Bebelusul la 1 luna si 1 saptamana

/ / Modificat: 2017-10-03
Bebelusul la 1 luna si 1 saptamana

La varsta de 5 saptamani (1 luna si 1 saptamana), copilul tau nu mai este considerat nou-nascut, ci paseste intr-o noua etapa a copilariei: aceea de bebelus. Dupa ce ai trecut prin 4 saptamani destul de ostenitoare dupa nastere, in care ai fost nevoita sa te acomodezi cu alaptatul, baita, scutecele, programul de somn si colicile, este momentul sa incepi sa te bucuri mai mult de bebelusul tau. Imediat dupa implinirea varstei de 1 luna, bebe da piept cu noi provocari in dezvoltarea si cresterea sa!

bebelus-zambet

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 1 luna si 1 saptamana

La varsta de 1 luna si 1 saptamana, bebelusul tau va cantari, in medie, 4,2 kg si va masura in jur de 54 de cm inaltime. Se vede cu ochiul liber ca a crescut si ca a luat in greutate, mai ales dupa ce, in primele 2 saptamani, te-ai speriat cumplit cand ai vazut ca greutatea lui a inceput sa scada, chiar daca era normal sa se intample asa.

Dupa varsta de 1 luna, cand trece la etapa de bebelus, copilul, cunoaste o crestere si dezvoltare extrem de rapide.

In perioadele de veghe poti incepe sa il tii putin si pe burtica. Il ajuta sa isi dezvolte mai repede muschii gatului, manutelor si chiar ai picioaruselor. La aceasta varsta, este recomandat sa il tii pe burtica in reprize de doar cateva secunde sau zeci de secunde odata. Musculatura gatului copilului incepe sa devina din ce in ce mai puternica. Aceasta pozitie il incurajeaza sa ridice si sa sustina singur capul, chiar daca doar pentru cateva secunde.

Este posibil ca dupa implinirea primei luni de viata, bebelusul sa fie din ce in ce mai dornic sa isi ridice capul de pe saltea si sa exploreze imprejurimile cu privirea. Acest lucru nu se va intampla doar atunci cand sta pe burtica, ci si cand sta intins pe spate.  

Primul zambet constient al bebelusului

Oricand, dupa implinirea varstei de o luna, zambetul bebelusului se transforma dintr-un simplu gest reflex intr-un act constient. Daca la varsta de nou-nascut, zambetul este un reflex fiziologic, involuntar, incepand cu 5-6 saptamani acesta este un raspuns senzorial constient. Prin zambete, copilul raspunde la stimuli care ii provoaca placere: vocea sau chipul tau, mangaierile sau muzica.

Bebelusul tau de 5 saptamani (1 luna si 1 saptamana) te va surprinde probabil cu cel mai dulce si mai frumos zambet pe care l-ai vazut vreodata! Nu vei lua in seama gingiile micute pe care inca nu au aparut dintisorii, te vei bucura doar de primul zambet al bebelusului tau.

Vazul bebelusului este insuficient dezvoltat la aceasta varsta. Abia la varsta de 6 luni, copilul incepe sa vada clar. De aceea, este indicat ca atunci cand ii vorbesti sau ii arati jucarii, sa stai in fata lui si sa i le apropii cat mai mult de ochisori. Specialistii recomanda jucariile rosii, neagre sau albe, deoarece sunt culori mai usor percepute vizual de catre bebe la aceasta varsta.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 5 saptamani (1 luna si 1 saptamana)

Cantitatea de lapte pe care o mananca un bebelus de o luna

Cresterea si dezvoltarea bebelusului

Greutatea bebelusului la 5 saptamani

Bebelusul meu de 5 saptamani doarme foarte putin

Programul alaptarii la bebelusul de 5 saptamani

Scaunul bebelusului de 5 saptamani

Hemangiomul (petele rosii) la bebelus

Hernia ombilicala si hidrocelul la nou-nascut

Alimentatia bebelusului la 1 luna si 1 saptamana

zambet_bebelus

Daca ai inceput sa alaptezi bebelusul imediat dupa nastere, este posibil ca, pana la aceasta varsta, sa te fi obisnuit deja cu tot ce presupune acest proces.

Probabil ca ai descoperit deja cele mai confortabile pozitii de alaptat si ai invatat cand anume este bebe satul, cand este timpul sa il muti la celalalt san si alte particularitati ale alaptatului, pe care mamicile le invata adesea pe parcurs.

Poate dura mai mult de 5 saptamani sa te adaptezi acestui proces natural, dar destul de anevoios in momentul in care esti mamica neexperimentata.

Daca iti hranesti bebelusul cu biberonul, probabil ca ai devenit deja experta in prepararea laptelui si sterilizarea biberoanelor. Este recomandat ca, pana la aceasta varsta, copilul sa aiba deja un program stabil de masa. La 1 luna si 1 saptamana, bebe ar trebui sa manance de 6-8 ori pe zi si sa consume, la fiecare masa, intre 57 si 142 ml de lapte.

Daca il hranesti cu biberonul, este mai usor sa controlezi cantitatea de lapte consumata la o masa, dar daca alaptezi, apreciezi mai greu daca bebe a mancat suficient sau nu. Pentru a-ti da seama daca bebelusul alaptat se hraneste corespunzator de la san, urmareste numarul zilnic de scutece ude, dar si greutatea copilului.

La 5 saptamani, bebe ar trebui sa ude in jur de 6 scutece pe zi.

Somnul

Fata de perioada de nou-nascut, bebelusul are, acum, mai multe perioade de veghe, in care este treaz. In astfel de momente, adora sa te joci cu el, sa ii vorbesti si sa interactionezi cu el. Daca esti una dintre mamicile norocoase, la 5 saptamani, bebelusul tau ar putea sa doarma ceva mai mult pe timpul noptii decat inainte.

Chiar daca specialistii sustin ca, in cele mai multe cazuri, abia dupa 6 saptamani, copiii incep sa doarma intre 4 si 6 ore pe noapte, fara intrerupere, ai putea avea surpriza ca bebelusul tau sa o faca ceva mai devreme. Important este sa incepi sa ii creezi obiceiuri sanatoase de somn inca de mic. Stabileste-i o rutina si creeaza-i un program stabil de somn chiar de cand este nou-nascut.

La varsta de 1 luna si 1 saptamana, specialistii iti recomanda sa incerci sa pui copilul sa doarma in patut in momentul in care este inca treaz si nu adormit. Daca il asezi in patut cand este semiadormit, il ajuta sa isi creeze obiceiul de a adormi singur, fara a mai fi conditionat de prezenta ta, de leganat sau tinut in brate pentru acest lucru.

Pozitia de dormit a bebelusului, la varsta de 5 saptamani, trebuie sa fie in continuare pe spate, cu fata in sus. Pana la varsta de 1 an, copilul trebuie sa doarma in aceasta pozitie, pentru prevenirea sindromului mortii subite la sugar.

Plansul

Intre 5 si 6 saptamani, bebelusul pare sa descopere, in sfarsit, ca are plamani si sa le testeze limitele ori de cate ori are ocazia. Cu toate ca plansul bebelusului este de foarte multe ori exasperant, este important sa fii constienta ca este singurul canal de comunicare cu el la aceasta varsta.

Prin plans, copilul iti transmite o multime de informatii esentiale pentru ingrijirea lui: ca ii este foame, ca ii e somn, ca se simte rau, ca a facut pe el etc. Sa lasi copilul sa se autocalmeze din plans este o metoda buna de a-l dezobisnui de acest comportament, insa nu la aceasta varsta.

La 1 luna si 1 saptamana, este important sa te duci la bebelus de fiecare data cand plange, deoarece nu o face din rasfat sau pentru a atrage atentia, ci pentru ca are o nevoie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelus 1 luna Zambet bebelus Plans bebelusi Somn bebelusi Alimentatie bebelusi Dezvoltare bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre