Bebelusul la 6 luni si 2 saptamani

/ / Modificat: 2013-10-02
Bebelusul la 6 luni si 2 saptamani

Bebelusul de 26 de saptamani (6 luni si 2 saptamani) poate da semne ca prefera folosirea unei maini in favoarea celeilalte insa nu poti sti cu siguranta daca este stangaci sau dreptaci pana la varsta de 2-3 ani.

Este bine sa nu il fortezi sa foloseasca de exemplu mana dreapta daca el prefera sa o foloseasca pe cea stanga pentru ca acest lucru ii poate produce confuzie si mai tarziu poate duce la probleme de coordonare mana-ochi, de dexteritate sau de scriere.

La aceasta varsta, abilitatile vizuale incep sa se perfectioneze, iar bebelusul este atras de pozele sau imaginile colorate care reprezinta fete, obiecte sau animale, asadar este un moment bun de a-i face cunostinta cu lumea minunata a cartilor.

La varsta de 6 luni si 2 saptamani (26 saptamani), bebelusul tau se familiarizeaza cu gusturi si texturi noi in ceea ce priveste alimentatia, isi dezvolta din ce in ce mi mult simturile si devine o persoana sociala. Si limbajul sau vorbirea incep sa ia avant din ce in ce mai mult, iar daca ai noroc, s-ar putea sa auzi primul "mama" rostit din gurita lui, pana la sfarsitul acestei saptamani.

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 6 luni si 2 saptamani

Bebelusul tau prinde forte noi in fiecare zi si creste fara sa iti dai seama. Atinge o valoare a greutatii de 7.2-7.3 kg si masoara in jur de 67-67.3 cm inaltime. Copilul incepe sa devina autonom in miscari si activitati fizice. Reuseste sa ajunga la jucaria preferata, rostogolindu-se si tarandu-se.

Este dornic sa isi tina singur biberonul in manute, sa manipuleze obiecte si chiar sa pape singur alimentele solide. Este o perioada in care reuseste sa stea in fundulet, fara sprijin, dar tot nu se poate ridica singur in aceasta pozitie. Se va mai clatina sau balangani in pozitia de sezut, negasindu-si inca echilibrul, dar isi va gasi sprijin in manute.

Este varsta la care este indicat sa il stimulezi cat mai mult sa se dezvolte fizic si sa-si imbunatateasca motricitatea fina. Fa-o cu ajutorul jocurilor si jucariilor. Reprezinta cele mai mari atractii ale micutilor la aceasta varsta.

Simturile copilului incep sa se dezvolte din ce in ce mai mult. Vederea este mai buna, copilul cunoaste texturi prin intermediul simtului tactil, iar gustul si mirosul devin mai ascutite pe masura ce introduci noi alimente in meniul lui.  

Comunicarea si sociabilitatea bebelusului la 6 luni si 2 saptamani

Este varsta marilor surprize in vorbire si comunicare. Asteapta-te ca, de acum inainte, sa fii martora primului "mama" sau "tata", chiar daca "tata" va suna mai degraba a "dada". Limbajul copilului evolueaza si isi imbogateste vocabularul cu noi sunete. Combina cu usurinta o varietate de vocale si consoane si te surprinde de la o zi la alta cu combinatiile si asocierile pe care le face in limbaj.

Principalele vocalize pe care le va reda vor fi silabe de tipul "ba", "da", "ma", pe care le va repeta obsesiv, formand astfel cuvintele "baba", "mama", despartite in silabe. Abilitatile noi, dobandite pana acum in limbaj si vorbire, sunt esentiale pentru dezvoltarea lui sociala si il ajuta sa interactioneze si relationeze mai bine cu cei din jurul lui.

Specialistii recomanda parintilor sa integreze bebelusul de mic in grupuri de copii de varste asemanatoare cu a lui. Potrivit acestora, relationarea timpurie cu alti bebelusi ajuta la dezvoltarea sociala a copilului de mai tarziu. Copilul continua sa isi exprime sentimentele negative de frustrare si nemultumirile prin plans si incruntare, iar sentimentele pozitive, de veselie, bucurie, placere, prin zambete, rasete, sunete si fluturarea constanta a manutelor si picioruselor.

Sociabilitatea copilului este o calitate care se dezvolta mai repede si mai usor prin interactiunile si comunicarea pe care toti cei din jur le aveti cu el. Asadar, tot ce trebuie sa faci este sa vorbesti cu el, sa il stimulezi sa iti raspunda si sa ii pui cat mai des intrebari.

Arata-i obiecte uzuale din jur in acelasi timp in care le numesti, pentru ca cel mic sa le retina si invete sa asocieze cuvintele cu ele. Repetarea lor ajuta copilul sa invete sa vorbeasca mai repede si mai usor. In momentul in care cere apa sau biberon, intreaba-l ce vrea si ofera-i sugestii de raspuns! Doar in acest mod, il vei face sa comunice cu tine si il vei stimula sa vorbeasca mai repede si mai usor.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 26 de saptamani (6 luni si 2 saptamani)

Jocuri si jucarii pentru copii de 3 pana la 6 luni
Meniul unui copil de 6 luni
Retete bebelusi 6 luni
Alimentatia copilului de 6 luni
Cate kg tre sa aiba in bebe de 6 luni si cand sta bebe singurel in fundulet?

Raceala la 6 luni

Somnul bebelusului la 6 luni si 2 saptamani

Somnul bebelusului continua sa adune in jur de 14-14 1/2 ore pe zi, impartite in 11 ore noaptea si in jur de 3 ore, ziua. Somnul din timpul zilei va fi impartit in 2 reprize, in general, dimineata, inainte de pranz, si dupa-amiaza.

Pana pe la 6 luni, copilul dormea de 3 ori pe zi, insa dupa aceasta varsta este dornic sa exploreze mediul inconjurator si sa se joace cat mai mult, fara a mai avea nevoie de somn. Este recomandat sa respecti, in continuare, programul de somn si rutina de dinainte de culcare a bebelusului: baita, masaj, citit etc.

Bebelusul trebuie culcat pe spate, pentru a-l proteja de riscul sindromului mortii subite la sugari. Nu te ingrijora daca micutul se mai intoarce pe burtica in timpul somnului. Specialistii considera ca riscul sindromului scade in momentul in care este apt sa se intoarca de pe o parte pe alta.

Alimentatia bebelusului la 6 luni si 2 saptamani

bebelus-scaun-masa

Indiferent ca fost alaptat sau hranit cu formule de lapte, la varsta de 6 luni si 2 saptamani, bebelusul tau a inceput deja diversificarea alimentatiei. Probabil ca a facut deja cunostinta cu gustul cerealelor sau fructelor pasate. Copilul va fi curios sa descopere si alte texturi sau alimente solide. Cel mai mult va fi curios sa guste din ceea ce mananci tu si va avea tendinta de a se juca cu mancarea din bol si farfuriuta.

Tine cont de faptul ca inca nu i-au iesit toti dintisorii si ca mancarea pe care i-o servesti, conform unui plan alimentar stabilit de pediatru, este indicat sa aiba o textura foarte moale, cremoasa, mai ales ca micutul nu are inca dezvoltata abilitatea de a mesteca. Laptele ramane alimentul de baza la varsta si va predomina in meniul zilnic al bebelusului.

Pediatrul iti va spune exact care sunt proportiile de lapte si de alimente solide in meniul copilului, in functie de parametri de crestere ai acestuia, dar si de nevoile nutritionale pe care le are. In plus, starea medicala a copilului ar putea interzice introducerea anumitor alimente in programul lui de mese: alergiile, intoleranta la lactoza etc.

In total, copilul va avea in jur de 4-5 mese pe zi, insa numarul lor si cantitatile de lapte sau alimente solide pot diferi in functie de mai multi factori.

Tu ce schimbari sau achizitii importante ai constatat in dezvoltarea copilului la varsta de 6 luni si 1 saptamana? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus 6 luni Dezvoltare simt vizual Poze bebelus Dezvoltare fizica bebelusi Somn bebelusi Diversificare alimentatie bebelusi Comunicare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre