Bebelusul la 11 luni si 1 saptamana

/ / Modificat: 2013-04-03
Bebelusul la 11 luni si 1 saptamana

La varsta de 11 luni si 1 saptamana (45 saptamani), bebelusul face progrese nu doar pe plan fizic, ci si intelectual, iar acest lucru se observa in modul in care reactioneaza la indicatiile pe care i le dai, in dezvoltarea memoriei si a altor abilitati cognitive. Copilul exploreaza totul in jur si devine din ce in ce mai incapatanat. Este momentul sa ii impui limite in comportament si sa stabilesti reguli clare de disciplina. Iata ce surprize iti rezerva prima saptamana din cea de-a 11-a luna de viata a copilului tau!

Bebelusul la 45 de saptamani (11 luni si 1 saptamana) intelege instructiunile simple, desi s-ar putea inca sa te ignore atunci cand vine vorba de interdictii.


Desi se poate ca bebelusul sa nu mai stie astazi ceea ce i-ai spus cu o zi inainte, nu este prea devreme sa incepi sa impui niste limite si sa il inveti cateva lucruri esentiale privind ceea ce este bine si ce nu, sau ceea ce il pune in pericol.

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 11 luni si 1 saptamana

La varsta de 45 de saptamani, bebelusul tau face progrese in dezvoltarea motorie. Insa mai important decat noile achizitii este ca isi pune la punct abilitatile motrice deja dobandite. Reuseste sa mearga destul de bine singur, sprijinit de mobilier sau alte lucruri din jur. Este apt chiar sa stea intr-un picior si il poti observa cum experimenteaza mersul pe varfuri.

Bebelusul incepe sa dea drumul la manute in timp ce merge prin incaperile casei, pentru a face cativa pasi fara niciun sprijin. Permite-i sa-si exerseze mersul fara sprijin, chiar daca inca mai cade in fundulet sau ia cazaturi zdravene in timpul acestor incercari.

La aceasta varsta, copilul incearca sa se catere, din dorinta de a explora mai bine mediul inconjurator. Va deschide toate usile si sertarele pe care le va intalni in cale, din dorinta de a descoperi ce se ascunde in ele. Nu va reusi inca sa se catere, dar il vei putea observa cum intinde manutele si incearca sa ridice un genunchi pentru a pune piciorul pe mobilier, astfel incat sa ajunga pe masuta, dulap sau pe alte piese de mobilier din jur.

Este recomandat sa supraveghezi cu atentie copilul atunci cand este lasat liber prin casa si sa iti securizezi cu atentie locuinta, astfel incat sa eviti accidentele neplacute.

Disciplinarea copilului poate prinde radacini inca de pe acum, deoarece este indicat sa ii impui limite in comportamentele nepotrivite sau periculoase in care are tendinta de a se aventura. Explica-i intotdeauna ce are voie sa faca si ce nu, de ce, si repeta-i regulile constant, pana cand le va retine si le va respecta.

Pe masura ce coordonarea mana-ochi incepe sa se dezvolte mai bine, copilul va reusi sa sorteze jucariile in functie de culori, marimi si chiar sa le asambleze in blocuri de constructie sau sa le suprapuna, in functie de diferite criterii.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 45 de saptamani (11 luni si 1 saptamana)

Bebelusul la 11 luni
Dezvoltarea dintilor de lapte la bebelusi

Retete pentru 10-12 luni
Retete pentru voinici de 11 luni

Folosirea isteata a spatiului de depozitare in camera copilului
Rolul tatalui in cresterea copilului
Cum faci poze frumoase bebelusului tau?

Comunicarea si dezvoltarea sociala

bebelus_saptamana_45

La varsta de 45 de saptamani, bebelusul este constient de ce ii face placere si ce nu si isi formeaza preferinte alimentare, legate de persoane sau diverse activitati.

Este destul de incapatanat si isi scoate coltisorii personalitatii atunci cand ceva nu ii este pe plac. Izbucneste in plans, tipa, face accese de furie si se zvarcoleste atunci cand este furios sau suparat din cauza ca nu ii convine ceva.

