Cand introducem vinetele in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-06-22
Cand introducem vinetele in alimentatia copilului

Vinetele sunt legume sanatoase si satioase care se introduc in alimentatia bebelusului pe la varsta de 8-10 luni, insa cu mai multa precautie decat in cazul altor alimente, intrucat pot provoca efecte digestive neplacute, din cauza semintelor numeroase si a texturii mai greu de digerat de stomacul sensibil al copilului.

Ce vitamine si minerale contin?

Vanata este un aliment benefic pentru inima, digestie si pentru sanatatea intregului organism, datorita numeroaselor substante nutritive in care abunda:  

Vitamine

Vitamina A
Vitamine B (B1, B2, B3 si acid folic)
Vitamina C

Minerale

Potasiu
Calciu
Magneziu
Fier
Fosfor

    Cum alegi vinetele la cumparaturi?

    Vinetele nu fac parte din categoria legumelor puternic contaminate cu pesticide. Cu toate acestea, este de preferat sa alegi doar soiuri autohtone, nu de import, si sa fie consumate de copil doar cand este sezonul lor (toamna).

    Atunci cand cumperi vinete, tine cont de urmatoarele lucruri pentru a te asigura ca sunt proaspete, coapte, gustoase si ca nu dauneaza digestiei:

    alege legume cu coaja lucioasa si neteda, fara proeminente, lovituri sau pete;

      • alege vinete de dimensiuni medii (daca sunt prea mari, sunt considerate batrane, bogate in seminte si au un gust amarui);

        • cumpara vinete cu o textura elastica, nici prea tari, nici prea moi (atunci cand le apesi cu degetul, ar trebui sa revina la forma initiala in cateva secunde)

          La ce mese o introduci?

          Vinetele se introduc la mesele de legume ale copilului, de la pranz sau cina. Pe masura ce creste si-si dezvolta abilitatea de a mesteca, vinetele gatite pe gratar sau la aburi pot fi servite si ca gustari intre mese (finger food).  

          Cum le pregatesti si servesti?

          Vanata este un aliment care se consuma procesat termic, adesea cu tot cu coaja. Nu este cazul vinetelor coapte la gratar, a caror coaja se arde si trebuie indepartata. Insa poate fi folosita cu tot cu coaja in tocanite, supe sau piureuri, insa doar daca bebelusul o tolereaza.

          Vanata este servita cel mai frecvent coapta, sub forma de pasta frecata cu ulei de masline si sare. In cazul in care copilul a facut deja "cunostinta" cu ceapa, poti sa o introduci in cantitati mici in acest preparat.  

          Cu ce alte alimente le poti asocia?

          Vanata este un aliment versatil, putandu-se asocia cu o multime de legume folosite frecvent in supe, tocanite sau piureuri: morcovi, ardei gras, ceapa, usturoi, telina, dovlecel, praz, rosii etc.  

          Tu cand ai introdus prima oara vinetele in meniul copilului tau? La ce trucuri ai apelat pentru a o face mai gustoasa si atractiva pentru cel mic? Impartaseste-ne secretele tale, dar si retetele delicioase, in sectiunea de comentarii de mai jos!

          Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

          Taguri Diversificare alimentatie Vinete copii

          Articole recomandate

          Citeste si despre