie sa poarte uniforma, chiar daca modelul acesteia iti displace si tie. Rolul uniformei este sa anuleze diferentele de statut social dintre copiii cu parinti instariti si cei cu parinti care nu au posibilitati materiale.

2. Fii de partea copilului in situatii delicate

Sustinerea regulamentului scolar, indiferent de opinia ta, nu trebuie insa facuta neconditionat. Cand vine vorba despre copilul tau, in particular, lucrurile capata o alta nuanta.

Copilul tau trebuie sa stie ca esti de partea lui, mai ales atunci cand are probleme. Cand scoala pare sa fie impotriva lui, tu trebuie sa fii cea care ii ia apararea. In anumite situatii delicate, copiii au nevoie de un "parinte erou", un parinte care sa lupte pentru ei.

Atunci cand este luat peste picior de alti colegi sau cand este agresat, este de datoria ta sa intervii, mai ales daca consideri ca scoala nu face indeajuns. La fel, cand un anumit profesor iti trateaza copilul intr-o maniera lipsita de profesionalism, trebuie sa te prezinti la scoala si sa transezi problema. Asta face un parinte in general, se implica trup si suflet. Din contra, daca nu iei nicio masura, copilul tau poate intelege ca il lasi sa sufere.

3. Pune-te in locul lui

Ca adult, iti este uneori greu sa iti amintesti cat de neputincios se poate simti un copil. Anumite situatii in care acum te descurci usor, iti dadeau si tie mari batai de cap, pe vremea cand mergeai la scoala. Daca acum ai rabdare sa astepti, aminteste-ti cat de greu ti se parea ca trece timpul, la 15 ani.

Atunci, o luna parea uneori un an si asteptarea te innebunea. Aminteste-ti ce simteai cand te ridica profesorul in picioare, si tu aveai tema nefacuta sau lectia neinvatata.

Frica pe care o simte un copil in asemenea momente poate fi atat de mare, incat ii dau lacrimile. Elevii sunt conditionati sa accepte autoritatea cadrului didactic si nu pot lupta cu sistemul. Aici intervin parintii. Orice s-ar intampla, copilul tau trebuie sa stie ca se poate baza oricand pe tine.

Arata-i ca il intelegi. Nu il pedepsi cand ia o nota mica, asigura-l ca-l iubesti la fel de mult si cand greseste. In loc sa ii reprosezi ca nu si-a invatat lectia, ofera-te sa recapitulati materia impreuna. Explica-i aspectele pe care nu le-a inteles si incurajeaza-l mereu sa ceara ajutor, atunci cand este confuz.

4. Nu permite nimanui sa isi bata joc de copilul tau

Copiii pot fi foarte rai unii cu ceilalti. Unii gasesc rime batjocoritoare la numele colegilor, altii agreseaza elevii mai mici sau mai timizi.

Pentru tine, ca parinte, astfel de probleme par simplu de rezolvat. Desigur, ii pot spune copilului sa ignore cuvintele jignitoare, dar ce te faci cu sentimentele lui? Copilul poate ramane cu traume profunde, in ciuda faptului ca tu il sfatuiesti sa nu puna la suflet ceea ce aude.

Sentimentele copilului sunt cele mai importante. Nu are relevanta numarul celor care isi bat joc sau rad de el. Poate sa fie vorba de un singur coleg sau de toata clasa. La fel, nu conteaza cat de des este agresat. Nu trebuie sa treci nimic cu vederea. Gravitatea faptei este data de gradul in care este afectat copilul tau din punct de vedere emotional.

Atunci cand copilul tau sufera si simte nevoia sa se inchida il el, trebuie neaparat sa iei masuri. In functie de situatie, poti discuta cu copilul sau poti merge la scoala, sa vorbesti cu invatatoarea, dirigintele sau directorul scolii. Orice ai face, mesajul pe care il transmiti copilului tau trebuie sa fie acesta: ceea ce il afecteaza pe el, te afecteaza si pe tine in egala masura.

5. Invata-l sa se apere singur

Atunci cand copilul tau este agresat emotional sau fizic, el trebuie sa stie cum sa controleze situatia, inainte de a se ajunge prea departe.

Copiii sunt agresati de ceilalti colegi pentru ca sunt diferiti. Studiile arata ca 75% dintre ei ajung bataia de joc a altora din cauza fizicului lor. Unii dintre ei evita sa interactioneze cu colegii sau se prefac bolnavi, doar ca sa evite sa fie luati peste picior.

Exista doua metode traditionale opuse de a evita agresiunea sau bataia de joc. Un curent de opinie indeamna parintii sa isi invete copiii sa riposteze, lovind la randul lor pe cei care ii lovesti. Chiar daca aceasta metoda pare eficienta la prima vedere, riscul ca situatia sa scape de sub control este destul de mare.

Al doilea curent de opinie sustine ca trebuie sa ignori orice ofensa. Multi parinti isi sfatuiesc astfel copii, crezand ca in felul acesta hartuirea va inceta. Din pacate, toate dovezile arata exact contrariul.

Ce este de facut atunci?

Cel mai bun sfat pe care il poti da copilului tau este sa fie mereu increzator in propriile puteri si sa-si priveasca colegii care il necajesc in ochi. Poate sa incerce chiar sa schimbe subiectul, pe principiul "foloseste-ti creierul, nu muschii". Aceasta metoda nu garanteaza succesul de fiecare data, dar daca copilul tau este stapan pe sine in mod natural, isi poate intimida colegii prin siguranta de sine si prin inteligenta.

Un copil stapan pe el este un copil care a invatat sa fie independent. Nu-l proteja excesiv daca vrei sa il feresti de rautatile altor copii. Lasa-l sa ia sigur atitudine, aratandu-i ca ai incredere in el si in deciziile pe care le ia.

6. Nu te amesteca in prieteniile copilului tau

Uneori, copilul tau isi face prieteni care nu iti plac. Unii trag isi trag colegii de par cand nimeni nu e atent, altii incearca sa-si impuna mereu punctul de vedere si se supara - iti intorc spatele cand nu faci ca ei.

Chiar daca ai senzatia ca anumiti prieteni ai copilului tau il pot necaji sau ca exercita asupra lui o "influenta rea", este bine sa ramai impartiala. Atata timp cat acestia nu iti invata copilul sa faca lucruri periculoase, ilegale, nu ar trebui sa ii influentezi deciziile.

Copilul tau trebuie sa invete sa isi aleaga singur prietenii. Tot el trebuie sa decida cand sa rupa relatiile cu anumiti copii, daca prietenia cu ei nu aduce nimic bun. E nevoie de timp, intr-adevar si de maturizare emotionala. In timp, va invata sa diferentieze prieteniile adevarate de cele false, ca rezultat al experimentarii diverselor situatii.

7. Nu pune paie pe foc

Copilul tau stie ca trebuie sa invete, daca vrea sa treaca clasa cu bine. Profesorii ii spun asta tot timpul. Colegii si prietenii ii spun la fel. Nu e nevoie sa ii spui mai spui si tu. Prea multa presiune exercitata asupra copilului poate fi contra productiva si poate genera probleme de natura psihologica.

Atunci cand se apropie un test, o evaluare sau o teza, copilul tau devine destul de stresat. Chiar daca nu il bati la cap sa invete, ii va fi destul de greu sa faca fata presiunii exercitate la scoala.

Ca parinte, trebuie sa vezi lucrurile in perspectiva. Asigura-ti copilul ca exista lucruri mult mai importante in viata decat sa iei zece pe linie la toate examenele. Mai mult, exista oameni de succes si fericiti care nu au excelat la scoala.

Desigur, te vei bucura enorm daca va trece cu bine de teste sau va lua note mari la teze. Insa o nota mica nu inseamna sfarsitul lumii. Ajuta-ti copilul sa se elibereze de tensiune, daca vezi ca se streseaza prea mult sa invete. Copilul poate claca, iar rolul tau este sa-l asiguri ca vei fi alaturi de el, indiferent de rezultatele sale scolare.

Tu ce parere ai despre regulamentul scolar si ce fel de comportament il sfatuiesti pe copilul tau sa aiba la scoala? Cum il ajuti, atunci cand alti colegi il necajesc sau cand se apropie perioada evaluarilor? Scrie-ne opiniile tale, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

12 sfaturi utile pentru a avea un an scolar bun!

Bunele maniere ale copilului la scoala

4 lectii importante pentru copii inainte de inceperea scolii

Bullying. Cum sa il inveti pe copil sa ii faca fata?

Cum sa-ti protejezi copilul de violenta de la scoala

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Programa scolara Disciplina Reguli copii Bullying Scoala copii

Articole recomandate

Citeste si despre