Copilul a invatat deja cum sa-si foloseasca emotiile pentru a obtine ceea ce doreste. Apeleaza la limbajul nonverbal pentru a atrage atentia si a-i fi indeplinite dorintele. Nu doar limbajul nonverbal primeaza in comunicarea copilului. Bebelusul dobandeste noi achizitii in vorbire in fiecare zi si isi imbunatateste abilitatile oratorice. Ai putea observa cum invata cu rapiditate regulile unei conversatii si cum asteapta intotdeauna sa termini de spus o fraza pentru a-ti raspunde.

Chiar daca o face verbal, prin tot soiul de bolboroseli de silabe sau cuvinte, nu vei intelege mare lucru din ele, insa esti acolo pentru a-l corecta si a-l ajuta sa le pronunte corect. Bebelusul intelege, in continuare, mai multe lucruri pe care le aude decat poate pronunta. Face cu usurinta asocierea intre cuvintele pe care i le adresezi constant si lucrurile din jur. De exemplu, daca ii pronunti cuvantul biberon, bebelusul va cauta cu privirea obiectul in jur si, odata ce il va identifica, ti-l va arata cu degetelul.

Si atentia si concentrarea bebelusului se dezvolta mai mult la aceasta varsta. Are mai multa rabdare si este mai captat de discutiile cu tine sau de jocurile in care il implici decat o facea inainte.

Este recomandat sa il integrezi in grupuri de copii, sa te joci si sa vorbesti cat mai mult cu el, deoarece sunt principalele surse din care copilul isi dezvolta limbajul si invata sa fie sociabil cu cei din jur.  

Somnul

Nici la varsta de 11 luni si 1 saptamana, somnul bebelusului nu rezerva mari surprize sau schimbari in programul lui. Pastreaza acelasi program si aceeasi rutina de somn precum in urma cu cateva saptamani. Nevoia de somn difera de la un copil la altul, la aceasta varsta.

Unii copii au nevoie de mai mult somn, pe cat altii, mai activi din fire, prefera sa inlocuiasca somnul cu activitati si experiente noi, din care invata o multime de lucruri. Copilul doarme in jur de 14 ore zilnic. Cele mai multe ore se desfasoara pe timpul noptii, aproximativ 10-12. Mai doarme doar 1-2 ore pe timpul zilei, in general dupa-amiaza.

Chiar daca refuza sa doarma, este important sa creezi mediul si ambientul necesar astfel incat sa se odihneasca si ziua, deoarece are nevoie de acest pui de somn in cresterea lui. Culca-l in continuare pe spate, cu burtica in sus, pentru a-l proteja de sindromul mortii subite la sugari.

Alimentatia

In apropiere de implinirea primului an de viata, bebelusul ar fi trebuit sa faca progrese in ceea ce priveste autoalimentarea. Probabil ca stapaneste mai bine abilitatea de a bea din canuta de bebelus decat aptitudinea de a manca cu lingurita. Ar trebui sa incerce deja sa isi bage degetele in mancare si sa duca alimentele la gura sau sa jongleze cu lingurita prin castronel.

Meniul copilului include in continuare 4-5 mese pe zi. Doua dintre ele sunt compuse din lapte, care ramane un aliment important in meniul de la aceasta varsta. Acesta poate fi servit simplu sau in combinatie cu alte alimente.

Celelalte mese ale copilului ar trebui sa fie formate din alimente solide, combinate in moduri cat mai echilibrate din punct de vedere nutritional. Meniul zilnic al bebelusului ar trebui sa includa cate un pic din fiecare categorie de alimente: carne, legume, fructe, cereale si lactate.  

Tu ce schimbari sau achizitii noi ai constatat in dezvoltarea bebelusului la varsta de 11 luni si 1 saptamana? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus 11 luni Curiozitate copii Dezvoltare fizica bebelusi Somn bebelusi Alimentatie bebelusi Comunicare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre