Cand introducem afinele in alimentatia copilului

/ / Modificat: 2017-06-26
Cand introducem afinele in alimentatia copilului

Afinele sunt considerate superalimente, intrucat contin cantitati semnificativ mai mari de vitamina C sau antioxidanti decat multe dintre fructele si legumele obisnuite. Varsta potrivita pentru introducerea acestor fructe de padure in meniul diversificat al bebelusului a starnit numeroase controverse printre medici, din cauza potentialului risc de alergii, care este contestat insa de multi specialisti. Majoritatea nutritionistilor recomanda introducerea acestor fructe de padure in meniu intre 8 si 9 luni, cu mentiunea de a se urmari cu atentie reactiile organismului copilului la consumul lor.

Sunt afinele un pericol de alergii pentru bebelus?

In timp ce unii specialisti recomanda introducerea afinelor in meniul bebelusilor la varsta de 6 luni, altii avertizeaza ca cel mai bine este sa astepti pana la varsta de 10-12 luni, poate chiar dupa un an, pentru a face acest pas, pe motivul ca sunt alergenice.

Majoritatea cartilor de pediatrie recomanda insa servirea lor in preparatele bebelusului intre 6-9 luni, mentionand ca exista o confuzie intre afine si restul fructelor de padure, care, intr-adevar, cresc riscul de alergii. Afinele nu fac parte din familia capsunilor sau murelor, considerate a avea potential alergenic crescut.  

Ce vitamine si minerale contin?

Afinele contin substante nutritive atat de pretioase pentru sanatate si in cantitati atat de mari, incat sunt considerate alimente cu puteri vindecatoare. Vitaminele si mineralele din acestea stimuleaza intens cresterea si dezvoltarea copilului:  

Vitamine:

Vitamina A;
Vitamina B1 si B9;
Vitamina C;
Vitamina E.

    Minerale:

    Fier;
    Calciu;
    Magneziu;
    Mangan;
    Cupru;
    Zinc.

      Cum alegi afinele bune?

      Cumpara afine organice sau eco, intrucat aceste fructe de padure sunt pe lista alimentelor puternic contaminate cu pesticide. In rest, nu exista criterii complexe pentru selectarea afinelor gustoase si coapte pentru bebelus.

      Singurele lucruri de care trebuie sa tii cont sunt aspectul (sa nu fie lovite, patate sau strivite) si culoarea (care trebuie sa fie precum cea a unei vinete, chiar mai inchisa).  

      La ce mese ale copilului se introduc afinele?

      Afinele se servesc, la fel ca si alte fructe, in preparatele servite la mesele de dimineata ale bebelusului (10:00-11:00). Acestea trebuie oferite inainte cu 30 de minute de mesele de lapte sau la distanta de 2 ore dupa acestea, pentru a evita efectele indigeste.  

      Cum le pregatesti si servesti?

      Bebelusii pot consuma afinele in stare naturala, in sucuri sau piureuri de fructe, dar nu si ca gustari, intrucat cresc riscul de inec prin alimente. Desi multi parinti le combina uneori cu cereale, lapte sau branza, exista nutritionisti care considera ca astfel de combinatii determina aparitia procesului de fermentatie si a efectelor indigeste.

      Cel mai sigur este ca acestea sa fie consumate doar in combinatie cu alte fructe ori simple. Pe masura ce copilul creste, fructele vor putea fi integrate si in deserturi procesate termic.  

      Cu ce alte alimente le poti asocia?

      Afinele se asociaza cel mai bine cu alte fructe, intrucat le face mai usor de tolerat de sistemul digestiv sensibil de la aceasta varsta: alte fructe de padure, banane, avocado, piersici, caise etc.  

      Tu la ce varsta ai introdus prima oara afinele in aimentatia copilului si sub ce forma? Impartaseste-ne retetele tale delicioase cu aceste fructe de padure pentru cel mic in sectiunea de comentarii de mai jos!

      Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

      Taguri Afine alimentatie bebelusi Diversificare alimentatie

      Articole recomandate

      Citeste si despre