Cand introducem ceapa in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-06-26
Cand introducem ceapa in alimentatia copilului

Ceapa este unul dintre alimentele care se regasesc in majoritatea preparatelor culinare, datorita gustului delicios pe care-l ofera, dar si proprietatilor nutritive importante, fiind una dintre principalele surse de vitamina C pentru organism. In ceea ce priveste introducerea cepei in meniul diversificat al bebelusului, trebuie tinut cont atat de varsta, cat si de modul in care este preparata.

Cand se introduce in alimentatie?

Ceapa se introduce la varste diferite in alimentatia diversificata a bebelusului, in functie de modul de preparare.

Ceapa gatita, preparata termic, se introduce prima, undeva pe la varsta de 8-10 luni, iar cea cruda, abia dupa 1 an si jumatate, cand stomacul copilului se maturizeaza si este capabil sa suporte substantele puternice din ea. Pana atunci, ceapa cruda poate crea un disconfort digestiv accentuat, provocand balonare sau gaze.  

Ce vitamine si minerale contine?

Pe langa faptul ca furnizeaza vitamine si minerale esentiale pentru sanatate, ceapa este un aliment valoros din punct de vedere nutritional si datorita continutului crescut de fibre sau antioxidanti (flavonoide, polifenoli) care au rol esential in protejarea organismului de boli.

Astfel, in afara de continutul crescut de vitamina C, aceasta leguma contine si:

vitaminele B;
vitamina E;
vitamina K.

    Dintre mineralele care se gasesc in compozitia alimentului, se remarca:

    Potasiul;
    Manganul;
    Calciul;
    Sodiul;
    Fierul.

      Cum alegi ceapa la cumparaturi?

      Atunci cand mergi sa cumperi ceapa pentru preparatele servite bebelusului in diversificare, este indicat sa alegi soiurile mai dulci si mai putin iuti - asa cum este ceapa rosie, de exemplu. Totusi, cu cat este mai iute, cu atat ceapa este mai sanatoasa si mai valoroasa din punct de vedere nutritiv. Insa in cazul bebelusului, care are un sistem digestiv sensibil, ce abia se obisnuieste cu texturile alimentelor solide, este recomandat sa mergi pe variante mai dulci. In caz contrar, substantele din leguma irita mucoasa gastrica, apare balonarea, iar micutul experimenteaza crampe abdominale neplacute.

      Cumpara intotdeauna ceapa in coaja. Chiar daca exista si sortimente deja curatate pe galantare, este indicat ca leguma sa fie protejata de coaja, care trebuie sa fie uscata, nepatata si fara urme de lovituri.  

      La ce mese o introduci?

      La inceput, introdu ceapa in preparatele pe care le servesti la pranz, in jurul orei 12:00. Pe masura ce copilul se obisnuieste cu textura si tolereaza mai bine gustul acesteia, o poti introduce si in preparatele de seara.

      De pe la 1 an si jumatate in sus, i-o poti servi si cruda, in salate.  

      Cum o pregatesti si servesti?

      Ceapa se serveste gatita la inceputul diversificarii, in special in supele pe care i le oferi la pranz, mai mult pentru gustul pe care-l lasa in aceste preparate.

      Metodele de gatire a cepei variaza de la fierbere, pana la coacere sau frigere pe gratar, in functie de meniurile pe care le pregatesti pentru cel mic.

      Un lucru important de care trebuie sa tii cont in pregatirea legumei este legat de modul de curatare a acesteia. Incearca sa indepartezi doar coaja cepei, nu si primele straturi ale legumei, care sunt valoroase din punct de vedere nutritional.

      Pentru a scapa de efectul incomod de lacrimare din timpul curatarii cepei, exista cateva trucuri sau remedii pe care le poti incerca:

      tine-o la frigider 1 ora inainte de a o gati;
      • respira doar pe gura in timp ce o cureti si toci;
      • curata ceapa langa o sursa de aer - fereastra sau afara.

        Nu curata ceapa sub jet de apa, intrucat pierzi si o parte din substantele nutritive ce care le contine.  

        Cu ce alimente o asociezi?

        Ceapa este considerata un ingredient de baza in supe, alaturi de telina, morcovi, pastarnac, dovlecei, cartofi, rosii, ardei etc. Poate fi folosita cu succes si in piureurile de legume, alaturi de broccoli sau chiar mar. Poate fi adaugata si in mancarurile cu cereale pe care le pregatesti bebelusului pana la varsta de 1 an.

        Tu la ce varsta ai introdus prima oara ceapa in meniul bebelusului tau si in ce preparate ai adaugat-o? Spune-ne cateva sugestii de retete cu ceapa potrivite pentru inceputul diversificarii, in sectiunea de comentarii de mai jos!

        Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

        Taguri Diversificare alimentatie

        Articole recomandate

        Citeste si despre