Eruptiile cutanate la bebelusi

/ / Modificat: 2014-01-30
Eruptiile cutanate la bebelusi

Eruptiile cutanate sunt extrem de frecvente la bebelusi si au cauze diverse. Majoritatea lor sunt inofensive si trec fara niciun tratament, la scurt timp de la aparitie, in timp ce altele necesita ingrijiri si tratamente medicale prescrise de pediatru. Iata cele mai frecvente eruptii cutanate si cum sa le recunosti usor!

Dermatita de contact

Dermatita de contact este un soi de reactie alergica a pielii la anumite produse cu care copilul intra in contact. Printre cele mai frecvente lucruri care declanseaza aceasta reactie se numara produsele cosmetice de ingrijire corporala, detergentii, anumite materiale de haine, metale, plante etc.

Primele semne de inrosire a pielii incep sa se manifeste dupa 48 de ore de la intrarea in contact cu obiectul declansator. Poate fi recunoscuta si prin aparitia unor bubite mici, rosiatice si pruriginoase, in zona pielii care a fost atinsa de factorul declansator.

Dermatita se vindeca la scurt timp dupa ce obiectul care o cauzeaza a fost identificat si indepartat de pe pielea copilului.

Acneea de bebelus

Acneea de bebelus este o eruptie cutanata care apare frecvent dupa primele saptamani de la nastere si este cauzata de hormonii mosteniti de bebe de la mama.

Pustulele albe sau negricioase sunt localizate la nivelul tenului, in special pe nas, obraji, frunte, iar aspectul general al tenului este rosiatic.

Afectiunea nu necesita niciun fel de tratament, deoarece dispare de la sine in cateva saptamani.

Iritatia cauzata de caldura


Foto: hellomagazine.com

Eruptiile cutanate cauzate de supraincalzirea corpului, din cauza imbracarii prea groase a copilului sau tinerii lui intr-o camera in care este foarte cald. Este o eruptie care apare cu o frecventa mai mare in sezonul de vara si se caracterizeaza prin bubite rosiatice mici pe anumite zone ale pielii.

Iritatia apare in special in zonele cu pliuri ale pielii (sub genunchi, axile), gat, fundulet etc.

Mutarea copilului intr-o zona racoroasa sau dezbracarea de hainute ar trebui sa remedieze problema, iar pielea sa isi revina normal in scurt timp. Daca eruptia continua, zonele afectate sunt date cu creme pe baza de hidrocortizon.

Iritatia de scutec

Aproape toti copiii au de-a face cu dermatita de scutec, care este o afectiune a pielii cauzata de umezeala pe care o provoaca purtarea scutecelelor. Acestea acumuleaza urina si scaunul bebelusului, iar pielea sta in contact cu ele destul de mult timp, pana la schimbarea scutecelului, si o irita. Supraincalzirea pielii, dar si frecarea scutecelelor de piele cauzeaza iritatii frecvente la nivelul funduletului.

Zona funduletului este rosiatica si produce usturime si disconfort pentru micut, facandu-l sa planga si sa devina agitat.

Iritatia poate fi prevenita prin schimbarea frecventa a scutecelelor, lasarea micutului din cand in cand fara scutec, dar si prin aplicarea unui unguent prrofilactic, care creeaza o un strat protector intre piele si urina.

Odata aparuta, eruptia se trateaza prin igienizarea atenta a zonei si aplicarea de unguente pe baza de plante sau antiinflamatoare, in functie de recomandarea medicului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni piele bebelusi Iritatie scutec Acnee bebelusi Dermatita contact bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre